След 30 години най-накрая ще се строи нова библиотека

Вдигат сградата във Варна с 40 млн. лева
32
След 30 години най-накрая ще се строи нова библиотека
Снимка: varnalibrary.bg

 За първи път от над 30 години в България ще се строи библиотечна сграда. Това ще стане във Варна, предаде bTV.

В модерната сграда, която предстои да бъде изградена, ще се помещава Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". Тя е с над 130-годишна история и разполага с фонд от близо 900 хил. тома.

Проектът за библиотеката е дело на холандско архитектурно бюро и е избран измежду 370 други. Очаква се строителството да започне до година и да струва близо 40 млн. лв.

Досега библиотеката не е имала свое собствено място в града, а фондът и помещенията ѝ са разпръснати в няколко различни точки. Основната част от библиотеката се помещава в сградата на общината. Проблемите са много: тесни пространства, неудобни рафтове, слабо осветление.

Служителите от години мечтаят за удобна и модерна сграда, която да е културен център. Сега сбъдването на мечтата е близо. Новата сграда ще бъде на четири етажа, цялата в стъкло, с голям паркинг и ще може да съхранява 1,3 млн. книги.

"Това е място за социални срещи, място за общуване, място за представяне на книги, място за различни творчески ателиета", обяснява директорът на библиотеката Емилия Милкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: библиотекаВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ще има ли в нея "Под игото на ГЕРБ" ??? Нека четат хората, нека знаят какво и било !?
25
6
 
2
 
! Отговори
Независим преди 8 години
Най- голямата глупост е да продължават да се строят подобни сгради в центъра на Варна. Библиотеката трябва да се построи някъде както Бизнес парка, а в центъра да се строят паркинги. Функцията на библиотеката е да съхрани книжния фонд и няма никакъв смисъл да се предполагат огромни читални където стотици ще идват да четат в днешния дигитален свят. Колкото до стойността, съгласен съм, че е поредното прахосничество.
24
3
 
0
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
До АнонименЗа 40 милиона трябва да ти си разказва Клаудия Шифър тая книга.Като падне Бойко ще им секне кражбата и ще я оставят на груб строеж.
23
0
 
1
 
! Отговори
Еди преди 8 години
До АнонименАбсолютно съгласен.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЛЪЖАТ ВЪВ ВСИЧКИ СЛУЧАИ!!!!!!!!!!!ИЛИ ИЗТОЧНАТ ПАРИ ОТ ЕС ЗА СГРАДАТА КОЕТО Е ЯСНО А ПОСЛЕ ЩЕ Е ДРУГО НЕЩО!!!! ИЛИ ИЗТОЧНАТ ПАРИ ОТ ЕС ЗА ДА ГИ УСВОЯТ ОТ БАТКО И БРАТКО ФИРМИ!!!!ПОСЛЕ ТИЯ ПАРИ ЩЕ ГИ ВРЪЩАТ ВАРНЕНЦИ НО НАПЪЛНО СИ ГО ЗАСЛУЖАВАТ СЛЕД КАТО ПРЕИЗБРАХА ГЕРБЕРСКИЯ КМЕТ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ 2015-ТА ГОДИНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
строителството на обществени сгради е по ефтино от 800 лв кв м да видим колко квадрата ще изкарат за 40 млн
20
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що не подкрепят Читанка, ами ще строят библиотеки? На моя компютър имам книги, колкото за 10 библиотеки. Цялата световна литература е няколко терабайта информация, ние ще трошим милиони за библиотеки, вместо да ги даваме за млади таланти, или цифровизация на българското литературно наследство. Ама трябва да се усвоява и точи, това е положението.
19
1
 
6
 
! Отговори
варненец преди 8 години
Тия под мен , не пишете глупости . Сградата ще ома 3 нива подземен паркинг + 5 нива над земята . Ако се вместят в 40 милиона ще е добре ...
18
6
 
3
 
! Отговори
чалготека преди 8 години
И ще се казва фолк клуб планет!
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брей то като Александрийската ще стане. Цената ми се вижда малко пресилена. Предполагам ще се "щипне" някой друг милион. От друга страна ако всичките пари се използват може да стане туристическа атракция. Иначе народа не чете много. Издателствата пускат новите книги по 1000-1500 бройки и пак едва едва ги продават.
16
1
 
13
 
! Отговори
1221 преди 8 години
да живее Голямата Еврейска Разбойническа Банда съкратено ГЕРБ
15
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Позлатена ли ще е? Видимо - чист ГРАБЕЖ!
14
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко се цифровизира, ве, алоууууууу.Всичките книги от тая библиотека се събират на харда на домашното ми РС.Малко като да си купиш фабрика на 8-ми септември звучи!
13
0
 
4
 
! Отговори
ДС преди 8 години
2010 отвориха нова библиотека в ТУ-СОФИЯ
12
3
 
16
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Е чак пък от 30 г. През 2010 г. Бат Бойко " ножичката" резна лентата на чисто новата регионална библиотека в Плевен. И то сградата е доста голяма , прилича на мол ;) да се чудиш чак за какво ни е толкова голяма библиотека като повечето плевенчани сме глупаво *** ;)
11
0
 
6
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
Не си спомням точно кога но беше през прехода в Плевен...чисто нова автоматизирана...библиотека по времето на Зеленогорски.
10
4
 
10
 
! Отговори
Баце преди 8 години
Щом има пара за крадене ШЪ СТР'ИМ.
9
6
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
има ли оценка на ефекта, какво се цели с това?доста назадничаво, сто години поне, но пък сте добри по харчене на чужди пари...
8
1
 
4
 
! Отговори
HACKER$ преди 8 години
BRAVO
7
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Новата сграда ще бъде ... с голям паркинг" Библиотека с огромен паркинг?! Нали се сещате че това все пак не е МОЛ! Направо си представям как тълпи от четящи ще е бият за паркоместа!