Родопският пататник – заложник на мързела

Ресторантьори търсят персонал – 1000 лв заплата дават
3 ное 2015 09:42,
87
Родопският пататник – заложник на мързела
Снимка: flickr

Ресторантьори в Родопите с месеци търсят персонал, но безуспешно.

"И за 1000 лева вече не искат да работят. Три месеца не мога да намеря майстор скараджия и сервитьори", твърди ресторантьорът Ахмет Мехмет от кърджалийско село Бенковски. Когато отворил първия си ресторант, работа отишли да търсят десетки млади хора, сега обаче дори високото възнаграждение не мотивира младежите да започнат работа.

"В Бенковски хората или са се замогнали, или положението е станало много зле – никой няма да инвестира тук", обяснява Мехмет пред 24rodopi.

Така, за да намери персонал, мъжът се принудил да търси работници от Кърджали. Освен високата заплата бизнесменът е готов да плаща и пътните разходи на младежите от града до селото.

В ситуацията на Мехмет са десетки ресторантьори и хотелиери в планинските курорти. На прага на зимния сезон те не могат да намерят обучени кадри.

"Една от причините е, че в тази сфера се предлагат много ниски заплати, които варират между 450 и 1200 лв. в зависимост от позицията", обясни експертът по подбор на персонала Светослав Николов.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация отчитат, че всяка година от бранша се подменят около 70% от персонала, защото българските кадри заминават да работят в чужбина.

Причината за трудовата емиграция на нашенците е двойното възнаграждение, което получават в Германия, Австрия, Италия.

В същото време изследване на Балканския институт по труда и социалната политика показва, че мечтаната заплата за българите е не по-малко от 1500 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
10
 
! Отговори
счети преди 8 години
Само дето не разбрах каква е връзката между пататника и статията, както и защо първия е станал заложник на някакво трето лице, ака мързел?!? И какво е значението на понятието "мечтана заплата"? Щот явно, ако ще си говорим за мечти, да не си мечтаем на едро и не нацелим 10 бона, нещо, ами точно 1500 и а! *** това според едни други статистици било минималния доход за издръжка... Мдам, въпроси...
71
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема е в българския работодател - на първо място е неморален, необразован, комплексиран и високомерен ***.Баща ми работи в провинцията по 6-7 дена в седмицата. Веднъж наскоро ги пуснал да почиват и събота и неделя заради лошо време и им казал - благодарете се на Бог, че прати това лошо време. Ако зависеше от мен и 1 ден нямаше да почивате.... Жалко е, че такива хора са еманация на бг бизнеса.
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пазарна икономика, докторе! Досега не се е чуло някой да плаче, че няма лекари и учители, освен самите лекари и учители, ама все в бъдеще време. А за ниско квалифициран персонал всеки ден оревават орталъка разни пишман работодатели.
69
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скараджията се пече на скарата часове наред и виси прав като кон. Не е за всеки.
68
2
 
18
 
! Отговори
кандидат-анализатор преди 8 години
Щом мислите,"че мечтаната заплата за българите е не по-малко от 1500 лева."- дайте на хората тия 700 евро и ги оставете у нас, експлоататори Всички се изнесоха, а тези които работят, не са мотивираниТова с ниските заплати, е като циментирането на ЧерномориетоНякой *** с пари си мисли, че ще прави бизнес , а накрая разхищава природното богатство. Ликвидираха Черноморието, сега прогонват и хората
67
8
 
8
 
! Отговори
Лекар преди 8 години
"Скараджия за 1000 лв. Какво да кажат мед. сестри за 700 лв"Именно. За да станеш лекар 10-15 години учиш до побъркване, скапваш се физически и психически от работа. Ако си личен лекар - да, докарваш си доста солиден доход без да си даваш много зор. Но ако работиш в поликлиника (Пирогов напр), хем бачкаш по 10-12 часа на ден, хем ако си докараш повече от 800лв заплата направо си е постижение.Така че 1000лв за неквалифициран персонал с основно обр. как ви звучи? Май не е чак толкова зле.
66
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знам ги аз тези ресторантьори. Искат да идеш на работа в 6.30 ч. и да работиш вечерта до след полунощ. За 1000 лв. = 30 дни по 18 часа. Така си съсипваш здравето още от младеж.
65
2
 
8
 
! Отговори
е как какво? преди 8 години
Медицинските сестри могат да си вземат белите престилки и да отидат да пекат кИфтета за 1000 лева. Нека им е кеф!
64
11
 
