Натоварено е, но няма бедствaщи хора, успокоява Павлова

Още в 12:30 часа започна спирането на тежкотоварните камиони
Обновена: 3 яну 2016 17:27 | 3 яну 2016 17:26,
119
Натоварено е, но няма бедствaщи хора, успокоява Павлова
Снимка: Архив Bulphoto

Кризисният щаб на АПИ и координационният механизъм, който създадохме съвместно с МВР, АПИ, Пътна полиция и ДАИ още преди Коледа за синхронизация между институциите по повод пътната обстановка, работят непрекъснато. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на пресконференция днес по повод ситуацията по пътищата. В брифинга участваха заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров и комисар Бойко Рановски, началник на отдел "Пътна полиция" в ГДНП в МВР.

Днес спирането на тежкотоварния трафик започна още в 12:30 часа при Ботевград и продължи в цялата страна, допълни още тя. Министър Павлова обясни, че са определени 50 паркинга в страната, където ТИР-овете се отбиват до отпадане на забраната за движение.

Организацията на работа е много добра, каза заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. "Колегите работят в добра координация и гражданите трябва да се чувстват сигурни, защото ситуацията се следи постоянно във всеки един момент", заяви още тя.

По думите ѝ МВР участва с 240 патрула за справянето със зимната пътна обстановка. 40 от патрулите са съвместни екипи, а останалите са разположени на места, където биха могли да възникнат критични ситуации. По границите в момента има интензивен трафик, но няма критични ситуации. По данни на МВР към 14 часа само 4 автобуса чакат за преминаване на ГКПП "Калотина".

Към момента 1000 снегорина чистят републиканската пътна мрежа, а още 1500 машини са разположени на опорните пунктове в готовност да се включат в почистването, информира регионалният министър. Тя уточни, че към момента няма получени сигнали за бедстващи или аварирали автомобили.

"Наложи се да отменим т.нар. "реверсивно" движение , с две ленти в посока София, през Владая, тъй като силният вятър събаряше поставените знаци и това създаваше опасност от пътни инциденти", обясни министър Лиляна Павлова. Тя отново призова пътуващите да карат внимателно, да тръгват с пълни резервоари и задължително със зимни гуми, защото се очаква още по-интензивен трафик и снеговалеж.

Инж. Лазар Лазаров от АПИ съобщи, че проходите "Хаинбоаз" и "Шипка" са почистени. Той съобщи, че най-натоварените участъци от републиканската пътна мрежа са входовете към столицата, както и пътищата към София от Банско и Гърция. Забавено движение има през прохода "Предел", по пътя Кулата-София при гр.Симитли, както и по пътя от Видин до Ботевград при с. Новачене, заради свлачище.

"Ситуацията по пътя е нормална предвид натоварения трафик и снеговалежа", каза той. Очакванията за изчистени до асфалт пътища по време на снеговалеж не е реалистично, отбеляза той и напомни, че по време на снеговалеж максимално допустимата снежна покривка върху третокласните пътища е 10 см, при второкласните – 5 см и съответно 3 см за автомагистрали и първокласни пътища.

"Нормално е в зимни условия трафикът на места да бъде забавен", подчерта инж. Лазаров и апелира шофьорите да бъдат търпеливи и да не предприемат рискови изпреварвания.

"За прибиращите се към София е създадена организация за поемане на движението, както в посока Перник, така и в посока автомагистралите "Хемус" и "Тракия", обяви комисар Бойко Рановски, началник на отдел "Пътна полиция".

При влизане в София екипите са разпределени на всички възлови кръстовища, при които има възможност за ръчно регулиране на светофарите, за да може потока да мине по възможно най-бързия начин през дадения участък. От Перник пътуващите имат възможност да използват АМ "Люлин", а не всички да минават през Владая, уточни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До миналата седмица се смееха , че София била мъглива , а те избягали на слънцето , ама днес само София ги прие с изчистени улици , защо не си останахте заринати в снега на село .Една седмица се родих , нямаше задръствания по улиците , нямаше миекащи по моловете и магазините . Имаше места за паркиране пред блоковете , почти нямаше паркирали по тротоарите .
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, ***, за пореден път хваблите големи, а свършената работа - никаква.
59
0
 
4
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Браво ГЕРБ, страшен успех, само вие може да се справите с такъв катаклизъм - прибирането на софиянци от селата
58
1
 
5
 
! Отговори
дам преди 8 години
До АНТИкато идвате да се развивате и да печелите пари , се дръжте подобаващо и не плюйте по мястото където си изкарвате прехраната .Каква била София , колко била гадна , ама идвате в нея . След като идвате , спрете да си хвърляте *** по улиците , не паркирайте по тротоарите и си сменете номерата на колите , за да може данъците да се плащат там където ги карате , а не всяка 3 та кола в София да е с провинциален номер , а да си плаща данъците на места където се прибира два пъти в годината
57
3
 
