Зимата иде. А вие сложихте ли зимните гуми?

Какво не знаете за подготовката на автомобила преди зимния сезон?
2 ное 2015 18:32,
69
Зимата иде. А вие сложихте ли зимните гуми?
Снимка: архив, Булфото

Навън времето все още е приятно, особено през деня, но студеният полъх се усеща все по-често. В края на ноември ще падне и първият сняг. Зимата се задава и е добре да се подготвим за нея. Особено, ако не искаме да имаме проблеми с колата.

Именно в тази връзка Пътна полиция започна да проверява подготовката на автомобилите за движение в зимни условия.

"Гумите са важни, осигуряват контакта между автомобила и пътя. И най-евтината нова зимна гума е по-важна от марковата зимна гума втора ръка", коментира Васил Димитров, собственик и управител на автосервиз в предаването "Днес" по Bulgaria ON AIR. Според него след средата на октомври е задължително да сме със зимни гуми.

По думите му хората са в грешка, ако смятат, че само марката на гумата е важна. Той обясни, че след 4-5 години гумата губи качествата си, макар че производителите ѝ дават срок от 10 години. Васил Димитров коментира и другите неща, за които трябва да внимаваме през зимата.

"Охладителната течност трябва да бъде поне за -20 градуса. Важна е и зимната течност за чистачките. Трябва да имаме и добри чистачки, трябва да имаме добра видимост", обясни той.

Димитров препоръча и ключалките да се пръскат със спрей против замръзване. Трябва да имаме и вериги. Те се ползват за дълбок сняг и лед. Веригите се слагат на двигателните колела. Всеки може сам да ги сложи, добре е и да тренира, за да знае как да ги използва.

Според монтьора Милен Зонков е най-важното колата да бъде с правилната гума. По думите му най-голямата заблуда е, че трябва да падне снега, за да се сложат зимните гуми.

"Зимната гума има в състава си много повече каучук, който осигурява по-добро сцепление със студения мокър път. Като паднат температурите под 7 градуса, трябва да сложим зимни гуми", каза той.

Той обясни, че най-масовите гуми 15-20 цола струват между 100 и 120 лева. Животът им е около 4 сезона. На петата и шестата година гумата започва да старее и да се пързаля.

Според експертите хората не трябва да продценяват зимните условия. Собствениците на джипове и автомобили 4Х4 обаче често го правят и карат с летни гуми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Андрешко,драги съселяни,е положителен герой,показва как оцелява нароът при самозабравили се държавни служители ,между другото,точно като сега,а това с гумите го няма никъде,кел файда като сложите зимна гума,ама тя рециклирана ента употреба,да не сме на Яляска,та ни трябват зимни гуми,какво правим като зимата е мека ,всесезонните са за нашите географски ширини,колкото и да се пънете да доказвате невъзможното,това е истината ,и каране,съобразено с условията,а не с екстрите на колата
53
1
 
3
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Скоро ще искат и зимни презервативи! То пари за ракия няма, те ще искат зимни гуми да купуваме!!!!
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 61Защото е пълно с такива "академици" като теб и сутрин при температура 2/ 3 градуса и леко заскрежаване се навирате с летните гуми в задницата на някой автомобил. И после разправии докато стане 15 градуса на обяд и ти приготвят акта от КАТ. Извод математиката не е за простите хора.
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зимата идва на 22 декември, а през месец ноември средната температура в южна България е около 10 градуса. Защо при това положение трябва да слагам зимните гуми още ноември месец?
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зимата може да си карате и по джанти без гуми , няма полиция в бг всички напуснаха
49
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има три вида дудуци - с кола за 1000 лева и от тук, как да даде 360 за нови зимни гуми, колата му е ,,гъзарска, но е дал всичките си парици за нея и от дека 360 лева за нови зимни гуми. Останалите са мизерници по душа.
48
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като ви чета коментарите и ми става лошо.... И после защо сме на тоя хал. Има тестове в нета, вземете прочетете малко. Всесезонни гуми пфффффффф хахаха
47
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бай *** зимата си личат - буксуват и с налага някой непрекъснато да ги бута по улиците за да тръгнат и всяка сутрин висят с кабелите на вратата на комшията да им ,,даде,, ток.
46
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо, три годишен континентал е много по добър от ново китайче или евтина марка, има и тестове.Второ Има тестове как, при сухо време, и на -15 лятната гума е по добра. Не че не трябват зимини, но поради това че зимната има ламели и е много по мека има по голям спирачен път на сухо. Един капацитет така ме удари миналата година, на 5 градуса още бях с летните спирам рязко и оня отзад бам, ее вика с нови зимни съм ко стана, ми ко меки са и спират по бавно. Та трябва да се внимава има различни
45
0
 
3
 
! Отговори
вес преди 8 години
на снимката е даитон
44
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На снимката - Фулда Кристал, за 90 кинта парчето са перфектни. Дудуците е добре да знаят, че разликата между летни -зимни не е само каучука, а и шарката.
43
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зимата ми се налага да минавам Стара Планина и не правя компромиси с ,,всесезонни гуми,, и полубременни жени. Пак ще се реве, че гражданска защита се забавила за любителите на летни гуми зимата.
42
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като чета доста от коментарите по-долу се убеждавам, че за хаоса и мизерията у нас не са виновни политиците и международното положение, а балканската ни немарливост.Зимните гуми не са маркетингов трик, а реална необходимост.
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз за пръв път, тази есен си купих четири всесезонни гуми,със сертификат за зимни такива. Тоест, където зимните са задължителни, ще мога да карам без проблем. Произведени са от един от първите производители на гуми в света. Първите ми впечатления са за много тихи гуми и много добро поведение на сухо и мокро, ще видим в снега. Дано не съм се набутал, въпреки че бях подобаващо освиркан от "приятели " капацитети.
40
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗИМНАТА ГУМА ПО ПРИНЦИП Е КАТО ДЪРВО КОЙ КАКВОТО ЩЕ ДА ГОВОРИ САМО ЧЕ С ДРУГА ШАРКА И МАЛКО ПО ДЪЛБОК ГРАЙФЕР
39
4
 
5
 
! Отговори
Разума преди 8 години
Рекламиращите зимните гуми искам да кажат миналата година като падна снега на 23.10 бяха ли ги сложили. Щото аз на Витиня със ВСЕСЕЗОННИТЕ скъсах две въжета да дърпам умници собственици на два комплекта гуми на които зимните им беха мазата. Зимни гуми на 9 години са много по-твърди от всесезонни на 4 който не вярва да пробва.
38
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идеалният вариант - 4 летни и 4 зимни гуми, на не повече от 9 години. Останалото са компромиси ала Андрешко.
37
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все сезони иска да каже за ДъждАко е така Моите гуми са Пушка
36
8
 
10
 
! Отговори
Разума преди 8 години
Най-лош вариант - летни гуми на сняг спират много зле. Лош вариант две зимни и две летни - задницата все иска да те изпревари. Най - добър вариант Всесезонни гуми и внимателно шофиране. Тестостерона го проявявайте при жените си.
35
6
 
9
 
! Отговори
Разума преди 8 години
Зимните гуми са МАЛКО по добре от всесезонните на сняг, малко по- озле са на сухо и мокро. Най-често условията в България зимата са мокро и сухо и за това реално вие с ВСЕСЕЗОННИ гуми сте по рядко в риск. А 6-8 годишната зимна гума на всичко е по- зле от всесезонната 2-4годишна.