Ровиш в кофата - конфискуват ти боклука и... каруцата

Това се налагало, защото клошарите нямат пари за глоба
15 яну 2016 13:22,
66
Ровиш в кофата - конфискуват ти боклука и... каруцата
Снимка: Булфото, ахрив

Тъй като хората, които ровят по кофите, нямат имущество и доходи, отпадъкът, който са извадили ще бъде конфискуван, както и средствата, послужили за изваждането му.

Това предвиждат промените в Закона за управление на отпадъците, поясни пред bTV Явор Божанков, зам.-председател на асоциацията на рециклиращата индустрия.

"Става дума за колички и каруци", поясни той.

Още по темата

По думите на Божанков боклукът е нужен на собствениците на контейнерите. "Цветните контейнери са частна собственост и се обслужват от частни търговски дружества, което се вижда и от Търговския регистър", допълни зам-председателят на асоциацията.

Според промените, които предложи Министерството на околната среда и водите, всеки, който рови в кофите ще бъде глобяван между 300 и 1000 лева.

Според асоциацията по рециклиране с промените се защитават корпоративни интереси, които посягат на най-бедните в държавата – клошарите.

"Те събират отпадък, който отива за рециклиране, те не нанасят никаква щета", посочи Божанков.

По данни на асоциацията над 300 000 са бездомните хора у нас, като по данни на НПО-та броят им стига до 500 000.

"Когато един контейнер се изгори, той се заплаща от данъкоплатците. Хората не знаят, но контейнерите са купени с обществени средства. За тях обаче плащаме два пъти - един път с такса смет и втори път с продуктовата такса, която плащаме с покупката на всяка бутилка минерална вода например", обясни Божанков.

Според асоциацията обаче парите, които събира държавата от тези такси, не е ясно къде отиват.

"Ние настояваме за публичност за изразходването на тези средства. Еко таксата е най-високата у нас, но никой не знае как се харчат тези пари. Става въпрос за над 60 милиона лева", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе тези законодатели нямат грам мозък в главата
24
3
 
27
 
! Отговори
Клошар преди 8 години
Интересно е че ако отидеш да събереш от *** на хората пластмаса, бутилки, хартия стъкло метал и други неща които могат да се рециклират си престъпник и те третират като такъв и видиш ли защото нямало как да платиш глобата ти взимат каруцата и събраното. А когато хванат някой да унищоважа частна собственост ( трайни насъждения, конструкции и друга земеделска продукция) им се пише един акт по ЗОСИ и си тръгват и с каруцата и с унищоженото и откраднато... поредния абсурд в нашата мила татковина
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От 300 до 500 хиляди. бездомни ми нали преди Коледа кмета на Бургас беше приютил бездомниците в града 15 души
22
2
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Това е закон целящ да спре онези които събират хартията от контейнерите за разделно събиране. Бил съм свидетел 2 пъти да спират с микробус и да вадят цялото съдаржание на контейнера за хартия. На онези които ровят по битовите отпадъци едвали ще им направят нещо.
21
2
 
13
 
! Отговори
ekolojka преди 8 години
За добро или лошо тези с каруците са мн. по-екологични и наистина се грижат за екологосъобразното третиране на отпадъците. А на теория като им спре този доход от кофите как мислите ще се изхранват... На практика е ясно, че тази поправка ще е само на хартия...
20
1
 
17
 
! Отговори
ekolojka преди 8 години
*** от нормалните контейнери + всичко около тях отива на общински площадки, където по документи голяма част се рециклира, а на практика се заравя. Това са 2 отрицателни въздействия - вредни емисии при транспорта и замърсяване при депонирането. Цветните контейнери са на големия преработвателен бизнес - те очакват ние да им подготвим безплатно суровината, от която печелят - раздробени, компресирани и измити опаковки напр.
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 25не знаех че събирането на отпадъците е бизнес , ние защо плащаме данък смет , нали точно по тази причина си изхвърляме *** и си плащаме , по тая логика щом те печелят от *** ние не трябва да плащаме , в противен случая тоя хем веднъж му плащаме ние хем след това той прави пари и от ***
18
1
 
26
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Демократи европейци как е?! Гледам борба за *** вече се води... :))
17
1
 
13
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Вие вярвате ли че това ще стане. Може и да стане ако има някакъв широк медиен отзвук даден случай, иначе всичко е чешане на езиците. Имам познат горски който сподели че като хванат ци_гани бракониери след един ден им връщат конете понеже няма с какво да ги хранят и къде да ги държат.
16
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова долу ли паднаха да посегнат на залъка на клошарите! Нямам думи какви ур*ди!
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боже, горко на тази държава, която падне толкова ниско, че да се чуди какво да вземе от просяците!
14
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
явно това ще да е европейска деректива , щом човека рови в кофите за храна едва ли е от хубаво , пожелавам това да се случи на всеки от политиците който управляваха България през последните 25год
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ще е страхотно риалити, не знам коя телевизия първа ще се сети да заснеме глобяването на клошар и отнемане на количката му.
12
0
 
16
 
! Отговори
маке преди 8 години
и да допълня явно сме ного зле щом и на *** посегная
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така , така трябва се подържа лъжата че България е развиваща се просперираща европейска държава , без ровещи хора по кофите който повечето са все бели пенсионери
10
0
 
19
 
! Отговори
маке преди 8 години
ако така ни защитаваше дръжавицата от топлофикация ехееееееееее
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен Лакомията няма граници и на това ще сложи ръка ......... но ще видим до къде ще ги доведе това решение . Защото гладът е мнооооого страшен.
8
0
 
11
 
! Отговори
ядосана преди 8 години
Учудващо, че този път държавата защитава интереса на собствениците. Това е редното. Да защитава интереса на каквито и да било собственици - било то големи на фирми за преработка на отпадъци, било то на физическо лице - потърпевш от кражба и т.н. Явно обаче тезимат доста по-голямо лоби и от електроразпределителните дружества, щом държавата нищо не прави по отношение на кражбите на жици, които Чез, ЕВН си компенсират с начисления в сметките на всички нас, които сме редовните платци
7
0
 
21
 
! Отговори
Мен преди 8 години
И като ги конфискуват.. какво ще ги правят тия *** и коня с каруцата ? Тоя кон нали трябва да яде, с какво ще го хранят, къде ще го държат, кой ще плаща за издръжката му ?
6
0
 
23
 
! Отговори
Пацо преди 8 години
До СалиЦените на тон пресовани пластмасови бутилки се двежат около 900 евро, някой видове хартия са по-скъпи от 1000 евро за тон. Те за това се бият и карат кой да събира ***. Иначе ченге - евреин да се рови в *** къде си виждал ако няма келепир за тях. Иначе лъжат народа, събират данъци а правят луди мангизи от отпадъците.