Дори след Втората световна сме раждали повече. А сега?

През миналата година са проплакали 60 000 български бебета
4 яну 2016 11:00,
222
Дори след Втората световна сме раждали повече. А сега?
Снимка: архив Reuters

Раждаемостта у нас удари дъното от 70 г. насам. През миналата година на бял свят са се появили малко под 60 000 бебета, което е по-малко дори от новородените след края на Втората световна война.

Според статистиката дори в кризисната 1997 г. в България са проплакали 4000 бебета повече спрямо миналата година.

Още по темата

Според регистъра на ражданията на здравното министерство колко по-развита икономически е една област, толкова по-висока е раждаемостта.

Традиционно в столицата са се родили най-много деца – 15 185. На второ място е Пловдив с 6 854 бебета, а на трето Варна, където са проплакали 3 695 момичета и момчета. В най-бедния град у нас – Видин, средно се е раждало по едно дете на ден, пише "Монитор".

Преди месец пък от НСИ изнесоха данни, че се увеличава броят на живородените деца. Според института българите все повече се ориентират към семеен модел с повече от едно дете. Над 82% от децата през миналата учебна година са посещавали детска градина или училище.

И тази година десетки новородени ще се борят за приза "Бебе на 2016-а година". В Пловдив претендентите за титлата се борят две момченца, приплакали точно в полунощ на 1-ви януари. Системите на двете болници не допускали бебетата да бъдат записани в полунощ и затова и двете бебета са вписани като родени в първата секунда на 2016-а.

"Въобще не съм изчислявала кога да се роди. Събрахме се на трапезата със семейството в Новогодишната нощ, за да празнуваме и малко след това ме докараха в болницата. Оказа се, че имам разкритие и родих в полунощ", смее се щастливата майка на Илкай Дерели Селвер. Малкият Илкай ще влезе в битка за приза с Бойко, кръстен на премиера Бойко Борисов.

"Бойко ще го кръстя, че той ни дава детските. Пари ни дава, а може и апартамент да ни даде”, казва 20-годишната майка Златка. Въпреки крехката си възраст Златка от пловдивския квартал "Столипиново" има още две деца. Многолюдното семейство се издържа благодарение на социални помощи и роднини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поздрави от расия, в русия и кучетата не раждат, което се обърка да забременее абортира, русия е номер едно в момента в целия свят по абортиране на глава от населението, номер едно по аборти, за това че не де оплаквайте , населението на русия намалява ежегодно но москва наваксва с дръпнати Китайци които едно си знаят едно си баят крим ваш сибир наш...
148
1
 
12
 
! Отговори
Чичо преди 8 години
Една голяма част от родените са от боята, така че положението е два пъти по-лошо отколкото се представя. Ето като примера с тая златка от столипиново. Ако продължавате да се правите, че не виждате разликата между българи и тези от боята и финансирате тези от боята да правят още е още чавета България си е отишла безвъзвратно, няма да има връщане назад.
147
2
 
5
 
! Отговори
Yam преди 8 години
50% процента са на малцинствата!Бойко,Бойко,Бойко ти си Бог!
146
1
 
11
 
! Отговори
До Ром 174 преди 8 години
Няма как да стане.Ние създаваме по-здрави и по-читави деца, които имат цели и знаят, че трябва да се трудят и да печелят, за да живеят.Вие създавате хрантутници.След време бюджетът няма да може вече да отделя нужните средства за соц.помощи.Лъжеш се, ако си мислиш, че тогава, бидейки много на брой, вие ще разпродадете държавата, ще излапате спечеленото и ще се пръснете по света да търсите нова аванта. Ще стане друго.Ще гладувате, ще се разбунтувате и това ще е повод да ви натикат в трудови лагери
145
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Родителите ми бяха инженери в т.нар. "голяма химия" , взимаха общо чисто около 600 лева, бяхме три деца.С помощта на техните родители построиха апартамент.Сега двамата със съпруга ми взимаме чисто около 5000 лева на месец, имаме две деца и поддържаме горе-долу същия стандарт като тогава, с тази разлика, че родителите ми нямаха кредити, а ние имаме над 100 хил. лева кредити и вместо те да ни дават , ние им даваме пари.Така че сравнението във икономически план изобщо не е в полза на "демокрацията
144
1
 
