Кукери прогониха злите сили в Благоевград

Във фестивала се включиха 12 групи от областта
10 яну 2016 18:05, Красимир Ангелов
7

Снимка: Булфото

Хиляди участници събра тазгодишният Кукерски фестивал в Благоевград. Зрелищното шествие премина по булевард "Св. св. Кирил и Методий" и огласи целия град, видя репортер на "Булфото".

В осмото поредно издание се включиха със свои спектакли 12 групи от различните квартали и селата в общината, като всяка разполагаше с 15 минути да впечатли публиката и журито.

В дефилето се изявиха от току-що проходили деца до 80-годишни баби и дядовци. За първи път тази година наред със сурвакарските игри имаше и занаятчийско изложение-базар, където майстори разположиха шатри около сцената и собственоръчно изработваха предмети пред погледите на зрителите и журито.

Награди бяха връчени в категориите: „Придържане към традициите”, „Масовост”, „Иновации”, „Най-добра маска и костюм”, „Артистичност”, „Най-добра композиция”, „Най-добра мечкарска група”, „Най-артистични старци” и „Най-колоритна младоженска двойка”, „Най-добър бабугер”, „Най- добра танцова група”, „Най-добра маска пародия” и „Най-атрактивен образ на дявола”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Голямо постижение преди 8 години
От това ще излезнат и хляба и водата, браво(ръкопляскане).
3
3
 
3
 
! Отговори
Янко преди 8 години
Остатък от езически обреди. Не е приемливо. На практика кукерите се обличат като зли духове и това става едно шествие на имитация на зли духове.
2
0
 
3
 
! Отговори
Язе преди 8 години
До АнонименИ кое му е по-скучното? Че нема бонбони ли???
1
3
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Кукерските игри зареждат с огромна положителна енергия,защото извират от...дълбините на нашата хилядолетна история,още от времето на древните траки,като ритуални танци прогонващи злото.Призовавам,който може,да присъства на тези народни празненства и да гледа.Почти във всяко село и град има кукерски групи и се провеждат игри и фестивали.Пожелавам здраве и енергия на всички участници в тези групи,за да веселят и зареждат народа ни с неподправена...космическа природна сила.