Живакът пада до -19°C, жълт код за 15 области

Януарски шеги утре: От -10°C до 3-4 градуса на места
6
Живакът пада до -19°C, жълт код за 15 области
Снимка: Булфото, архив

Жълт код за ниски температури е обявен в 15 области на страната и столицата за 20 януари, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Предупреждението е в сила за областите: Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговщка, Разградска, Шуменска, Силистренска, Софийска, Пернишка и Кюстендилска, както и за София-град.

Минималните температури през нощта ще са от минус 18-19 градуса на места в Дунавската равнина, до минус 3-4 градуса в крайните югоизточни райони и по морския бряг.

Утре над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. По поречието на Дунав ще се образува ниска слоеста облачност, на места там и видимостта ще е намалена. По-съществени увеличения на облачността ще има и над крайните южни райони, но валежи не се очакват. Ще е почти тихо, около пладне в източните райони ще се появи слаб южен вятър.

Дневните температури ще са в широки граници: от минус 10 градуса в районите с трайна ниска облачност в близост до река Дунав, до 3-4 градуса - в югоизточните райони.

Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и през деня слабо ще се понижи.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб южен вятър. Ще се затопли, максималните температури ще са от 3 до 5 градуса. Температурата на морската вода е 6-7 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Увеличение на облачността ще има над Родопите и Пирин, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен запад-югозападен вятър и с него температурите ще са повишат.

Максималната на височина 1200 метра ще е около минус 2 градуса, на 2000 метра - около минус 8 градуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алооо джурналята, кой използва вече живачни термометри??? Всичко е на електронни. Стига сте използвали клишета от времето на бай Тошо, смешни сте!
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кой е живака, някой познава ли го?
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв е изводът - най-добре да си близо до морето, там е най-хубаво целогодишно.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе,Камелче в кой клас си?
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ето го живака в статията... пропуснахте го в миналата :)