13
 
! Отговори
ДО 80 преди 8 години
Всички придобивки, ранно пенсиониране и евтиния допреди 26-7 години е точно плод на високата раждаемост. Естествено, че като се ражда повече има и повече работна ръка, следователно повече пари. Сега един работещ колко души трябва да издържа, включително и тази поредна 20 годишна .........................Не си прав.Придобивките, ранното пенсиониране и раждането на деца бяха резултат от наличието на икономика, която ликвидирахме и приватизирахме.
143
1
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До 178Проблемът на виждащите до върха на носа си е в това, че виждат до върха на носа си. Всякакви хора избягаха от България и продължават да бягат. Нашата група "избягали" включва лекари, инженер, химик, финансови специалисти, художник и артисти - само скромната ни компания в една точка на Европа. И трудолюбивите заминаха, и мързеливите. В чужбина за мързеливите място няма, та се върнаха. И сега трудолюбивите в България ги хранят и тях. А деца се раждат. Българчета. Но не в България.
142
7
 
7
 
! Отговори
До 177 преди 8 години
Трудолюбивите българи са много - почти всички, но бих казал, че мнозинството от по-трудолюбивите си останаха в България, а мнозинството от по-малко трудолюбивите избягаха от България, с което нанесоха загуби на България за милиарди. Всички знаят, че най-ценният ресурс на една държава са хората ...
141
1
 
15
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Децата родени в последните пет години преди 1989-та са с 54% повече от децата родени в пет последователни години след 1991-та година. Това са фактите - демокрацията ликвидира българите.
140
8
 
4
 
! Отговори
Ром преди 8 години
До АнонименНие ще сме след вас. Приеми го! Изпята ви е песента...
139
0
 
5
 
! Отговори
Статистика преди 8 години
Какви са измеренията на демографската катастрофа в България, може да се илюстрира с проста статистика - през 2015-та година броя на децата на възраст между 10 и 20 години е 59.4% от броя на хората между 35 и 45 години, при това без да се отчита етносът, който в случая е много важен. Вероятно броя на българчетата между 10 и 20 години е около 10-20% от тези на възраст между 35 и 40 години, което означава, че след 20-30 години в България почти няма да има българи.
138
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РомРоме, не дразни онези, които ви хранят. Българките раждат по-малко, защото вашите деца ядат хляба на онези, които ние бихме създали като второ и трето дете в семействата си.Не тържествувай дурашки, защото на всяко безумие идва и краят му. Въпросът е колко силна ще е яростта на ограбените, когато на безумието се сложи край. Мисли за тогава и следвай правилото По-тих от водата, по-нисък от тревата.Защото сте виновни.Можете да работит, но не щете, ползвате се от ситуацията и ни ощетявате
137
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Да не преувеличавамеПрез 60-те години на миналия век са се раждали по 200 000 деца годишно, а сега 60 000, т.е. три пъти по-малко, при същия брой население, но сега е с по-тъмен етнически състав.Ми така е, щото новите ни господари от ЕС и ФАЩ много ни "обичат" и искат България и българите да ги има.За това направиха всичко възможно да ни ликвидират икономиката и индустрията.Докато бяхме с руснаците, строяхме и се развивахме, от както сме с американците, ликвидираме и приватизираме.
136
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 161Как да не намесвам промяната в статуса на повечето българи след колективизацията?Дотогава селските семейства са създавали по 4-5 деца, а над 70 процента от българите са живеели по селата. След колективизацията вече се раждат по 1-2 деца в семейство, с малки изключения.Вярно е, че в голяма част от света след Втората световна война се наблюдава същото явление, но не по целия свят, а само там, където промишлеността взима превес над селското стопанство.
135
3
 
4
 
! Отговори
Ром преди 8 години
До балама80%
134
7
 
6
 
! Отговори
Ром преди 8 години
Те и двете ромчета ! Българите ялови !
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 163Ами нали това казвам - проблемът не е в цифрата, а в това кой по колко деца създава. Казвам същото, което казваш и ти.
132
3
 
9
 
! Отговори
До 163 преди 8 години
Не си прав. Едно е 60000 сега, друго е 60000 през 1945 година например, заради коренно различният етнически състав тогава и сега. Скоро раждаемостта в България рязко ще се увеличи, защото ще има друг най-многоброен етнос и ще станем като в Индия.
131
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статистиката по етноси вероятно показва какво точно става в България, но точно затова тя не се публикува. Вероятно едни имат средно по 5-10 деца, други имат по три, а третият все още най-многоброен етнос има средно по половин дете на семейство и то на по-голяма възраст. Пр тези с 5-10 деца, възпроизводството започва на 11-12 години на майката, а при тези с половин дете на семейство, започва на около 35-40 години.
130
3
 
7
 
! Отговори
До 161 преди 8 години
В цял свят е така и не намесвай политиката с тези ТКЗС-та. В цял свят има миграция от селото към града. За България очевидно възникна проблем с раждаемостта след 1989-та година. Тогава има рязко спадане на раждаемостта, а сега 25 години по-късно се силно се намесва и друг фактор - етническият. Докато един етнос спря да има деца, друг един етнос увеличи рязко раждаемостта си след 1989-та година и сега 25 години по-късно етническият състав сред младите хора е силно променен.