Дори след Втората световна сме раждали повече. А сега?

През миналата година са проплакали 60 000 български бебета
4 яну 2016 11:00,
222
Дори след Втората световна сме раждали повече. А сега?
Снимка: архив Reuters

Раждаемостта у нас удари дъното от 70 г. насам. През миналата година на бял свят са се появили малко под 60 000 бебета, което е по-малко дори от новородените след края на Втората световна война.

Според статистиката дори в кризисната 1997 г. в България са проплакали 4000 бебета повече спрямо миналата година.

Още по темата

Според регистъра на ражданията на здравното министерство колко по-развита икономически е една област, толкова по-висока е раждаемостта.

Традиционно в столицата са се родили най-много деца – 15 185. На второ място е Пловдив с 6 854 бебета, а на трето Варна, където са проплакали 3 695 момичета и момчета. В най-бедния град у нас – Видин, средно се е раждало по едно дете на ден, пише "Монитор".

Преди месец пък от НСИ изнесоха данни, че се увеличава броят на живородените деца. Според института българите все повече се ориентират към семеен модел с повече от едно дете. Над 82% от децата през миналата учебна година са посещавали детска градина или училище.

И тази година десетки новородени ще се борят за приза "Бебе на 2016-а година". В Пловдив претендентите за титлата се борят две момченца, приплакали точно в полунощ на 1-ви януари. Системите на двете болници не допускали бебетата да бъдат записани в полунощ и затова и двете бебета са вписани като родени в първата секунда на 2016-а.

"Въобще не съм изчислявала кога да се роди. Събрахме се на трапезата със семейството в Новогодишната нощ, за да празнуваме и малко след това ме докараха в болницата. Оказа се, че имам разкритие и родих в полунощ", смее се щастливата майка на Илкай Дерели Селвер. Малкият Илкай ще влезе в битка за приза с Бойко, кръстен на премиера Бойко Борисов.

"Бойко ще го кръстя, че той ни дава детските. Пари ни дава, а може и апартамент да ни даде”, казва 20-годишната майка Златка. Въпреки крехката си възраст Златка от пловдивския квартал "Столипиново" има още две деца. Многолюдното семейство се издържа благодарение на социални помощи и роднини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
5
 
4
 
! Отговори
До 141 Вуте преди 8 години
Не на мен тия. През 1982 година брат ми си купи телевизор София 81 без твоята измислица за "денонощно редене на опашка обаче!". През 1983 година и аз си купих по същия начин - без редене на опашки. Записваш се в някакъв магазин и чакаш да те извикат. Това беше. Сега по същият начин можеш да си купиш нова лека кола от дилъра на марката, ако не искаш моделите, които са на склад и имат характеристики различни от исканите от теб. Записваш се сега и чакаш няколко месеца, може и повече от година.
108
3
 
6
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Резките промени в кривата на раждаемостта след 1944 г. най-добре показват как хората са приели социализъма- с ненавист и презрение. Но червените дънери от логика и факти не се страхуват- само от печка и бичкия!
107
2
 
10
 
! Отговори
спареняци преди 8 години
Абе що цензурирате думата ц.иганин бе нивинари от днес, вече и в ефир всеки говори за ***, вие тук сте много спарени
106
3
 
6
 
! Отговори
nikonik преди 8 години
Чичо ви Ран нали ви изготви планът за ,,развитие,, на България, а вие скачахте и се радвахте на улицата. Сега какво се възмущавате по форуми?:)
105
0
 
4
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Какви са причините да се раждат по-вече или по-малко деца ? Когато отговорите на този въпрос, тогава няма да пишете калпави драсканици с още по калпави заглавия.Особено пък ако възрастта на пишещия е такава, че той няма и понятие за това време, за неговия дух./ за годините след Втората война !!/ Да напишеш статия основаваща се само на статистиката за цифрата на самите раждания, означава, че не знаеш за какво пишеш !
104
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е нужно да се връщаме чак във Втората световна, дори и нашето поколение ( набор 91 съм) е родено и изгледано в мизерни условия- освен битови и икономически кризи, неяснота за бъдещето и т.н. Въпреки това сме оцелели, даже са успели да ни изучат и възпитат. Ако сега реша да имам дете (натам клонят нещата) ще ми е много по-леко, отколкото на моите родители им е било.
103
3
 
