Снежната обстановка спокойна, 240 машини почистват страната

От АПИ апелират да не шофираме, ако не е наложително
16 яну 2016 14:31,
14
Снежната обстановка спокойна, 240 машини почистват страната
Снимка: Булфото

Близо 240 машини са излезли да почистват снега по пътищата на цялата страна. За София към момента техният брой е 101.

"Агенция "Пътна инфраструктура" има пълна готовност. Снегопочистващи машини са в готовност и на изчакване по пунктовете. В момента, в който има нужда, те ще излязат и ще започнат активно снегопочистване", обясни за Нова тв Денислав Пейчев от Пътната агенция.

За момента обаче пътната обстановка е спокойна.

"В момента имаме над 10 екипа, които работят през целия ден. Довечера също ще имаме много екипи. Ще имаме екипи, които ще обслужват само пътно-транспортни произшествия, а другите екипи ще подпомагат снегопочистващите машини. Може би ще се наложи поетапно да спираме за 5-6 минути движението по централните булеварди, колкото да подредим снегопочистващата техника във ветрило", обясни комисар Тенчо Тенев, началник на Пътна пилиция към СДВР.

От АПИ апелират шофьорите да не предприемат пътуване при тези метеорологични усповия, ако това не е наложително.

Ако им се налага да тръгнат на път, те трябва да са подготвени за пътуване при зимни условия - със зимни гуми, пълен резервоар и заредени телефони.

Министър Павлова бе категорична, че стандартите за почистване на пътищата у нас са като европейските. "Нормите, които ползваме са различни за различните класове пътища, но хората трябва да знаят, че когато вали сняг пътищата няма как да са на асфалт, те се почистват основно до 2-3 часа след спиране на снеговалежа“, обясни тя пред "Дарик".

По думите й годишно за зимно поддържане на републиканските пътища се изразходват около 60 млн.лв., а заедно с почистването на общинските пътища и улици сумата набъбва в пъти, защото градското поддържане е много по-скъпо. 

Министър Павлова каза още, че снега не изненадва институциите, а изненадва ТИР-овете, които най-често блокират пътищата и пречат за тяхното почистване. Обикновено това са чужди превозвачи, но има и българи, които не спазват ограниченията и създават проблеми.

Тя заяви още, че при влошаване на обстановката ще се предприема затваряне на пътища за почистването им.

Ограниченията ще се налагат обикновено за 2-3 часа, най-вече за високопланински проходи и области в които има поледици.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи в цяла България броят на снегорините е равен на тези в София!?!? 100 снегорина за колко града и улици са? Затова ли плащаме данъци, при едни да чистят 100 снегорина, а при други по половин снегорин?
7
3
 
5
 
! Отговори
СИГНАЛ преди 8 години
КМЕТА НА СВОГЕ -ЕМИЛ ИВАНОВ, Е ТОЛКОВА НЕКАДЪРЕН--ЧЕ АКО ЕДИН ДЕН , НЯМА ВОДА ...НА ДРУГИЯ НЕМА ДА ИМА ТОК!ТЪРПЯТ ГО ОБАЧЕ---ЗАЩОТО Е КАДЪР НА ДПС/дс!!!АМАН, ОТ НЕКАДЪРНИТЕ КАДРИ НА БКП/ ДС/ДПС!!!
6
1
 
6
 
! Отговори
240 машини преди 8 години
240 машини ще чистят. Да не би депутатите да чистят?
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво почистват, към 10 часо един снегорин обикаляше по улиците из квартала с вдигнато гребло и се движеше бавно. Снега се топеше и улиците бяха само мокри.Не съм сигурен, но бях чул, че са снабдени с GPS и за да изкарат надниците и " усвоят" нафтата се движат абсолютно ненужно ! В тази държава бутафорията продължава вече 70 години!!!!!
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NAI-KRASIVATA DAMA NA BALGARIA.EH LILE,LILE ZASHTO LI NE SAM PO-MLAD.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правителството отговорно гледа на почестването на пътищатаПравителството дава пълна гаранция че най-късно до лятото проблема по почистването ще бъде решен окончателно
2
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нема ли да дойдат Руски машини да почистят?!?
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
стойте си на топло,другарки и другари,пийте си ракийката и хич да не ви пука.и без това снегът все някой ден ще се стопи