След 30 години най-накрая ще се строи нова библиотека

Вдигат сградата във Варна с 40 млн. лева
32
След 30 години най-накрая ще се строи нова библиотека
Снимка: varnalibrary.bg

 За първи път от над 30 години в България ще се строи библиотечна сграда. Това ще стане във Варна, предаде bTV.

В модерната сграда, която предстои да бъде изградена, ще се помещава Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". Тя е с над 130-годишна история и разполага с фонд от близо 900 хил. тома.

Проектът за библиотеката е дело на холандско архитектурно бюро и е избран измежду 370 други. Очаква се строителството да започне до година и да струва близо 40 млн. лв.

Досега библиотеката не е имала свое собствено място в града, а фондът и помещенията ѝ са разпръснати в няколко различни точки. Основната част от библиотеката се помещава в сградата на общината. Проблемите са много: тесни пространства, неудобни рафтове, слабо осветление.

Служителите от години мечтаят за удобна и модерна сграда, която да е културен център. Сега сбъдването на мечтата е близо. Новата сграда ще бъде на четири етажа, цялата в стъкло, с голям паркинг и ще може да съхранява 1,3 млн. книги.

"Това е място за социални срещи, място за общуване, място за представяне на книги, място за различни творчески ателиета", обяснява директорът на библиотеката Емилия Милкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: библиотекаВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
7
 
12
 
! Отговори
Иво преди 8 години
Браво!!! Радвам се, че това не се случва в София.
5
4
 
19
 
! Отговори
Светла преди 8 години
Браво на варненци. Интелигентни хора.
4
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във Варна има големи "мазачи на филий"
3
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След още 30 години ще почнат да закриват библиотеките, защото от Гугъл ще са сканирали всичко написано в човешката история и всеки ще има достъп от къщи.
2
5
 
16
 
! Отговори
Пак кражба! преди 8 години
Браво за идеята и една псувня за бюджета.....един квадрат ако излиза 400лв тази библиотека ще трябва да има РЗП 100 000кв.м или колкото 1000 апартамента по 100кв.м......В ТАзи държава се строи смо ако трябва да се краде.
1
14
 
12
 
! Отговори
Hiter преди 8 години
Арно, дано вътре да продават бело.