Държава и местна власт ще борят заедно незаконната сеч в Ботевград

Повечето нарушители – социално слаби лица
3
Държава и местна власт ще борят заедно незаконната сеч в Ботевград
Снимка: Булфото

Представители на Изпълнителна агенция по горите, Регионална дирекция по горите - София, Държавно горско стопанство - Ботевград, Прокуратура и МВР обединиха усилия за засилване на контрола и противодействие на незаконните практики в горските територии в района на Ботевград. Това стана по време на на инициирана от ИАГ среща между институциите, която се проведе в града, съобщиха от агенцията.

Дискутирани бяха общите проблеми, свързани със съвместната работа на институциите и начините за тяхното разрешаване.

"Голяма част от проблемите, свързани с контрола върху незаконната сеч в района, са предизвикани от организирани групи от социално слаби лица, които проявяват агресивно поведение при извършване на проверките", посочи Мартин Иванов, директор на РДГ София.

По думите му тъй като нарушителите са социално слаби, те остават ненаказани, а това чувство на безнаказаност ги превръща в системни нарушители, понякога с по 40-50 акта.

В същото време агресивното им поведение възпрепятства задържането на средствата на извършване на нарушение. Проблемът се усложнява и от липсата на техническа обезпеченост и средства, предвидени за задържането им, допълни Иванов.

По време на срещата присъстващите се обединиха от необходимостта за промяна в някои от текстовете на Наказателния кодекс, която да доведе до по-ефективни и справедливи наказания за нарушителите. Според Димитър Баталов, директор на Дирекция "Опазване на горите", в ИАГ има възможност да бъде даден достъп до електронната система на ИАГ, за да бъде улеснена работата МВР и Прокуратура по преписки и досъдебни производства, свързани с нарушения в горските територии.

По-рано днес от ИАГ съобщиха, че служители от Агенцията, Регионална дирекция по горите/РДГ/ - София, жандармерия, полиция и медии са участвали в масирани проверки за незаконен добив на дървесина на територията на ТП Държавно горско стопанство- Ботевград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали рапоня беше забранил бъдеще неопредлено време?