Една трета от жените в ЕС - жертва на насилие

За борба с домашното насилие годишно се отделят 16 млрд. евро
18
Една трета от жените в ЕС - жертва на насилие
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

33% от жените в Европейския съюз в един момент от живота си са били жертва на насилие. Това каза в Русе евродепутатът и заместник-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел.

В крайдунавския град тя организира конференция, част от националната кампания "Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието!", в която участва и посланикът на Израел у нас Ирит Лилиан.

Мария Габриел обясни, че статистиката за жертвите на насилие в България не е по-различна от тази за целия ЕС.

"Миналата година Европейската агенция по фундаменталните права на човека излезе с първия анализ за това какво се случва на европейско ниво. Виждаме дори страни, които са на север в Европа, че са с високи проценти. Друг е моментът, че там жертвите може да са по-смели и да имат повече доверие в системата, за да говорят", каза тя, цитирана от БТА.

Евродепутатът посочи, че в ЕС само за борба с домашното насилие за година се отделят 16 млрд. евро. Става дума за система, която не е свързана само с първоначалните психологични или физически нужди на жертвата на насилие.

Според Габриел трябва да се осъзнае, че насилието около нас не е само физическо, то има и трудно откриваеми форми - като вербално и психическо насилие.

"Трябва да вдъхнем доверие на жертвите, защото най-трудно за тях е да говорят и да повярват, че могат да се измъкнат от порочния кръг на насилието", каза още евродепутатът.

Кампанията има и свои посланици, които са мъже - известни личности. За Русе това са председателят на Българската федерация по борба Валентин Йорданов, актьорът Енчо Данаилов и хореографът Богдан Донев.

"Правата на жените са права на човека. Искаме да заявим, че за нас е важно България да подпише и ратифицира Истанбулската конвенция, която е единственият юридически документ, позволяващ системна защита на жертвите на насилие", каза още евродепутатът.

По повод на участието на млади жени и мъже в терористични актове Габриел коментира, че тук ролята на семейството и на образованието е много важна.

"Един млад човек, когато се чувства изолиран, когато е в състояние да не вижда перспектива за реализация, по-лесно става жертва и на пропаганда, и на т.нар. промиване на мозъци, каза още Габриел.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: насилие над жениРусе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Митев преди 8 години
30% от жените от ЕС са жертва на сексуално носилие т.е. на тях им се иска,но са грозни и никой не им иска!!! Айде стига прастотии за "насилие4 и други глупости!!!
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България трябвало да подпише Истанбулската Конвенция и да се ратифицира ?Кой я измисли тая Конвенция !Колко мюсолмански държави има в ЕС ?
11
7
 
17
 
! Отговори
половината истина преди 8 години
Пишете половината истина! Цялата истина е, колкото жени има малтретирани от мъже, толкова и мъже има, бити, унижавани, дискриминирани и малтретирани от жени.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ангелино,стига се оплаква,ти си виновна
9
0
 
6
 
! Отговори
Hfte преди 8 години
Явно НПО ще яхат парите, щом излизат подобни *** "проучвания"
8
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес има много повече жени тормозещи мъже, отколкото обратното.
7
1
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 8 години
Теб мъжа ти колко пъти те е бил? И колко просто трябва да е едно същество, да се хване и живее с описания от теб Бай ***?
6
2
 
11
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
До 4Бай *** с 500 лева заплата,обикновенно няма жена. С тези пари не може да се издържа нормално семейство
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шопа е една от тях.
4
7
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
До Анонименкак ли -когато байГанчо се прибере от работа /ядосан на шефа че му плаща 500 лв заплата /ядосан на света че няма пари и бъдеще ,и си го изкарва на жена си ..и мда -всички ВСИЧКИ жени не работят и имат по 1000лв всеки ден да ходят ''на мол'' да ги харчат ,нали ...
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Можете да видите фейсбука колко е красива
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А казахте ли това?----------17 ноември 201532-годишната Светослава Емануилова е убитата в Мадрид българка. Като извършител е арестуван приятелят й Алберто, с когото тя живеела от 1 година. Екип на полицията установи, че той е убиецът, съобщи за Нова дума бащата на жертвата Николай.Смъртта на момичето е настъпила в 10 ч. сутринта в събота, а сигнал за случилото се е подаден в полицията в 19 ч. същия ден. Родителите са уведомени в 2 ч. през нощта, когато са повикани да разпознаят тялото.
1
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И как се случва това насилие, че нещо не ми е ясно? Може би чрез ходене по моловете до припадък и целодневно клюкарстване по кафетата?