12
 
! Отговори
??? преди 8 години
Не мога да разбера нещо много просто - демографската катастрофа в България я има от края на 1990 година, но никой от хората с власт не реагира, нищо не пишеха и журналистите. Чак сега в последната година, 25 години по-късно, тук-там започнаха да се промъкват плахи новини като в тази статия. Защо през всичките тези 25 години, хората с власт не се занимаваха с най-важният проблем пред България - демографската катастрофа и още е така? След 20 години, в България под 2-3% от родените ще са българчета
102
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Жибор"Те ме лъжат че ми плащат,аз ги лъжем че работим!"Сега дори не си правят труда да те лъжат, че ти плащат.В северозападна България хората масово работят за по 200 лева на месец, просто няма работа за повече пари.
101
2
 
8
 
! Отговори
До 125 Жибор преди 8 години
Всъщност вицът е точно за сегашното време. Сега казват и други неща: - Работя, колкото ми плащат, а ми плащат мизерно; - Колкото и да работя, еднакво малко ми плащат.
100
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 123А по твоята логика филмовите звезди и милионерите трябва да го карат на социални помощи, защото имат по 5-6 деца.
99
1
 
12
 
! Отговори
Фесконтрол преди 8 години
Положението е трагично. Родените българчета са само 6 к. останалите са ромчета. Новата мода е ромите да заявяват, че бащевете им са турци. Това са видимите резултати от краденето на Герб, което имитира някакво си управление. Когато това свърши, много управленци ще висят по стълбовете, а ромите ще си идат в турция, щом им е бащиния. Ако си правите други планове, на вересия са!Да живее България и душманите и да и ду.хат!
98
2
 
13
 
! Отговори
бубс преди 8 години
"Многолюдното семейство се издържа благодарение на социални помощи и роднини."Това обяснява всичко!Едно време е нямало "социални права" - всеки САМ квото направи или с роднините квото изкара.Аз сега се осигурявам на макс заплата, на 40г, но без жена...то от много работа...така е
97
1
 
19
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Истината е, че след 1989-та година, населението на България рязко започна да намалява, а до 1989-та се увеличаваше, макар и с забавящ се темп. Истината е, че децата, които не се родиха през през 1990-1991 сега щяха да имат сови деца, а тях ги няма. На фона на почти нулевата раждаемост при българите след 1989-та година, раждаемостта на знаете кои скочи, заради сбърканата социална политика в България, насърчаваща раждаемостта сред тези, които не се грижат за децата си, не ги образоват, не работят.
96
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 116Не забравяй, че до идването на Маргарет Тачър и във Великобритания е имало режим на тока по това време.
95
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха-ха, да, след война се живее най-добре!
94
2
 
3
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Още през 1981 г. запомних един виц,който най-добре характеризира тогавашната система:"Те ме лъжат че ми плащат,аз ги лъжем че работим!"
93
0
 
3
 
! Отговори
Anonymouzzz преди 8 години
Аз след втората световна не съм раждал. Моля ви. Да си имаме уважението!!!
92
7
 
3
 
! Отговори
друг анонимен преди 8 години
До Анонимен 114Пълни глупости говориш. Очевидно е, че теб те пребива някакъв тежък комплекс. Карай си Москвича и си живей в твоя свят от преди 30 години....
91
0
 
10
 
! Отговори
До 104 Генади преди 8 години
Забрави да напишешПреди 1989-та жените бяха общи, а сега не са.ИлиПреди 1989-та нямахме интернет, а сега имамеИлиПреди 1989-та не си говорехме по Skype, а сега можем и го правим.ИлиПреди 1989-та нямахме смартфони, а сега имамеВсичко, което си написал е в този стил, но по-прикрито.
90
1
 
7
 
! Отговори
до 112 преди 8 години
Ха-ха, донякъде си прав, само че бих го казала така- по-добре едно умно и схватливо, отколкото три изпаднали наркоманчета.