Автомобили и постройка паднаха в реката в Рудозем

В община Смолян има множество активизирани свлачища
17 яну 2016 14:14, Елка Василева
19
Автомобили и постройка паднаха в реката в Рудозем
Снимка: БТА

Сериозни поражения от проливния дъжд има в община Рудозем, там обстановката е най-усложнена, заяви заместник-областният управител на Смолян Адриян Петров.

Автомобили и постройка на автомивка в Рудозем са пропаднали и отплували в речните води.

От пороя са активизирани свлачища на територията на община Рудозем, отнесен е около 30-метров участък от подпорната стена на градския колектор.

Над 20 населени места в област Смолян са без електричество. В отделни места е прекъсната и телефонната комуникация заради изключени клетки на мобилни оператори. Около 70-90 литра за квадратен метър за денонощие са падналите валежи, причинили бедствено положение в община Смолян и проблеми в целия регион.

Една от сградите на автомивка в Рудозем, оборудване, микробус с АТВ са паднали в придошлата река Арда тази сутрин. Паднал в реката и изчезнал автомобил има също в с. Рибница. Колата се е понесла след пропадане на скат в рудоземското село.

Речните нива в Рудозем постепенно започват да намаляват, но най-големите поражения са нанесени между 4 и 6 часа тази сутрин, когато положението беше критично, заяви кметът на общината Румен Пехливанов.

По пътя Батак -Доспат има преливащи дерета, което е наложило временно затваряне на участъка от километри 209+700 до 211, тъй като има опасност преминаващите автомобили да бъдат отнесени към язовира.

Рухнала от пороите постройка има и в кв. Устово в Смолян. Помощна сграда на дърводелски цех до самото речно корито е с изкъртени основи и виси над водите на Черна. Бедственото положение, което бе обявено тази нощ в община Смолян, остава в сила.

Техника на фирми от региона е мобилизирана за действие в бедствената обстановка. Село Горна Арда остава откъснато, тъй като пътят до с. Арда е прекъснат.

В общината има множество активизирани свлачища според данни на кмета Николай Мелемов. За разчистването на засегнатите терени работят аварийни екипи, доброволци и машини на местни фирми. След като дъждът премина в сняг, усилията на местната управа са насочени към отстраняване на паднали дървета, разчистване на свличания и снегопочистване.
 

/БТА/
 


19
Още по темата: СмолянРудозем
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е "бедствията" да обхванат и имотите на виновниците за съществуващото положение!Добре ще е имотите им непрекъснато да "бъдат" привеждани до "правилно" състояние - без ток,вода и топлоснабдяване,да бъдат заливани от придошли реки,да бъдат затрупвани от снежни преспи,да им се трошат колите по пътищата,да бъдат оставяни без здравна помощ,децата им да остават без знания и умения...Общо взето- да си спомним за постъпката на Андрешко...
12
0
 
2
 
! Отговори
Йончо попов преди 2 години
До WHAT THE FUCK

Ккато се казва, дебел сняг, богат урожай
11
1
 
0
 
! Отговори
Khuhce преди 2 години
Istnata e samo v alljazira:-):-):-)
10
0
 
10
 
! Отговори
do 8 преди 2 години
Ами нали това беше борбата съветниците в повечето общини които са от квотата на ГЕРБ са все собственици на строителни фирми и строителните разрешения си ги издават както си искат... в случая потърпевшите са защото са построили по втория начин... има си периферия около реките в която не се строи ама като толкова са искали ето сега резултата
9
1
 
2
 
! Отговори
дали? преди 2 години
До ..
"Но заможните и богати клиенти се научиха как се прави,въпрос на интелигентност."
А дали не е въпрос на пари?
я пак прочети, какво си написал, и си направи отново анализ на основната причина.
8
1
 
4
 
! Отговори
дали? преди 2 години
До ..
"Но заможните и богати клиенти се научиха как се прави,въпрос на интелигентност."
А дали не е въпрос на пари?
я пак прочети, какво си написал, и си направи отново анализ на основната причина.
7
8
 
4
 
! Отговори
Долу БКП преди 2 години
Сигурно пак Бойко Борисов е виновен!То няма кой друг!
6
4
 
14
 
! Отговори
.. преди 2 години
Аз съм строителен инженер с 32 г. стаж.Имам фирма и се занимавам с проектиране и консултиране на строителни обекти.
В последните 10 г. не си спомням да съм имал клиент, който ще строи еднофамилна къща или някаква малка сграда,да потърси съвет,консултация,предпроектно проучване. Обикновения българин си въобразява,че всичко знае и може, специалисти не му трябват.
После къщите пътуват към дерето и виновна е държавата.
Но заможните и богати клиенти се научиха как се прави,въпрос на интелигентност.
5
4
 
3
 
! Отговори
случаен преди 2 години
До Hiter
ти май ни бъркаш с кърджалийско,тук еГЕРБ,а и никога не сме разчитали толкова много на София оправяме си се сами,видяли сме и по-лошо така че...
4
8
 
7
 
! Отговори
анонимна. преди 2 години
Какво са виновни тези хора , че съдбата така ги наказва, че живеят в този район.? Трябва предварително да се мисли.Нали щяха да хващат снежинките във въздуха?
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължавайте да изсичате гората! Още по добре ще става!
2
1
 
15
 
! Отговори
Герб преди 2 години
Трябва да качим още тия данъци .....глей кви ингели прай къщата на тоа !
1
0
 
9
 
! Отговори
Otrovena riba преди 2 години
Te si znaiat zasto....