Роми от Монтана vs. БДЖ-то, къщите им до релсите

Няма да закрият линията, но влаковете ще се движат бавно
56
Роми от Монтана vs. БДЖ-то, къщите им до релсите
Снимка: Булфото, архив

БДЖ успя да се споразумее с ромите от монтанския квартал "Огоста“, които замерят с камъни преминаващите оттам влакове.

Още по темата

Вече максимална скорост, с която ще се движат влаковете през квартала, ще бъде 25 километра в час и ще подават звукова и светлинна сигнализация при приближаване към него.

Назначена бе комисия с представители на ромите и експерти от БДЖ, които да преценят как да се повиши сигурността на пресичащите линията хора от квартал "Огоста".

Основен вариант е изграждане на железопътен прелез в района на квартала.

Отхвърлено бе искането на ромите за закриване на железопътната линия, съобщи БТА.

След като в края на декември 2015 година влакът за Берковица блъсна пресичаща линията възрастна жена от "Огоста", в квартала имаше осем инцидента с хвърляне на камъни по преминаващи влакове. Счупени бяха предно панорамно стъкло на машината и множество странични стъкла на вагоните. Заради това от БДЖ решиха да спрат временно влаковете по линията Монтана-Берковица и от 3 януари т.г. те не пътуват.

При преминаването на първия влак след възстановяването на движението по линията ще има комисия от представители на БДЖ, ромите и полицията. Те ще наблюдават дали някой ще хвърля камъни по влака.

От полицията в Монтана обявиха, че по осемте случая с нападение на влаковете има заведени досъдебни производства и заподозрени.

Част от къщите в квартал "Огоста" са извън регулация, а някои от тях са на 5-6 метра от ж.п. линията, обявиха от общината в Монтана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
3
 
! Отговори
Има изход преди 8 години
Да пускат фадромите, а ромите на бегом и пешком да бъдат подкарани към някое запустяло село, за да работят там земеделие и да се издържат.Разбира се, такава оздравителна програма може да има ефект само ако бъдат спрени безпринципните помощи, а детски надбавки за повече от едно дете се дават само на хора, които са с минимум средно образование.
36
2
 
2
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Понеже ромите са много образован народ - ето, премиера е ром, - как досега не са се сетили да си построят къщите на релсите? Стабилни стоманени основи нивелирани до милиметър, изобилие от *** за строителство и отопление, жици и всякакви винтове и халки. Природата ти предлага поминък, но бугарската власт не дава!
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кмет на Монтана вече 16 години е рома Златков Живков от СДС и ГЕРБ, който вместо да е в затвора, пак си купи изборите през октомври с ромски гласове.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вместо да се занимаваме с глупости , БДЖ да инвестира в един брониран влак като тези от първата световна война и да разчисти незаконния квартал Огоста .
33
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо да проверят законни ли са къщите на протестиращите, после плащат ли си сметките и данъците и едва тогава с материалите от съборените постройки да построят стена около жп линията минаваща през квартала
32
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Европа влаковете се движат със 160 км./ч, а тук заради няколко сламени колиби и дузина роми - с 25 км./ч. Милиони евро се наливат в железопътна инфраструктура, за да се повиши скоростта на движение на влаковете, и е безумие че в страна в 21 век този фактор е възможно да оказва влияние
31
1
 
23
 
! Отговори
marchelo преди 8 години
как така се споразумяха!?Значи БДЖ клекнаха пред романите.Т.е.държавата.Утре ще затворят път,квартал или друго.При ограничаване на достъп се вземат определени мерки.
30
1
 
30
 
! Отговори
DRAGO преди 8 години
"Част от къщите в квартал "Огоста" са извън регулация, а някои от тях са на 5-6 метра от ж.п. линията, обявиха от общината в Монтана." Не виждам драма - незаконни постройки, пречещи на ЖП линията - следва събаряне на тези постройки!Край
29
2
 
12
 
! Отговори
Е бре! преди 8 години
Кой взема та построи къщите на ромите баш пък до релсите на влака?
28
1
 
32
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Безумие! Около всяка ЖП линия трябва да има определен сервитут без никакво строителство. Нормално е къщите на индийците да се съборят и ако от тях случайно има законно построени собствениците им да получат обезщетение.
27
1
 
56
 
! Отговори
Men преди 8 години
Значи да обобщим: мятат камъни по влака, построили са незаконни къщи около линиите, които са опасни за самите тях и за влаковете, потрошили са не знам си колко вагона и сега са ги поканили да се разбират и споразумяват. И сега тия дето мятат камъни заедно с полицаите ще пазат влаковете. Може ли да умра от смях?
26
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да докарат булдозерите хем да изчистят от снега, хем от незаконните постройки района и всичко ще е наред.
25
1
 
27
 
! Отговори
Една мера за всички преди 8 години
Не е ли редно незаконните постройки да бъдат отстранени. ИЛИ ЩЕ ЧАКАМЕ ДА ПОДДАДЕ ЖП ЛИНИЯТА ЗАРАДИ ПРОПАДАНЕ НА ПОЧВАТА И ДА ИМА ЖЕРТВИ?Кога законите ще важат за всички????????В БГ закона явно не важи за Богатия, явно не важи за ДПС членове, явно не важи за Ромите и най-бедните, но средната класа да д...... супата
24
3
 
28
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Защо ли ми се струва , че песента на Слави Трифонов ,, Нема такава държава" става все по истинска! Държавата избяга от задълженията си! Остана само там където партиите които са на власт могат да смучат пари !
23
1
 
49
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
Що за неадекватни решения вместо да изселят и съборят незаконните построики на ромите спряха движението на влака Монтана -БерковицаСпоред тази алтернатива ще спрат и влака София-Банкя защото и по тази ж.п.л. минава покрай и през гета.Внай скоро можем да очакваме да бъде закрит Ж.П.Т.именно поади това че линията минава през населени места.Ужас до къде се стигнаотделни етности да диктуват решенията на правителството.
22
2
 
33
 
! Отговори
Сиганников преди 8 години
Кажи баце как се живее у къща на метар от линеата? Се ми мерише на джелезо от релсите. Иде ми сас заби да отвръта болтовете.Ама най-зле стаа, кога минава влакот-има си сичко-железо, жица, нафта, ток. И мерише, та не се трае. Откоги им викам да запрат таа линеа, па да нарежем релси, трен, вагон. Ние не сме алчни. като го спрат ще си го *** по малко, с удоволствее. Молим баце,кога спирате трена, композицеета да е сас цистерни сас спирт. До тогива ше фръляме не каманье, а чимшир, да се сбъдне...
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А знаят ли, че са се "споразумяли"? Не нещо не си го представям да спрат с дивашките актове.
20
1
 
42
 
! Отговори
Цирк преди 8 години
Да се чудиш да плачеш или да се смееш. В нормалните държави хората се чудят как да направят влаковете си по бързи, в БГ влака щял да вдига 25км/ч.
19
1
 
38
 
! Отговори
Чикън преди 8 години
А не може ли да закрием тях и да си оставим линията?
18
1
 
14
 
! Отговори
коптора преди 8 години
Беджето да фърля по един релса секи път кът минаа и нямда *** закачъми