2
 
! Отговори
До 80 преди 8 години
Това е част от мантрата на провинциалистите, именно че в София се яде лоша храна.София е голям град и може да се купи всякаква храна. Селянчетата довлекли се от немай къде обикновено нямат пари за хубава храна и ядат най-евтиното, което може да се купи от супермаркетите в предгардията плюс компоти от село. Сигурно оттам идва и мантрата.Има обаче и много качествени биохрани (и не само), за които обаче се плаща. Има всичко, абсолютно всичко стига човек да не работи за без пари като селяните.
56
2
 
3
 
! Отговори
до 64 преди 8 години
Значи ти си лапал от 60 годишното ирландско месо? Браво на тебе, сигурно е вкусно с добавка от пластмасови турски домати и краставици и френските подобия на кисело мляко? Продължавай да нагъваш вносните канцерогенни и пълни с ГМО храни, те вече са оказали влияние на мозъка ти, ако се съди по коментарите ти. Да ти е вкусно.
55
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе какви хора иа на няколко санта сняг да се пребиват, това не ми се ясно! Това са пълни бездарници, хора, на които тябва да им се забрани да управляват МПС! Някакви кошери на предно и неподготвени си перат с 90 - 100 и ме изпреварват мен, къде съм 4x4, заводски спортно окачване и прочие.... просто всеки е шефьор и неговата колиба е по -бърза от на другите!
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
София е лъсната от до, браво! ВЪпреки, че си вали стабилно няма снежна настилка, само асфалт!
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В центъра на София всичко е чисто до асфалт и никакви задръствания няма. Спокойно е. Жалко само, че от утре пак ще налазят нецивилизованите урковци от селата и ще развалят всичко.
52
0
 
1
 
! Отговори
Край преди 8 години
до оня същия. можеш да караш солун за атина и по други пътища - цяла седмица можеш и ще ти е без пари - да.
51
0
 
3
 
! Отговори
оня същия преди 8 години
До Край"А и за сравнение - Солун Атина е малко над 40 евро тол такси" - нещо удобно пропусна да споменеш че можеш да караш и по разни други пътища различни от магистрала където никой не ти иска тол такси нали?
50
3
 
3
 
! Отговори
Край преди 8 години
31.12.15г. Магистралата Атина -Солун след Ламия - 15 см. сняг. Хиляди коли с гърци и гърчета празнуваха нова година на магистралата. Летни гуми и НИКАКВО чистене. Почистващата машина беше една червена джибка със снегорин. НИКАКВА организация. Измъкнахме се с добър автомобил 4х4 и зимни гуми след петчасово стоене. БЪЛГАРИТЕ МНОГО МРЪНКАМЕ. От десет дни всичко сочеше че на 3ти ще е снежно защо не се прибрахте по рано. Матрияла... А и за сравнение - Солун Атина е малко над 40 евро тол такси.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В софия явно обработват с качествени препарати , защото при -8 по платната тече вода все едно дъжд е валяло
48
2
 
9
 
! Отговори
дам преди 8 години
Браво на Данчето , улиците на София са на асфалт , постоянно минават и обработват с химикали ..Като гледам онлайн камерите само в София е ОК ..Бургас , Варна .... не се вижда асфалт , не се вижда и да са обработвани ...Ама нали до вчера се смеехте на софиянци за мъглата и се радвахте , че в София е 5 градуса , а иначе било 15 .... е нещата си дойдоха на мястото Друго си е от 15 градуса да паднеш на - 10 и да те затрупа снежец
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Pier 66Това не е мантра а ФАКТ!!!Разбира се че има изключения но те са толкова незначителни че не си струва да се коментират.И не ми пука дали провинциалистите приемат това което казвам.Когато ФАКТИТЕ говорят и Боговете мълчат.
46
2
 
2
 
! Отговори
Pier преди 8 години
До Анонимен 64А мантрата, че всеки роден извън София е селянин, кой я измисли?
45
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мантрата че провинцията храни София е измислена от *** селяни.Ако не е София да ви купува *** ще умрете от глад.Само за няколко месеца да спрем да купуваме бг *** и прованса ще колабира.Аз и сега не купувам български ***.Плодове и зеленчуци от Испани,Гърция, Италия, Франция, Полша.Месо и риба пак от там.Абе изобщо ще ви се разкаже играта, *** смотани.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая цоцолана като започне много да реве вече на всички е ясно, че ще се крадат много пари. Тя затова вдига пушилка. Пиги прави хората на слепи.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Spirat ama kak lyjete samo ne e istina bqla ruse pyruvah dnes nad 20 tira si karaha i praveha zadrystvane tqh koi gi e pusnal danegovorim che pytq pochna da se 4isti sle 3 chasa ama golqm smqh hem zadrustvane stava ot tirovete hem pyk i pytq chistqt stana edna mazalo sedim v avtobusa i chakame i ako tova vi e organizaciq prez zimata mnogo ste zle ...
42
1
 
9
 
! Отговори
mathur преди 8 години
И тая е НАГЛА И ЛЪЖЛИВА като премера си....