Реките повишават нивата си заради дъжда

В следващите два дни се очаква и снеготопене
Обновена: 6 яну 2016 15:18 | 6 яну 2016 13:52, Веселина Йорданова
0
Реките повишават нивата си заради дъжда
Снимка: БТА

Повишения на речните нива се очакват за цялата страна. В Дунавския басейн по-значителни повишения се очакват на 7 и 8 януари, в резултат на прогнозирани валежи и снеготопене.

Още по темата
Водосборите на Искър и Янтра от днес до 8 януари ще бъдат над средната многогодишна стойност.

В Черноморския басейн днес речните нива ще се повишават, като по-значителни се очакват на 7 и 8 януари, в резултат на валежи и снеготопене.

В Източнобеломорския басейн по-съществени повишения се очакват на 7 и 8 януари в долните течения на Тунджа, Марица и в целия водосбор на Арда. Според системата за ранно предупреждение водните количества на реките Черна при Смолян, Елховска при Рудозем, Върбица при Златоград и Елбасан дере при Крумовград, се очаква да достигнат и преминат жълтия праг на предупреждение в сутрешните часове на 7 януари.

В Западнобеломорски басейн днес се очакват по-значителни повишения на нивата в средното и долно течение на Места и горното течение на Струма (притоците Бистрица, Новоселска, Елешница, Копривен), в следствие на валежи и снеготопене.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН) е обявил оранжев код за поледица в областите Видин и Монтана за днес.

Жълт код е обявен в пет области - Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново и Русе. Там ще има валежи от дъжд, с условия за образуване на поледица.

За утре жълт код за вятър е обявен в седем области в Източна България - Силистра, Разград, Търговище, Добрич, Шумен, Бургас и Варна.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари