Спират колите без "Гражданска", КАТ готви правила

Не е ясно кой точно ще изпраща уведомителните писма на хората
16 яну 2016 09:56,
119
Спират колите без "Гражданска", КАТ готви правила
Снимка: Булфото

Близо 350 хил. автомобила без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще бъдат дерегистрирани от КАТ.

Процедурата за това обаче предстои да бъде изготвена, след което ще започне и самата дерегистрация на колите без полица. Ще бъдат изготвени подзаконови нормативни актове, като в разработването им ще се включват Комисията за финансов надзор (КФН) и полицията, обясни пред "Стандарт" Диана Евстатиева, член на УС на Гаранционния фонд.

В новия Кодекс за застраховането, който влезе в сила от началото на годината е посочено, че КАТ трябва да дерегистрира автомобилите без "Гражданска отговорност" като собствениците им трябва да бъдат уведомени за това.

А когато си направят застраховка, колите автоматично отново трябва да получат регистрация и право да се движат по пътищата. Още обаче не се знае кой точно ще изпраща уведомителните писма.

Това предстои да бъде описано в процедурата, която още не е изготвена, каза Диана Евстатиева.

Писмата може да се изпращат или от Гаранционния фонд, който поддържа базата с данни за всички коли без полици, или от КАТ, които реално ще извършват дерегистрацията след като получат списъка с тези автомобили.

Кога точно ще започне самата дерегистрацията на колите без "Гражданска отговорност" зависи от това кога ще бъдат изготвени подзаконовите нормативни актове, в които ще се уточнят всички процедури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
10
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Държавата рекетира гражданите си в полза на застрахователните компании. Застарховка и при събитие почват мъките . Защо трябва да се купува винетка за всяка кола. Защо всяко нещо което е прието то депутатите трябва да се изпълнява особено касаящи пътищата.
95
2
 
5
 
! Отговори
До 94 (БЪЛГАРИН) преди 8 години
Преди да искаш оставки на когото и да било първо научи правописа.Кога се пише ,,И,, и кога ,,Й,,
94
1
 
10
 
! Отговори
Karpuzan преди 8 години
То само ченгетата и ромите карат без гражданска - от къде ще дойде парата
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ZA POREDEN PAT DARJAVNIA APARAT ZA6TITAVA MONOPOLNITE INTERESI NA ZASTRAXOVATELITE OT PREIMINYVANITE BIV6I FIRMI4KI NA VIS 1 I 2,
92
1
 
14
 
! Отговори
Касандра преди 8 години
До КонТвоето исказване ми припомни един стар случай .През 1986/7 година ,по времето на голямата екскурзия един мой колега и приятел /турчин/ започна да си събира багажа .Питам го <защо ще заминаваш, той казва .Бате ,знаеш ли разликата между Б/я и Т/я .В България има 98% грамотни и 2% неграмотни,в Т/я е обратно.А приликата е ,че и тук и там управляват двата процента.30 години по късно второто е по вярно от всякога ,за съжаление и първото вече не е вярно.
91
1
 
17
 
! Отговори
Касандра преди 8 години
Повече от 10 години заедно със семейството ми живеем извън страната , плащам данък сгради за къщата и вилата ,в него има една част за *** ,плащам и нея защото не може да се раздели>ясно е че ние не произвеждаме *** ,ама неисе>,Обаче плащам и данък за колата която не е в движение .Много пъти се опитвах да направя нещо от тук ,но уви.Казват ела си тук и си оправи документите ,т.е.трябва да похарча 2000е ,за нещо което в другите държави става по нета .Дано да се оправим иначе ще изчезнем .
90
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам да направи гей парад под мотото ГеО !Полицията няма да може да ни барне защото от НПОтата и САЩ защитават гейовете.
89
1
 
6
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 8 години
Найстина хора 100 дава добра идея да направим един гейпарад в знак на протест всички шофери ще се облечем шарено като гейове така ще протестираме без да ни набият защото ще е дискриминация срещу правото на свободен избор .
88
4
 
26
 
! Отговори
до 97 преди 8 години
Ти видя ли Бойко да прави нещо за икономиката освен пътища по които минава основно трафика на Тирове и гастарбайтери от Турция !
87
1
 
9
 
! Отговори
ГЕРБ преди 8 години
Моля ви времето на революциите мина вече е времето на гейпарадите
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прочетете коментар 80 и ще разберете що за човек е Българина !Той нали е добре другите да не му развалят рахата да се махат от държавата.
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаете ли какво става с тази автоматична дерегистрация в КАТ !Става същото като с Здравните вноски за Трайно Безработни Трябва да подадеш Декларация 7 в НАП иначе и да ги внесеш вноските не ти се възстановяват правата.За Гражданската е същото ако са ти я дерегистрирали ще трябва да отидеш в КАТ да подадеш молба иначе ида платиш Го няма да важи.
84
15
 
9
 
! Отговори
Разума преди 8 години
Все пари немате и все влачите разни бангии от Германия и Италия - хората не могат да ви насмогнат с табелките за регистрация. А спрете се бе. Само в България може да имаш "кола" и да немаш пари за погребение.
83
1
 
22
 
! Отговори
Бълхарийо преди 8 години
узаконен рекет ква гражданска кви 5 лв. кой кара на тези скъпи винетки и разбити пътища
82
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вземете им таратайките за скрап и ги вкарвайте в затвора нсправо тия чврвени търтеи фенове на Орешарски!
81
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РАЗУМАНякои хора много обичат думичката,, задължително",ами върнете и член първи.Само,че,ако тръгнете да го правите върнете и социалната осигуреност от Татово време,щот' тя тая работа без вазелин не става.Ако ли обаче идеята ви е само да стрижете,скоро,ще разберете,че сте се объркали,ама много сте се объркали!
80
6
 
4
 
! Отговори
Край преди 8 години
РАЗУМА до Мирела. Колкото пъти "народа" се е вдигал на революции толкова пъти го е изяждал - Богатите са ставали по-богати а бедните .... Еволюция му е майката Мирелке. Мисъл и работа и мисъъл и работа и така 50 г. и ще станем богати.
79
8
 
7
 
! Отговори
РАЗУМА преди 8 години
Задължителна застраховка ГО трябва да има защото не може да се разчита че ще караш внимателно и НИКОГА няма да отрепеш при непредпазливост някого. И тогава неговото дете може да няма какво да ти вземе щото имаш ауди като Тошко от Враца пък после нямат пари даже да те погребат. За това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ЗАСТРАХОВАШ че като направиш някоя беля има кой да плати на осакатения или на децата на утрепания. А дано вденахте.
78
2
 
5
 
! Отговори
Рик преди 8 години
До АнонименАнонимници като тебе гърмят само на компютъра
77
1
 
4
 
! Отговори
до 80 преди 8 години
Иделния вариянт за тебе е тука да останат само тези коитоса на държавна работа и частниците които плащат добре ама няма да стане.