Дворецът "Евксиноград" отваря врати за туристи

Входът, за да го разгледате, ще ви струва между 5 и 18 лева
22 дек 2015 21:25, Красимир Ангелов
5
Дворецът "Евксиноград" отваря врати за туристи
Снимка: БТА

След Нова година дворецът "Евксиноград " ще бъде отворен за посещения от български и чуждестранни туристи, съобщи управителят на комплекса Миглена Роева.

Близо две години уникалната със своята архитектура национална забележителност беше затворена заради изпълнението на мащабен проект за реставрация и консервация на двореца и прилежащия парк. Роева припомни, че инвестицията е на стойност близо 9,8 милиона лева, осигурени по оперативната програма "Регионално развитие 2007-2013", съобщава БТА.

През новата 2016 година ще има и действащ уебсайт на комплекса, на който ще бъдат представени цените за посещенията, времетраенето на разходките и какви турове ще се правят, допълни ръководителят на проекта Надежда Йорданова. Входът ще струва между 5 и 18 лева.

Най-ниската тарифа е за пенсионери и ученици, но ще има намаления и за групови посещения.

В рамките на проекта са реставрирани фасадите на двореца, възстановени са княжеската спалня с будоар и баня, огледалният салон за срещи, работният кабинет, изграден е вътрешен панорамен асансьор за хора с увреждания, обновени са автентичните настилки и копринени тапети по стените. Роева уточни, че на третия етаж в сградата ще бъде обособен и музей с вещи на царската фамилия.

С част от средствата по проекта в комплекса са ремонтирани бившата конюшня, Холандската и Френската оранжерия, паркът с лилиите и розариума пред Двореца по оригиналните планове от изграждането им. Консервирана е античната и средновековна крепост "Кастрици" - археологически обект, който също ще влезе в туристическите маршрути.

При представянето на резултатите от изпълнението на проекта днес присъства и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя даде висока оценка на извършените дейности и посочи, че този обект е с национално значение и с него трябва да се гордеят както Варна, така и България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: дворецЕвксиноград
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
пешо преди 8 години
айде пак, нито един положителен коментар... хората са ви направили дворец, вие мрънкате... двореца в балчик, който представлява една къщурка, входът за него и градината е 12 лева. и има достатъчно посетители. така че не се грижете, туристи има, въпросът е ние да спрем да мрънкаме и да се научим да ценим чуждите усилия.
3
1
 
1
 
! Отговори
.... преди 8 години
В омразната на всички Турция турците посещават такива забележителности на символични цени срещу лична карта, за да удостоверят, че са граждани на страната, а пък за чужденците входа е майката си трака...Знаят хората как да накарат народа да се поинтересува от историята, да се докосне до нея. Тука всичко е за пари.. Човек и да иска да отиде, да види, ще му смъкнат кожата от гърба.. с 18 лв някои семейства изкарват по седмица-две...
2
1
 
2
 
! Отговори
... преди 8 години
До АнонименКой цели да има туристи? Те парите са си ги откраднали, почти 10м, да не мислиш, че ги грее ? По-добре им е да не идва никой, да не цапа.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
к'ви 18 лева ??? Абе карай важното да одерем своите.