Доклад: Опасни храни могат да влязат у нас

Контролът е лош заради липса хора и пари
11 яну 2016 21:10,
25
Доклад: Опасни храни могат да влязат у нас
Снимка: архив Булфото

Контролът за безопасност на храните не е ефективен. Той се осъществява в условията на недостиг на финанси и хора и риск от корупция. Контролът по границите не е според нормите, което създава възможност в България да влязат опасни храни.

Това са част от заключенията на Сметната палата, която приключи одит за ефективността на контрола върху храните.

Липсата на пари и хора възпрепятства текущата дейност и възможностите за последваща проверка за изпълнение на предписанията, става ясно от доклада.

Недостигът на средства в Българската агенция за безопасност на храните е причина за сравнително ниските заплати. Липсва и адекватно материално стимулиране. Добре обучените кадри не са мотивирани и не могат да бъдат задържани, поради което е високо нивото на текучество, става ясно още от одита. Всичко това създава корупционни рискове, е един от изводите на Сметната палата.

Одиторите дават пример - поради липса на административен капацитет проверки са осъществявани само от един инспектор, освен това липсва ротация на инспекторите.

Една от препоръките на Сметната палата е да има дежурен служител, който да е на разположение извън работно време за спешни случаи, денонощно, 7 дни в седмицата във всички подразделения на БАБХ.

Докладът констатира и че областните дирекции на БАБХ и граничните пунктове са изправени пред сериозното предизвикателство. Там няма изготвени критерии за оценка на риска, с което не са изпълнени нормативните изисквания.

“В един от проверените гранично-инспекционни пунктове например, освобождаването на пратките е извършено преди излизане на резултатите от лабораторния анализ, което поражда рискове на територията на страната да бъдат допуснати опасни храни“, се казва още в доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
БАБХ преди 8 години
До ИнспекторЗаплатите не са ниски, те са мизерни, вече отиват дори към минималната в общинските структури. Освен това, като държавен служител ти нямаш право на странична работа...т.е. със заплата от 550 лв. или мреш от глад и студ, или се оставяш да ти напълнят торбата. В по-добрия случай, може да си поработваш на черно, т.е. силите ще са ти насочени там, така че ефектът ще е същия...
15
0
 
0
 
! Отговори
Дърт Крейзър преди 8 години
опасни храни !? има един разказ на Чудомир - минал нашия иззел разваленото месо , заляли го с газ на края на селото и вечерта отишъл кръчмаря и го сготвил за клиентелата , да ръбат и да споменават . и тоя от ХЕИ-то като решил да направи нещо по въпроса ,получил едно обаждане -"на мати маскара " го направили та както е сега така и преди 100 години
14
0
 
4
 
! Отговори
Инспектор преди 8 години
Това че не достигат кадри и заплатите не са сравнително ниски , а са най -ниски.Новопостъпил млад специалист висше образовоние започва с мин.раб. заплата, като е учил 5 г. за този дето духа.Амортизирани коли, износени гуми , бензина не стига.И като добавим и идоти които се обаждат на горещия телефон че яйцата не му миришели на яйца или че кучето на съседа лае и трябва да отидем на 80 км.за проверка , работата е ясна.А що се отнася до денонощното дежурство , тове е безмислено.Целта е тормоз и н
13
1
 
1
 
! Отговори
Е-е, сега преди 8 години
Могат да влязат, но не влизат. Пък и да влязат, то така хората се закаляват. Моля ви.
12
1
 
10
 
! Отговори
se преди 8 години
Опасните храни са тук .Та колко от производителите спазват нормите и стандартите???Та всички сме наясно, че у нас няма ред и правда и за да спечелят повече родните производители произвеждат ,, храни " които са вредни за здравето.А за граничен контрол - стига смях в залата.....
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опасните храни се Ширят по Всеки Щандна всеки магазин в БългарияОтваряйте си Очите
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сноудън ги разкри, че са сатанисти
9
1
 
7
 
! Отговори
999000 преди 8 години
У българско *** консумира всичко стига да е на ниска цена!!
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БАБХ:ТАМ Е КОТИЛОТО НА "ДЪРЖАВНАТА КОРУПЦИЯ"------"СЪГЛАСНО ЗАКОНА"!300-ИНСПЕКТОРИ ЗА ЦЕЛА СОФИЯ -----300-АКТИВНИ РЕКЕТЬОРИ!!!
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
7, В цял свят има орган, който контролира безопасността и качеството на храните!!!!!! Лабораториите само изследват, а не правят проверки и не следят за спазване на процедури, а и не вземат проби.
6
2
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
struva mi se,che hamerikancite zapochvat da gubiat tarpenie i iskat plana "Ranat" da zavarshi predsrochno.A nashite slujbi vse pak se staraeha da ni predpazvat,do kolkoto mojeha.sega veche vseki da se spasiava po edinichno.
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"КОНТРОЛ--ВЪРХУ ХРАНИТЕ"-------това го нема никъде по света!ТОВА СА ПРАВИ НАВСЯКЪДЕ ---ОТ АКРЕДИТИРАНИ ЛАБОРАТОРИИ И СПЕЦИАЛИЗИРАНИ СЪДЕБНИ ОРГАНИ!!!ДРУГОТО Е ---ЧИСТ ..."ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ"!!!АБСОЛЮТНО ----"ЗАКОННА КОРУПЦИЯ"...ха,ха,хааааааааааааа!!!
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
яжте асфалт и сланина роби
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"АГЕНЦИЯТА ПО ХРАНИТЕ" ---ХРАНИЛКА НА ПАРТИЙНИ КАДРИ И МЯСТО ЗА ЗАКОННИ РУШВЕТИ , В ЕДНА ИЗМИСЛЕНА ИНСТИТУЦИЯ!10-ЛАБОРАТОРИИ ---ВЪРШАТ СЪЩАТА РАБОТА С "ДОКАЗАНИ РЕЗУЛТАТИ"...!/..другото е рекет от алчни инспектори .../
2
1
 
19
 
! Отговори
Страна от 3-тия свят преди 8 години
Ами то контрол въобще има ли? Почти всички храни на нашия пазар са съмнителни и пълни кой знае с какви неща! И то по простата причина ,че ни водят страна от третия свят и хора втора , трета ръка! Едни и същи напитки и храни тука и в Европа имат абсолютно различен вкус! Дори колата в Румъния няма нищо общо с тая нашата боза!Бутчетата дето ги изхвърлят в контейнери в белите страни, се взимат от там и се продават у нас!
1
0
 
2
 
! Отговори
до Алов преди 8 години
*** , ти ли си бе? Ама автентичния ли си , оня дето не е в ред с горния етаж?!? Ако си ти , кво правиш бе, отдавна не си пускал хорър - коментари!:))