По-добре на социални в Германия, отколкото работник у нас!

Патриотизмът вече не е на мода, смята акад. Георги Марков
9 дек 2015 09:32,
261
По-добре на социални в Германия, отколкото работник у нас!
Снимка: Reuters, архив

Проблемът днес е в масовата емиграция на младите българи. това заяви в интервю за БТА академик Георги Марков в коментар на демографската криза у нас.

Патриотизмът вече не е на мода, смята историкът.

"Миналата година за 25-годишнината от началото на промените нашият Демографски център излезе с едно проучване, което показа, че 1 650 000 души - предимно млади българи, трайно са напуснали България. Ако се види в Чикаго - българите там са 135 000 души - един голям български град вече е в Чикаго. Имат две черкви, вестник, телевизия. Това е изтичане предимно на младите. Първото поколение носи българския корен, но на второто поколение децата им вече не знаят и български език, а само английски. Това е катастрофално! Младите масово напускат България като казват: "Ние тук нямаме бъдеще!" или "Ние искаме едно по-добро бъдеще!", коментира академикът.

"Това младо поколение е прекалено прагматично. Двадесет процента от студентите ни са навън. Вече ги взимат от гимназиите в чужди университети. В детските частни градини децата учат на английски език, а те още не знаят български. Повечето от родителите живеят с разбирането, че така трябва", посочва акад. Марков.

Според него младото поколение казва: "Не ме интересува къде ще живея, важното е да живея по-добре!". И в една Германия имаме около 230 000 българи. Често пътувам до Германия и разбирам, че една четвърт от нашите българи там са на социални помощи. Това означава, че не всички "са цъфнали и вързали", както се казва. Те като се върнат в България се правят, че са много добре, но там се оплакват. Казвам им: "Добре - елате си в България", но те отговарят, че е по-добре в Германия да бъдат на социални помощи, отколкото да работят в България", добави още историкът.

"От една страна родителите, бабите и дядовците се тюхкат, че остават сами, обаче от друга страна се радват, че децата им са по чужбина - това е едно основно противоречие", коментира известният български учен.

Акад. Марков припомня и проблема с безработицата. "Имаме много безработни обаче трябва да внесем работна ръка, защото нямаме квалифицирана. Проблемът с мигрантите също не решава въпроса, защото те не са квалифицирани", допълва той.

"Погледнете гърците или сърбите. В чужбина те са сплотени. А нашата емиграция са разделени. Има едно откъсване. И това, че радва някои, че обогатяваме по-богатите държави. Гледам и в нашата Българска академия на науките. Понеже вече сме в Европейския съюз дипломите се признават. Младите взимат дипломите, стоят месец-два и веднага бягат. Казват - не се живее с 420 лева заплата. Казвам им - така е, но опитайте, все пак, има някои проекти, които по някакъв начин могат да закърпят положението. Обаче младите масово напускат. И ние се радваме, че обучаваме кадри за чужбина. А в същото време ние нямаме квалифицирана ръка", коментира Марков.

По думите му проблемът с демографската криза у нас ще започне да се разрешава, ако спрат младите да напускат страната ни или поне една голяма част от тях се завърнат в България, защото в младежта е бъдещето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
1
 
8
 
! Отговори
Невъзвръщенец преди 8 години
Не искам да работя на някой МУТРА внуче на активен борец срещу капитализма за смешна сума! Точка по въпроса, за мен Чалгария е минало! Мутрите да си внасят работници, хаха, от къде бе, кой ще дойде да ви опъва каишите за жълти стинки, пък и претенции имат....
180
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В българия ако взимаш над 1000лв месечно и си в провинцият е рай
179
0
 
2
 
! Отговори
wipe my a$$ преди 8 години
Руско еврейска ***
178
3
 
20
 
! Отговори
31344 преди 8 години
Аз се върнах от чужбина, учих 4 години там. За работа няма да говоря, тука никой не иска да те наеме, освен ако нямаш 10 години опит. Или кол център. Любимият ми въпрос (2 ри след представете се ) е защо се върнахте. Гледат ме с леко недоумение, сякаш си казват тоя е ненормален как така ще го наемем като му хлопа дъската.
177
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко пъти по 25 години трябва да минат ,за да разберат ,че в България не може да вирее ДЕМОкрация ?!?!
176
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато и да напуснеш България винаги е късно.
175
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Лютви И$$танбулНо често робът храни свободния
174
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До patriotСтрахотен коментар,смесица от истина и ирония.
173
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не зная как живеят хората в чужбина само на социални помощи,явно са магьосници. И аз и съпруга ми работим във Франция.С две заплати малко над средната за страната и ни е трудно. Данъците са убииствени,сметките за ток,вода,застраховки на колите...Не дай си боже да ти се счупи колата.Е тогава жална ти майка.Но за познати и роднини в Бг ние сме богаташи/ без да парадираме с нищо/.Заплатите ни се обращат в бг лева и се започва едно дране за пари на почивки,хахахахаха
172
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Бяха тръгнали да връщат завършили в чужбина и да харчат наши пари за командировки!Глупост! По-добре да обърнат внимание на тези,които завършиха в чужбина и сами са се върнали!Липсвала им е родината! За тези млади хора трябва трябва да се направи нещо-да бъдат забелязани! Те могат да правят значими неща-имат по-мащабен поглед върху нещата! Виждате какви младежи приемат и завършват наши ВУЗ-ове-едва изкарват гимназия и хоп-студенти! Но пък с връзки успяват да се издигат и да ръководят-ясно е как:)
171
2
 
