Ледена баня за зетьовете в несебърско село

По традиция младите мъже бяха изкъпани в Кошарица
5
Ледена баня за зетьовете в несебърско село
Снимка: Община Несебър

И тази година зетьовете на несебърското село Кошарица бяха "изкъпани" на Ивановден.

Къпането на младоженци, сключили брак през изминалата година, е стар български обичай. Кошарица е единственото село в цялата област и едно от последните в България, което спазва този обичай от години, без да го е прекъсвал, съобщават от Община Несебър.

Според традицията на този ден всички мъже, сключили брак през изминалата година, трябва да бъдат изкъпани в реката от по двама ергени. Смята се, че това ще донесе здраве на тях и на техните семейства.  

В спазване на обичая днес се включиха шестима куражлии. Първоначално участниците в "къпането" се събраха в ресторанта в центъра на селото. Там пиха греяно вино, за да се затоплят преди да влязат в студените води на местния вир.

След като мъжете се сгряха достатъчно, под съпровода на народен оркестър, те се хванаха на право хоро, а след това тръгнаха към мястото за къпане. Отново съгласно обичая зетьовете се опитаха да избягат, но бяха хванати от ергените и накрая се хвърлиха във водата.

В този ден за здраве се "къпят" и младите булки от свекървите си, но за разлика от младоженците - в домашни условия. Според традицията вечерта младите зетьове канят у дома на гости тези, които са ги „къпали” през деня.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Ивановдензетьове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
дали? преди 8 години
До РистуРистьо, я пак си провери информацията. Убивали са животни, като това още се практикува и му се вика освещаване. Извършва се от поп (източноправославен хрисиянски свещенник). Не мисля, че някой би си убил детето, за някаква си смотана керпичена къща, каквито са се строили едно време.Щом вярваш в историята с децата, дай един факт къде са открили такова нещо? Аз нямам информация да са открили такова нещо при археологически открития, ти ако имаш сподели.
3
2
 
16
 
! Отговори
Селяндурина преди 8 години
До КоментаторСеляндурщина.--------------------------извинете гражданино, че сме си запазили традиции.то бива да си прос, ама твоето на нищо не прилича.Поне не го показвай публично следващия път. ***.
2
16
 
4
 
! Отговори
Коментатор преди 8 години
Селяндурщина.
1
1
 
17
 
! Отговори
ddfd преди 8 години
много готино