Сняг се сипе на парцали, 77 снегорина хукнаха из София

В Дунавската равнина се очакват 3-метрови преспи
16 яну 2016 07:44,
38
Сняг се сипе на парцали, 77 снегорина хукнаха из София
Снимка: Булфото

Във връзка с валежите от сняг в София 77 снегопочистващи машини извършват дейности по разпръскване на смеси срещу заледяване на пътните платна.

Обработките са започнали от 4 часа през нощта в планинските райони като Витоша и Панчарево, съобщи пресцентърът на Столична община.

Екипи на фирмите, ангажирани със снегопочистването на София, Столичният инспекторат и екипи на звеното за аварийно-спасителни дейности са ангажирани с почистването на града.

В момента се работи в районите Витоша, Панчарево, Овча купел, Люлин, Връбница, Нови Искър, Банкя. Приоритетно се обработват улици и булеварди, по които се движи обществения градски транспорт, Южната дъга на Околовръстен път, както и основни улици в районите на София, опасни и стръмни участъци, мостове.

Градският транспорт се движи нормално по маршрутите си.

Напомняме на гражданите, че през днешния ден за София е обявен оранжев код със снежна покривка между 15 и 20 сантиметра при силен вятър. Призоваваме шофьорите да използват автомобилите си само оборудвани за движение при зимни условия, както и да карат със съобразена скорост и да спазват дистанция.

При необходимост през деня, за да се извършват обработки на пътните платна и механично снегопочистване, е възможно да бъдат затворени за движение отделни участъци от столичните улици и булеварди.

Полярен студ се носи към България, затова в неделя виелици ще натрупат преспи в Дунавската равнина, които на места ще стигнат 3 метра. А в сряда, пак в Дунавската равнина, но и по високите западни полета като Трън, Перник и Самоков температурите ще паднат до минус 20.

Това съобщи за "Труд" синоптикът Симеон Матев.

Студът идва от Северния полюс, вече е завладял Скандинавието и се приближава към Балканите.

"Пред него обаче се носи топъл средиземноморски въздух, двете въздушни маси ще се срещнат над региона ни и това ще причини влошаването на времето", описа Матев.

В южните и източните райони на страната днес ще завали дъжд, като на места ще се изсипят до 50 л/кв. м, а в Северозападна България и Централната Дунавска равнина валежите ще преминават в сняг. В нощта срещу неделя той няма да се сипе единствено в крайните южни и източни райони, а на сутринта към лошото време ще се добави и силен вятър.

София попада във валежна сянка заради планините наоколо и затова бялата покривка ще е между 10 и 20 см, в близост до Витоша - 30 см.

В понеделник валежите ще спират, но студът остава. Затопляне се очаква в края на месеца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Рос преди 4 години
Ами да , нали са с боси крачета
20
0
 
1
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
ако снега не се топи два месеца.пътищата на софия ще са пълни с дупки как ще се оправи кметството ще прави кръпки асфалта ще пише че целята улица е асфалтирала парите в джоба ууууууууууууууууууууууууууууу крадци безпощатни ес гей
19
0
 
16
 
! Отговори
кем преди 8 години
Колко сняг ша вали, ко вика Лилито, три метра преспи, а не мой толкова малко, най малко шест метра ша са, и ша са най високите в Европа може и по света, нашите преспи най корави и нашта министерка най не бивателна.
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво значи "снегорини хукнали" бе Вaлерия? Бива неграмотност, но това е прекалено.
17
2
 
2
 
! Отговори
цитат от статията преди 8 години
"В южните и източните райони на страната днес ще завали дъжд, като на места ще се изсипят до 50 л/кв. м, а в Северозападна България и Централната Дунавска равнина валежите ще преминават в сняг."--Как предварително знаете, какво ЩЕ се случи?ДА НЕ БИ ВРЕМЕТО ДА ВИ ПОДВЛАСТНО,а?--Може пък слънце да изгрее.И като изгрее, що тогава не се коригирате, да кажете -"сгрешихме".Стига с тези предсказаниянека да стане, като стане - тогава говоретене преди тованищо не може да предпазитеДРАЗНИТЕ!!!!
16
1
 
14
 
! Отговори
уточнение преди 8 години
Витоша и панчарево и другите упоменати села са извън софия, зад околовръстното.В София не валят парцали, а нормален сняг.От 6 часа гледам през прозореца и няма нито един снегорина и снега се топи както пада на пода.--като пишете несъстоятелности, първо вижте ТОЧНО какво е около вас.
15
2
 
5
 
! Отговори
Snejni pisti преди 8 години
Idealno vreme za vinettkite!:-):-):-):-):-)
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ееее на 16 януари сняг... Столична община беше неподготвена. Не е знаела, че е зима. Излязоха с кратко обръщение към медиите "Не допускахме, че през януари може да вали снег. Това е прецедент в метеорологията"
13
4
 
9
 
! Отговори
sofeto преди 8 години
Отново ще се види колко въшльовци ще затапят движението от това че не са сложили зимни гуми а другата половина нямат и представа как се кара на сняг!
12
3
 
19
 
! Отговори
ТИЯ преди 8 години
Снегорини май самво тичат и друго не правят!
11
5
 
24
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
--Оф зимата пка ни изненада - имаме 3000 снегорина 15 шофьора и ако не са тези фирми -ще потънем поне в 5 метра преспи- Браво на дебелата Лили Павлова- тя пак ще ни спаси от изненадващата зима - със сигурност спасението ще е април 2016 - -- И така е в цяло БГ !!-- Да живеят ВСИЧКИ ГЕРЕБЕТА ПО ВСИЧКИ ЗЕМНИ КЪЛБЕТА ))) ахахахахахахах
10
1
 
37
 
! Отговори
сън не ги лови преди 8 години
"... ..очакват се три метрови преспи" ей тия джурналистчета *** само и само да напишат нещо по-апокалиптично. Три метра може и да стане на места където ще има навявания и то защото откраднаха първо металните ,а след това и дървените прегради които се редяха някога на 5-6 метра от пътя и спираха навяванията да не са върху платното.
9
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде е натрупало сняг в София невиждамКато пада и се топи явно летящи снегорини са купили от общината
8
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво ако не плащаме винетки пътищата мръсни ли ще ги оставят ай бегайте ве.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
77 едно библейско такова, след почистването армагедон.
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
снегорин падна в огромна дупка на пътя
5
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да вали, да затрупа българияда видим тогава ще се краде или ще се чисти за без пари
4
3
 
19
 
! Отговори
Стоянов преди 8 години
Тъй както са започнали с лакърдиите, току-виж, че преспите са станали до довечера 33 метра...Ей, тез самозвани синоптици! И журналисти! Лъжат тъй, че чак се сипе на парцали в нета...Тц...тц...
3
2
 
12
 
! Отговори
до страшно е и срамн преди 8 години
до страшно е и срамноНито е страшно, нито е срамно. Малко хумористична нотка в тези дни на кървави събития, толкова ли ти пречи? Не че ми харесват особено, но се усмихнах, като ги прочетох:)
2
5
 
12
 
! Отговори
страшно е и срамно преди 8 години
в София и Варна работят най-интЕлигентните Джурналисти и с най-богат речник-----в едната столица снегорините хукнаха,а в другата столица от преди три дни делфини се прескачат по гезмето