7
 
! Отговори
Ala-Bala преди 8 години
Скараджия за 1000 лв. Какво да кажат мед. сестри за 700 лв
63
2
 
17
 
! Отговори
555 преди 8 години
Ами няма да работят младите на село в ресторанта за 1000лв по 12 ч, вместо да работят в турския завод в кърджали за 1800лв по 8 ч. Какво иска тоя. да си кара хора от смолянско
62
3
 
14
 
! Отговори
an преди 8 години
До Помислете пакАми като няма много рабата и не може да плаща голяма заплата да си работи той...
61
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До мързелив с претенцииТия с големите претенции просто си търсят оправдание за пред мама и тати да не започнат работа. Те не са представителна извадка, така да се каже.
60
6
 
11
 
! Отговори
мързелив с претенции преди 8 години
"В северните части на Финландия съм виждал да работят като сервитьори испанци, италианци, французи. Значи финландския работодател може да тръгне из Европа да си набира персонал, а нашите кралски особи само мрънкат периодично, че никой не им идвал на крака да им бачка."Което си е вярно, си е вярно.Но все пак трябва да признаем, че доста голяма част от младежите ни нямат елементарни трудови навици, но са с безумно самочувствие на големи спецове, заслужаващи по 10 бона заплата на месец.
59
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До Дрън дрънМай нещо не си наясно с понятията. Пазар на труда е като пазар на всяка друга стока, т.е. казваш какво искаш и колко плащаш за него. После вече всеки има право да претендира за качество и количество. А от работодател съм чувал: още не е почнал работа, пита каква заплата ще му давам. Ами кога да те пита бе аланкоолу? И аз като ида в магазина, питам колко е салама преди да го купя, не след като го изям!
58
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Помислете пакАми като не може бизнесът му да изкарва достатъчно приходи, значи няма смисъл да прави бизнес. Само че явно идеята е била, че ще намери някой ахмак да му работи денонощно за ниско заплащане и съответно ще има далавера от бизнеса. Ядец! Балами няма, а на него не му се работи, иска да е чорбаджия. В чужбина в малки търговски обекти работят собствениците, тук всеки е "меринджей". Знам фирми с по един човек персонал, а собственика цял ден дреме из кафенетата и реве че малко печелел.
57
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма такъв филм - заслужи си по-голямата заплата, а някога в светлото бъдеще може и да ти я дадат. Това е веруюто на нашите пишман бизнесмени, заради което милиони българи вече работят в чужбина, а нашите пишман бизнесмени мрънкат, че никой не искал да им работи даже и за 1000 лева ежедневно по 12-14 часа.
56
2
 
17
 
! Отговори
Панчо преди 8 години
В северните части на Финландия съм виждал да работят като сервитьори испанци, италианци, французи. Значи финландския работодател може да тръгне из Европа да си набира персонал, а нашите кралски особи само мрънкат периодично, че никой не им идвал на крака да им бачка. Ми тръгнете по работните борси из Европа. Ааа, да, там може и здрав бой да изядете, понеже чужденците не си трайкат и ако решат, че нещо им се подиграваш с предлаганото заплащане, ще те смелят.
55
3
 
22
 
! Отговори
Панчо преди 8 години
Мехметчо е свободен да си наеме англичани, немци, французи, белгийци, норвежци, и каквито други му е кеф за персонал. Никой не го е вързал и задължил нещо. Свободен пазар. Това е положението. Другото е мрънкане, че баламите не искат да ти работят за малко пари, а ти само да дрънкаш "некадърни са". Наеми си кадърни. Да почна и аз да мрънкам, че от Дачия например не ми продават чисто нова кола за 3 хил. лева, понеже са алчни гадове. Свободен съм да си търся на пазара чисто нова кола за тия пари.
54
16
 
8
 
! Отговори
До Дрън дрън преди 8 години
"Некадърникът си е некадърник. Дали ще му даваш 300лв, 3000лв или 30 000лв, той по-кадърен няма да стане и все ще си скатава."Точно в десетката. Но не знам защо тук в България именно най-некадърните и най-смотаните имат най-големи претенции и изисквания към заплащането.
53
15
 
6
 
! Отговори
123456 преди 8 години
Мили съграждани, ако искате всеки работник да взима по 5000лв заплата, защо не опитате вие да започнете собствен бизнес и да давате такива заплати на работниците си. Гарантирам ви, че до 2-3 години ще станете милионери.