Хапваш си филе и изненада – игла между зъбите

С нея инжектирали саламура в пушеното месо
31
Хапваш си филе и изненада – игла между зъбите
Снимка: Кадър bTV

Игла в парче вакуумирано филе намери мъж от Сливен. Живко Желев купил продукта от кварталния магазин за своята бременна дъщеря.

Когато мъжът се прибрал и го срязал, открил неприятна изненада.

"Аз се питах откъде е тази игла и веднага се обърнах към Агенцията по храните, казаха ми, че е попаднала при поставяне на някакви добавки, които са към флейката, но такива прибавки днес излезе от производителя, че няма поставени", обясни мъжът пред bTV.

Фирмата, за която мъжът говори, всъщност не била производител. Тя купувала готови разфасовки и ги опушвала, след което ги препродавала на складове на едро.

От кланицата до потребителя този продукт минава през девет посредници. Фирмата, чието име е написано на етикета, е шестият поред, затова нейният собственик отказва да поеме отговорност.

"Аз не се чувствам нито виновен, нито иглата съм я поставил аз. Откъде е дошла тази игла, не мога да ви кажа", посочи собственикът на фирмата Иван Воденичаров.

"Месото тръгва от някоя ферма, в която може да са инжектирали, после в кланицата, после в месопреработвателното предприятие, където се транжира, и месото е внос от Франция", обясни той.

Желев обаче е категоричен, че иглата не може да идва от Франция. Все още не е ясно дали металната игла е за инжектиране на месото и откъде е дошла.

Според Илонка Аврамова, предсeдател на Асоциацията на месопрeработвателите иглата най-вероятно е от машина, която е инжектирала разтвор в месото.

"Във варено-пушеното месо се инжектира саламура, която го овкусява, окрехкотява и го прави готово за консумация след термичната обработка", разясни тя. По думите й това не е вредно.

Целта е да може да се яде. Месото принципно е безвкусно и ако се опуши, без да е киснато в саламура или инжектирано, ще стане сиво и жилаво, посочи Аврамова.

Всички манипулации, които се правят в месопреработвателните цехове, са разрешени и безвредни, категорична беше тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
1
 
! Отговори
The old преди 8 години
"От кланицата до потребителя този продукт минава през девет посредници.."Това е проблема на нашето потребление и цените - нормално в цял свят има максимум 3-4 нива: производител, дистрибутор (търговец на едро) , търговци на дребно - клиент! Ау нас ... всеки си слага по нещо ... е, девет посредници ?
28
2
 
2
 
! Отговори
mm преди 8 години
Това беше най-*** нещо което съм чел някога. Тази мома иска да каже че месото само по себе си не е вкусно, жилаво и сиво е :) т.е ако не сложиш саламура в месото, не става за консумация. Значи всички хора които си правят филе елена, пържоли и каквото и да е друго, са го правели грешно досега. Не добавят саламура...ти да видиш.
27
2
 
4
 
! Отговори
Демокрация преди 8 години
Инжектирали какво ли не, ами така е при демокрацията и пазарната икономика. Вие нещо друго ли очаквахте?!
26
2
 
11
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Потребителят си е винове,че си го е купил. Фирмата производител да го съди.
25
2
 
3
 
! Отговори
От мен преди 8 години
В коментарите има повече инфо отколкото в смотаната статия , вече ще четем само коментари ! Стига мида прочета текста на МЕСАРЯ за да разбера и да се посмея .Евалла
24
3
 
7
 
! Отговори
баба Пена преди 8 години
Тъкмо ще се научим да ядем камъни, и ще вземем да умрем.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От както инжектират т.н. "Саламура" онкоболните скочиха до небето. Защо такава саламура не инжектират в Германия например? Защото там не ползват и Е120 като оцветител!
22
2
 
17
 
! Отговори
МЕСАРЯ преди 8 години
Иглата са я сложили да си почистиш зъбите,след като хапнеш смлени пениси и човки.За Бога хора не купувайте.
21
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледах едно клипче как инжектираха вода в рибата, че като я замразят да си тежи...надали тук е точно от консервантите...но пък ми прави впечатление 9 посредника докато стигне до потребителя, 9! и никой не носи отговорност за качеството!
20
2
 
9
 
! Отговори
Ауслендър преди 8 години
Ехо, това се случва само в ***! Продължавайте да спите докато ви убиват бавно...
19
2
 
13
 
! Отговори
Чоки преди 8 години
Инжектират се ОВКУСИТЕЛИ , АРОМАТИ , КОНСЕРВАНТИ И ОЦВЕТИТЕЛИ ! Кой според вас ще си играе да опушва месото ? Има така нареченият пошилен аромат и то родно изобретение добавяш ароматизатори и си ОК . Същото е с купешката ракия разреден спирт с аромат нищо общо с полезното и приятното ! А скъпите "отлежали" уискита и вина да не мислите че някой ги чака с години ? Складовете са реклама всичко на пазара е ХИМИЯ за това по-добро от домашно приготвеното НЯМА ! Е за туй Б.Борисов има градина
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Над 90 % от мандрите и хранителните предприятия са на назначени капиталисти от БКП-БСП-ДС . И какво очаквате да се случи . Нищо само проблеми с тези неграмотни другари .
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смятайте какви *** има в това "месо"! Станете вегитарианци, по-здравословно е!
16
2
 
16
 
! Отговори
някой преди 8 години
Отчайващото е, че всяка храна - била тя полезна или вредна - е пълна с химикали.Дори прясното месо.Купувайте по възможност от по-сигурни места месо. Когато започнете да го варите, пържите или печете поне малко трябва да ви замирише на неговия характерен мирис. Ако пък усетите миризма на кисело или някакъв неприятен мирис, по-добре не го яжте. Макар и в суров вид, то е достатъчно обогатено с химикали.Лошото е, че дори скъпите меса не са гаранция за качествоЗа колбасите не говоря - те са боклу
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много прасета наркомани се навъдиха напоследък.... В това ще ни убеди собственикът на тази така наречена фирма.
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Паднах от смях! Инжектирала се саламура, която окрехкотявала и овкусявала месото! Ти да видиш! Нас за баламурници ли ни има тази! Инжектират се всевъзможните им л**на като сол, сол, сол, вода, сол, Е-та хем да тежи повече, хем и да те трови! Отврат! Като всичко у БГ пак никой няма да е отговорен и да има наказани! Rest In Peace България!
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А на коя фирма е или не сте чак такива журналисти ?
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какво ли е инжектирала иглата ? Абе аз не вярвам , потребителите в България са напълно защитени , на етикета пише точно кво има ...Е121 , Е132 и ..игла 0_o
11
2
 
22
 
! Отговори
Men преди 8 години
Не ги купувайте тия *** - от кога месото има жълто-оранжчев цвят и от него тече слуз? Тия вакуумираните "пушени" меса разни салами и кренфирши нямат нищо общо с храна. Ако толкова ви се яде филе - 1кило прясно контрафиле е приблизително 10лв, киснете го с сол, после го оваляте в чубрица и за 1 месец в хладилника имате чисто месо без Е-та.
10
2
 
19
 
! Отговори
x преди 8 години
Аз отдавна не ям преработено месо - слагат натриев нитрит, който е канцерогенен, има Е-та, декстроза, и т.н. Взимам си сурова мръвка, мятам на тигана или във фурната, и воала.