Варненци скочиха срещу новите велоалеи за 4 млн.

Ще откажат хората да карат колела, коментират велосипедисти
Обновена: 27 дек 2015 06:50 | 26 дек 2015 22:22,
74

Снимка: БТА

Десетки велосипедисти се събраха в центъра на Варна на коледен протест и демонстрираха за какво могат да се ползват новите велоалеи, които струват над 4 млн. лв. Така традиционното коледно велошествие във Варна се превърна в коледно велобутане.

"Коледа без колела" – така велосипедистите във Варна реагират на строящите се в момента велоалеи.

"Поради това, че са на тротоарите, поради това, че трябва да ги делим с пешеходците, пешеходците вече вървят по тях и това е нормално, може би", коментира Ирена Костадинова пред Нова тв.

"За градски колоездач това е абсурд да кара по тея велоалеи! Опасно е направо!", допълни Емилиян Георгиев.

Според колоездачите новите съоръжения не просто няма да стимулират ползването на велосипеди, ами направо ще откажат хората от този начин на придвижване.

"Абсолютно нелогично е да минава през подлези, да има бордюри и да минава в средата на пешеходните зони точно в центъра на града. Самите подлези и минаването на велоалеите към тях, захождането, е така направено, че самите пешеходци няма откъде да минат освен по велоалеята", посочи Здравко Василев от велоклуб "Устрем".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз от Нептун до Цикровата нямам проблеми. 2 метра широка велоалея ми е достатъчна.
55
0
 
6
 
! Отговори
Румен40 преди 8 години
В Стара Загора изкопаха здравия асфалт на едното платно на централната улица сложиха скъпи и безсмислени бордюри и отново заляха с асфалт същото платно.Достатъчно беше да се обозначи с маркировка за велоалея част от платното на централната улица, която си е пешеходна зона.На други улици бе сътворено друго безумие - Целият тротоар бе превърнат във велоалея и сега пешеходци и колоездачи се движат по велоалеята с риск за сблъсквания и наранявания и на двете страни.
54
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Велоклуб "Устрем" :D :D Абе, вие нямате ли си друга работа, като искате да си карате колелото, карайте си го където си искате, само не се провирайте на хората между колите и пред тях.
53
2
 
6
 
! Отговори
Do 62 преди 8 години
Тука така са направени, че на много места вело алеята минава през алеята за пешеход. и просто няма начин фа не ходиш по велоалеята.Да не говоря как велоалеи има с широчина 30см и с 1м. *** народ, прости политици, прости велоалеи;)
52
1
 
4
 
! Отговори
ти пък преди 8 години
До Анонимен62 си тръгнал да сравняваш възпитаните западноевропейци с простия,нагъл,самозабравил се ***
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВСИЧКО Е ДА СЕ ПРИБЕРАТ ЕДНИ ПАРИ ОТ ПРИБЛИЖЕНА ДО УПРАВЛЯВАЩИТЕ ФИРМА. АКО ПРИБАВИТЕ И РАМКОВИЯ ДОГОВОР ЗА ПЪТНОТО ПОДДЪРЖАНЕ НА ГРАДА ПЪЗЕЛА СЕ ПОДРЕЖДА НАПЪЛНО.
50
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И в Германия има велоалеи по тротоарите, очертани са и и пешеходците си ходят само в пешеходната лента, колоездачите карат само в тяхната си лента, няма проблеми и противоречия
49
1
 
4
 
! Отговори
Far преди 8 години
:-)kvi sa tea velosipedi bez svetlini i otraziteli?:-) ot afrika li sa?:-)
48
1
 
5
 
! Отговори
резюме преди 8 години
Абе, идиотокрация.
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българска работа!
46
1
 
8
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 8 години
Същото е и положението в Пловдив! За да използват средствата /КОИ И КОЛКО НЕ СЕ ЗНАЯТ!/,нарисуваха велоалеите на най-натоварения булевард"Мария Луиза" и намалиха и без това тясното пътно платно! Върхът обаче е ,че тротоарът на един от мостовете на река Марица, го боядисаха , забраниха го за пешеходци и го кръстиха "велоалея"! СИГУРЕН СЪМ,ЧЕ ЗА 1 ГОДИНА ПРЕЗ ТАЗИ"ВЕЛОАЛЕЯ" НЯМА ДА ПРЕМИНЕ И ЕДИН КОЛОЕЗДАЧ!
45
1
 
12
 
! Отговори
пак от Германия преди 8 години
Това,че в Германия велоалеите са по тротоара е измамно. Там където такива има са оцветени в червено и са на практика уширение на тротоара за пешеходци. Но в огромната си част са плътно до бордюра на пътното платно. По тях коли не се движат ,дори и за кратко. От опит съм установил ,че в градски условия вниманието на шофьора е съсредоточено да гледа в дясното огледало за велосипед. Не отричам,че често колоездачите там прекаляват с правата си.
44
0
 
2
 
! Отговори
Charli преди 8 години
Publikata e velika! :-)Bravo!:-) Navremenen razgovor s kartinki i video vmesto robsko tarpenie i saglasie!:-)Nemite filmi se zavrastat v Bulgarien!:-):-):-):-)
43
19
 
7
 
! Отговори
От Германия преди 8 години
Ами и тука в Хамбург Вело алеите са основно по тротоарите и ги делят с пешеходците. Ама те българските велосипедисти като не са си подавали носа в чужбина, важно е да се протестира а дали има за какво не е важно. Е па да ходят пеша като не им харесва.
42
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В русия не са открили още колелото,а *** велоалеите критикуват.
41
3
 
19
 
! Отговори
Норо преди 8 години
И в Бургас е същатата простотия, има десетки километри велоалеи и масово заемат целия тротоар и/или почват от нищото и водят до друго голямо нищо. Пълна пародия
40
2
 
8
 
! Отговори
Сп??нс преди 8 години
Културата на движение е малка в БГ , тук си излизам с колелото , карам си по междуградския път , после по булевардите , но никой не се опитва да те блъсне и в кръговите си ползваш предимството и те изчакват , ако ще и с 5 км/ч да се движиш....и ВЕЛОАЛЕЙТЕ са направени точно в централната част и ТОЧНО за да не се блъскаш с пешаходци или да бавиш колите ....
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Варненци сме все големи философи, особено ми прави впечатление надписа "конфликт с пешеходец неизбежен, неизбежен е за леваците, преди това мрънкахме че, са напълно недостатъчно велоалеите, сега като опасаха цяла Варна мястото им не било там, пък не виждат че, няма място на повечето булеварди да направят вградени велоалеи, а че се усвоиха (присвоиха) едни книжни знаци е ясно на всички.
38
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като не ви харесват карайте си по пътищата бе!Кво само ревете, все нещо не ви харесва!
37
11
 
18
 
! Отговори
Абе преди 8 години
Все недоволни,все мърморещи и много знаещи.Да ви имам проблема.Искахте алеи-на ви.Сега да ви видим колко щеги ползвате.И докато тука църкате,не ви ли направи впечетление че една етническа партия е на пряко подчинение на съседна нам държава.