1
 
! Отговори
до 233 преди 8 години
Ами върни се в БГ.
170
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Alchnosta i rasizma v BG nqma granici! Ei na tui sa ni uchili maminki i dedovci!
169
6
 
12
 
! Отговори
Бг емигрант преди 8 години
Дойдох тук в Англия,моят приятел ме заведе в агенция и на третият ден започнах работа,да определено не мечтаната работа но работа.5м след идването ми тук,вече съм на договор и т.н.несъм имал проблеми и в БГ с работа и пари(работех много)исках да дойда и да се опитам да се"кача"там "горе". Много е трудно но хората виждат,че работиш и гледат да не те изпуснат.и в БГ е така според мен.ако си честен,прям и работиш никъде няма да имаш пр.но определено БГ ми липсва много с всичката простотия:)))))
168
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И що е по добре на социални , риторичен въпрос е .......... всеки сам да си отговори , нъл бяхте социалисти ...... руско юдейската ***.
167
7
 
21
 
! Отговори
Бг емигрант преди 8 години
Забравих:познавам вече доста българи.Определено сме работна нация,много по-работна от мнооооогооо уж по-напреднали.Стига сме се подценявали.ПРОБЛЕМА НИ Е ЕДИНЧАКАМЕ ДРУГ ДА НИ ОПРАВИ,АКО БЯХМЕ ВЗЕЛИ ВСИЧКО В НАШИ РЪЦЕ ЩЯХМЕ ДА СМЕ МНОООГО ПО-НАПРЕД ОТ МНОГО ДЪРЖАВИ В ЕВРОПАЩе дойда един ден и ще оправя нещата спокойно
166
6
 
17
 
! Отговори
Бг емигрант преди 8 години
По принцип само прочитам коментарите и непиша,сега релих да кажа нещо.В Англия съм малко повечко от 5м,аз бях може би един от най-големите противници на това да си стоим в БГ,няма да споменавам причините всички ги знаем.5м след моето пребиваване тук мога да кажа едно,НИЕ ВЪОБЩЕ НЕ СМЕ ПРОСТА НАЦИЯ,стига сме се обиждали(макар,че аз го правех много)проблема ни е,че позволихме всички ние простаците да управляват държавата и бизнеса в нея.ЕДИН ДЕН ЩЕ СЕ ВЪРНА И ЩЕ ОПРАВЯ ВСИЧКО.....
165
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До здрастино има доста които тук работят за 500 лв -а в ''чужбина'' поне за 3 пъти по толкова /в лева /пример -туризма -айде не обяснявай как работещите п о12 часа /и нощни смени са ''мързеливи'' /Или работниците в хлебозавод -в момента търсят такива в хлебозавода в ''моя ''малък град .И още търсят стругари ,фрезисти ,инженери /в други фирми/Частни фирми :)) ама НЕМА заплатите са 450 -500 лв ,раб ,време -10-14 часа ,ама няма млади бе .Работа има хора няма .При тези заплати е така -:)))
164
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България няма свобода само така изглежда ,имало програми но има бюрокрация която те спъва не ти помагаСега ще Ви кажа един пример -един млад човек решил да работи купил си машина за захарен памук и отишъл да продава в увеселителен парк но след един месец му казали вече не можеш да продаваш захарен памук тук избери си друго място или друг асортимент който да продаваш А инвестицията дори в тази машина в наема на мястото в желанието да работиш единствения изход на този млад човек е чужбина
163
1
 
5
 
! Отговори
не на мен тия преди 8 години
То интелегентите в чужбина се управят някак си ама псевдо интелегентите в бг как ще управят или не *** , като шъ съ упрайте сфиркайте кат не лека ви пръст и почивайте в мир .......... По добре роботите да дойдат ха ха ха ха...........
162
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До бг турчинМного си прав, познавам турците и знам ,че са свестни хора. Просто така са възпитани, жалко за всички нас. Дънов е казал, добрия добро не вижда, лошия-лошо.