С тъпани и гайди калоферци поведоха мъжкото хоро

9-годишният Тошко извади кръста от ледените води на Тунджа
6 яну 2016 11:33,
45

Снимка: Reuters

С традиционното мъжко хоро в Калофер извадиха разпятието от водите на река Тунджа във връзка с християнския празник Богоявление.

Още по темата

Кръстът, който свещеникът хвърли във водата, след като отслужи тържествен водосвет, бе изваден от най-малкия участник на хорото – 9-годишния Тошко, съобщава БТА. На излизане от ледените води момчето си пожела да бъде здрав и годината да бъде по-успешна за него и за всички калоферци.

По традиция участниците в мъжкото хоро, около 150 души, навлязоха в реката облечени с народни носии и с народната песен "Залюбила е Василка". Тази година начело на групата бяха 9 гайди и три тъпана и с българския трибагреник.

Разцепление тази година не случи, но пък калоферци дълго време не влизаха във водата, докато не се отказаха всички "външни", дошли с намерението да участват в ритуала.

Кметът на Калофер Румен Стоянов поздрави с празника всички българи, като добави, че ще патентова ритуала, за да си остане калоферски. Относно спора кой може да участва в него Стоянов добави, че съгражданите му ревностно пазят празниците си, но според него трябва да бъдат отворени към всички християни на този ден.

Мъжкото хоро на Богоявление е на път да стане традиция и в Сливен и за втора година ще се играе. Ритуалът ще бъде във водите на река Новоселска, непосредствено след литургията в църквата "Света София".

Желание да нагази в ледените води е заявило и момиче.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
До Исмаил преди 8 години
Кой каквото го вълнува, ние се гордееме с това. Ти ако се гордееш да те качат на бял кон с рязана томахавка някъде по Рибнево си е лично твой проблем!
28
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
наистина безработицата е голяма!
27
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
водата не замръзва защото е от канализацията.
26
0
 
6
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!! преди 8 години
Абе 23, човекът ЧЕТЕ грешната информация, която са публикували! ДЕТЕТО не извади кръстта, а той беше изваден от човек на около 30-40 годишна възраст, КОЙТО го подаде на 9 годишния Тодор, който беше на раменете на друг мъж! Пусни си ВИДЕО от калоферското хоро да видиш!
25
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че кой се мята в студените води заради кръста и вярата? Мятат се заради паричната награда. Това дава отговор защо има много роми..ха..ха
24
7
 
4
 
! Отговори
циника преди 8 години
22, хаха, пиене, ледени води, мъжкарство. Това са и аргументите на мюсюлманските имигранти, когато се показват и доказват, избивайки комплекси за малоценност и неудовлетвореност пред модерното общество. Тия на снимките са същите - даже на бради и мустаци го докарват:)
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кажете точно за какво става дума!!!Покажете каква *** е бг провинциалиста а не ми разправяйте врели-некипели закръстове и т.н."Областният на Пловдив: Повече няма да вляза в Тунджа, пияни повръщаха в реката"
22
9
 
6
 
! Отговори
циника преди 8 години
цяла нощ пили битовите алкохолици, докато се докарат дотам да не чувстват нито студ, нито огън и накрая цамбурнали в реката, за да демонстрират по тв-то потни мишници и космати гърди. Гнус!!! Верно, че това е бъблгарската традиция:)
21
0
 
3
 
! Отговори
Ллл преди 8 години
До АНОНИМЕН 15 Алоооо, пишат , че го е ИЗВАДИЛ 9 годишния... , а не , че го е ХВАНАЛ ........ , НАУЧИ СЕ ДА ЧЕТЕШ И осмисляш прочетеното.
20
2
 
9
 
! Отговори
На Йордановден преди 8 години
Истинските пиячи, Българските Мъже, шепа, две шепи, три шепи, пият и влизат в ледени води, за здраве, следвайки една традиция! Поздравявам ги за смелостта, че могат да носят на пиене и че пеят!На Йордановден, виртуалните "'герои", които пазят топките си да не настинат, за да създадат едни хвалипишк+вци, подобни на тях, изнежените момченца, псевдомъжете, които да продължат тяхната традиция:да бъдеш пълен *** И на Йордановден, пишейки коментари като пълен ***!
19
0
 
3
 
! Отговори
_ преди 8 години
И тия рекламни банери отзад...Не останаха некомерсиализирани традиции. :/
18
1
 
6
 
! Отговори
аре изчезвай, Гала ! преди 8 години
където и да се намесят новинарите от трите ни най-продажни национални медии всичко се опорочава ...гледаме некви ***,недодялани репортажи за този така значим християнски ден....оставете хората на мира и спрете да си врете продажните гаги навсякъде,моля !
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е много Киряк Стефчовци са се навъдили, хем вирусолози, хем бактеролози. За вас драги има гей паради, за истинските българи оставете мъжките хора. Който каквото го влече...
16
3
 
10
 
! Отговори
Бургазлия ДО всички преди 8 години
КОлкото и на някои изнежени НПО женчовци да им се пишат тъпотии това са Българските традиции които ни правят народ и заради които сме оцелели и при византиици, турчиля че и съветския съюз:))) Гордея се че съм Българиин!!!!
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво!
14
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Егати традицията - пияни *** в ряката! Че и деца взели, да ги учат на мурафети, зер големи бабаити( ***, ***!) са татковците. Нищо общо с Йордановден май няма, кръстът е само за очи. Както се казва нищо "ромско" не ни е чуждо. А защо тези здрави и прави мъже не са на работа в делничен ден?
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви глупости пишете само за кръста... Гледах наживо по Нова сутринта - кръста го хвана мъж на видима възраст 30 години, след което го подаде на детето. Айде спрете да пишете, преди да проверите.
12
13
 
2
 
! Отговори
смешковци преди 8 години
отвсякъде !!!
11
3
 
29
 
! Отговори
Georgieva преди 8 години
Браво на тези хора, които се чувстват истински Българи и тачат народните традиции!Специално до коментирали по-долу ИСМАИЛ И ЦИНИКА -СРАМ ЗА ВАС!!! Българина уважава населението с ДРУГО ИЗПОВЕДАНИЕ, НА ВАС КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВАТ, НАПУСНЕТЕ БЪЛГАРИЯ,ЗАД.НИ.ЦИ!
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Адмирации за хората гордеещи се с българските традиции , поддържащи ги и предаващи ги на своите деца. За хората работещи в този сайт не се намери журналистче да отбележи , че на този ден се е родил един от най-великите българи-Христо Ботев. Позорно е, че ни промениха тотално цялата ни история и исторически ценности. Под командата на гей атлантиците ни забраниха да обичаме Русия, но това никога няма да стане. Не видях реакция от Борисов до френския посланик за подигравката във френски учебник.