Родители могат да намалят данъка си, връщат им 20 лв. за дете

Близо 20 хил. души възстановили здравни права през гратисния период
17
Родители могат да намалят данъка си, връщат им 20 лв. за дете
Снимка: архив, БулФото

Данъчната кампания започва от днес и ще продължи до 2 май.

Родителите могат да се възползват от намаляване на данъка си, припомни пред БНР говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. 

Тази година единият от родителите на непълнолетно дете може да намали годишната си данъчна основа с 200 лева, при две деца намалението е с 400, а при три и повече деца - с 600 лева.

Тоест при равни други условия това би означавало, че ще се възстановят при едно дете 20 лева, при 2 - 40 и 60 лева при три и повече деца, обясни Бъчваров.

За възстановяване на изгубени здравни права вече трябва да се погасяват вноските за пет години назад. Срокът, в който това ставаше с плащане само за три години назад изтече преди Коледа.

Отчитаме близо 20 000 души, които са се възползвали от по-толерантния гратисен период в края на миналата година, а от началото на тази възстановяването на здравните права е значително по-скъпо, изисквайки плащането не на 36, а на 60 месечни вноски, каза той.

Ако данъкът се декларира по интернет, петпроцентната отстъпка важи до края на март.

Условието обаче е в последното тримесечие на миналата година задълженията към хазната да не са удържани авансово. Друго важно условие е да няма други неплатени данъци и осигуровки, включително и за здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: НАПданъци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Безсрамници преди 8 години
А стига бе? Цели 20 лева? Та това си е цяло "състояние" в тези времена!
10
0
 
1
 
! Отговори
Аа,току що чух по TV преди 8 години
Ако дължиш някаква дребна глобичка, ще ти я удържат от тези 20 или 40 лв, които държавата така щедро ти възстановява.Онзи етнос обаче не подлежи на такава санкция. Не си плаща тока, водата и т.н., но си взима помощите, детските и каквото им се полага.Браво, браво, ясно е за чии деца се полагат особени грижи. Нашите не са ценни от гледна точка на тези, които сме избрали, за да ни управляват.
9
0
 
0
 
! Отговори
Р Е З И Л преди 8 години
Онзи, който плаща данъци и децата му ходят на училище, ще получи 20 или 40 лв. Нищожен брой са онези данъкоплатци, които имат по три деца и ще им бъдат върнати по 60 лв.А какво получават онези,които никога не са плащали данъци,нямат ден трудов стаж или осигуровки, но са произвели по 4-5, 10 и повече деца и не ги пращат на училище? Каква е общата сума от детски,майчински, соц.помощи и цените на останалите бонуси,които ще вземе за 1 г. такава жена,която е само с 3 деца и твърди,че е без мъж?
8
0
 
11
 
! Отговори
Родител преди 8 години
Това си е масса пари, аз мисля да ги оставя за образование на детето...
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ги връща държавата, а от фирмата им удържат по-малко данък през Декември. Демек работодателите го отнасят.
6
2
 
12
 
! Отговори
Баирския преди 8 години
Само, че срока за подаване на декларация изтече миналата година.
5
2
 
14
 
! Отговори
40 преди 8 години
Да - 40 лева няма да ги забележа, но пари от държавата не отказвам. За мен е едва ли не престъпно да не взема пари от държавата, която иначе така яко ме е зацоцала по всякакви начини.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това не беше ли до края на миналата година
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До BitАз лично нямам време за тези пари да се разкарвам до данъчното, ще ги оставя в бюджета МУ, дано свещи да купува с тях!
2
0
 
4
 
! Отговори
Pampers преди 8 години
Jalto resto vrastate li im?:-)
1
0
 
42
 
! Отговори
Bit преди 8 години
40:365=0,1095 стотинки на ден за мойте две деца.С кеф ще си ги харчим, БЛАГОДАРИМ ВИ!!!!