Аладжа манастир се руши. Ремонт или затваря!

Министерство на културата го прехвърля на община Варна
5 яну 2016 12:44,
12
Аладжа манастир се руши. Ремонт или затваря!
Снимка: архив Булфото

Аладжа манастир – един от символите на туризма край морето е заплашен от затваряне това лято. Причината е, че се руши и има нужда от спешен ремонт. Ако реставрацията не започне сега, той най-вероятно ще бъде недостъпен за посетители през сезон 2016.

"Необходими са близо половин милион лева за цялостна консервация на катакомбите и Аладжа манастир, каквато не е правена от 60-те години на миналия век", обясни пред "Труд" уредникът му Валери Кинов.

Миналата година е имало три срутвания, като при последното откъртен камък по чудо не се е стоварил върху семейство по време на разходката им в скалната обител.

Държавата в момента прехвърля собствеността на няколко културно-исторически паметници от Министерство на културата на община Варна. Между тях е и Аладжата. По този начин Археологическият музей във Варна, който стопанисва скалния манастир, ще може да кандидатства по международните програми.

Във ведомството на Вежди Рашидов има готов проект за обителта на стойност 1,5 млн.евро, от които 250 хиляди евро са за укрепване и консервация. В момента върви международен одит на проектите, а и траншът по т.н. Норвежка програма е затворен.

"Но ще има шанс за кандидатстване по други международни програми, след като се приключи с процедурата по прехвърляне на собствеността на община Варна", смята Валери Кинов.

Аладжа манастир се посещава годишно от близо 60 000 туристи - деца, възрастни, българи и чужденци. Една от големите атракции е уникалният аудиовизуален спектакъл "Легендите на Аладжа манастир".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Чалганистан преди 8 години
Какво очаквате от една бедна ''държава'' като Бг-то!За чалга ,алкохол и цигари пара имаза манастири,детски градини и училища НЯМА.
9
0
 
0
 
! Отговори
До Исмаил преди 8 години
А ти май си "чел" историята, написана от Йалдъ Йанат? Е там няма да намериш отговор на въпроса защо не се казваш Иван, например... И въобще не си мисли, че имам предвид възродителния процес, ами най-вероятно така се е казвал дядото на дядо ти и въобще не е бил "резнат"...
8
3
 
1
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
Жалко че не четеш българската история. През турско толкова черкви са се построили че вие сега не можете да ремонтирате и търсите помощ от държавата(т.е. и от нашите данъци)..ха.ха
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИсмаилНе си ходил, нали? За това си представяш класически манастир, т.е. сграда. А всъщност става дума за пещери, които просто си се рушат заради климата и времето. И по "турско" нищо не се е поддържало, защото се твърди, че манастирът отдавна е бил изоставен. Така, че разходи се и виж за какво става дума преди да пишеш.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано намерят пари. Мястото е уникално!
5
7
 
1
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
През турско се поддържал,през българско ще се срути..ха.ха
4
0
 
7
 
! Отговори
художника преди 8 години
Три Попа си говорят, как разпределят даренията за църквата.Гръцкият казал:- Ние чертаем кръг в средата на църквата, хвърляме нагоре даренията и к`вото остане в кръга е за Господ, к`вото излезе извън кръга е за мен.Сръбският рекъл:- И ние правим същото, само че не рисуваме кръг, а квадрат.Българския се обадил:- Ние пък нищо не рисуваме. Хвърляме парите нагоре, Господ си взима колкото му трябва, а к`вото падне е за мен.
3
2
 
5
 
! Отговори
CINIK преди 8 години
МОЖЕ ДА СЕ ПРЕОБРАЗУВА НА ДЖАМИЯ, ТОГАВА И ПАРИ ЩЕ СЕ НАМЕРЯТ И МИНАРЕ ЩЕ МУ ПОСТРОЯТ..БЪДЕЩЕТО НА МАНГУСТИСТАН Е ТАКОВА...
2
0
 
10
 
! Отговори
Кочо преди 8 години
Поповете,монасите и онези от елита да не лющат уиски и да се возят в джипове,и да крадат даренията,ами да се стегнат и да направят необходимото!
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много ясно че ше се затвори тиквата иска да затрие варна от картат