Североизточна България се отърсва от снежния капан

Отменено е бедственото положение в община Дулово
19 яну 2016 12:44, Красимир Ангелов
4
Североизточна България се отърсва от снежния капан
Снимка: БТА

От 9 часа тази сутрин е отменено въведеното вчера бедствено положение в Дуловската община на Силистренска област, съобщиха от общината.

Възобновено е движението по републиканската мрежа в Силистренска област за връзка със съседните области. Отменена е забраната за движение на товарни автомобили над 12.5 тона за пътищата Силистра - Русе и Силистра - Шумен. За Добрич тежкотоварните автомобили трябва да минават през село Алеково.

Пътуващите леки автомобили за Добрич трябва да минат по обходен маршрут, който ще се използва вероятно до обед - Войново, "Кариерите", разклон на с. Кайнарджа и от там да продължат за село Средище. Единственият затворен участък от републиканската пътна мрежа е третокласният път между селата Межден и Честименско за връзка с Добрич, показва справка от Областното пътно управление в Силистра.

Пътищата се опесъчават и "оширяват" от снежни натрупвания. В отделни община, като Алфатарската, все още не са проходими четвъртокласните пътища. Възобновено е движението на автобуси от автогарата в Силистра. Очаква се да бъде възстановено движението на влаковете от Силистра за гара Самуил, но тази вечер влак за София няма да пътува.

Засега електроснабдяване няма в отделни селища на Дуловската, Алфатарската и Силистренската община, съобщиха от Областната администрация.

Бавно, но постепенно и обстановката в Шумен и района се нормализира, съобщиха от общинската администрация. През днешния ден общинските предприятия "Паркинги, гаражи и благоустройство" и "Обреден дом", както и "Титан - БКС" ще продължат да изрязват пречупените и опасни клони и дървета в града. Ще бъдат наети допълнително и други фирми за извършване на тази дейност.

Ще продължи почистването на снега в страничните и по-малките улици и тротоари. От общинската администрация отново призовават гражданите да почистят около домовете си, а ръководителите на институциите и на търговските обекти да организират почистване на снега по тротоарите около сградите и прилежащите площи.

Пътят за село Велино все още не е нормално проходим. Започва почистване на пътното платно. Работи се и по отваряне на отсечката Новосел - Лозево - Седми километър. В района на с. Друмево все още има проблем с електрозахранването и част от селото е без тока и вода.

Възстановено е електричеството в Дома за мъже с умствена изостаналост ав село Лозево.

От общинската администрация се обръщат към гражданите и шофьорите да не предприемат рисковани пътувания, защото с очакваното понижение на температурите има вероятност от заледявания и усложняване на пътната обстановка.

В пет села в Габровско второ денонощие няма ток. Транспортът, водоснабдяването, топлофикацията и доставянето на хранителни продукти в десетки населени места в общината се извършва при усложнени зимни условия, съобщиха от общинския съвет по сигурността.

Снеговалежът, който е продължил близо 40 часа, е спрял. Снежната покривка в равнинната част на общината е 50 сантиметра, а в планината надхвърля един метър. Пътищата от Габрово към Дряново, Трявна и Севлиево са проходими при зимни условия.

Проходът Шипка също се преминава при зимни условия. Пътят е почистен и опесъчен, температурата е минус 11 градуса. Остава в сила забраната за движение на тежкотоварни автомобили с тегло над 12 тона. По пътя от Габрово към високопланинската туристическа местност Узана общинският съвет по сигурността препоръчва на водачите на автомобили да използват вериги.

Машини на три пътноподдържащи фирми почистват снега по всички направления към населените места в Добричката община и обстановката вече се нормализира, съобщи секретарят на общината Соня Георгиева. По думите й е започнала и доставката на хляб в селата, пътищата към които след валежите вчера бяха затворени. В общината няма постъпили сигнали за бедстващи хора.

Все още шест населени места са с прекъснато електроснабдяване, а село Карапелит частично е без ток. Няма вода в село Бенковски, каза секретарят на общината. Учебните занятия във всички училища са преустановени до 20 януари включително, но днес следобед кметската управа ще реши дали евентуално принудителната ваканция може да бъде продължена до края на седмицата заради прогнозираните ниски температури.

Пътищата в област Търговище са проходими при зимни условия, съобщиха от Областното пътно управление в Търговище. Изключение прави пътят към село Горна Кабда, където в момента работи снегопочистваща техника. 16 машини са ангажирани по оширяване на общинските пътища и кръстовищата в град Търговище.

Въведено е ограничение за движение на товарни автомобили над 10 тона в Котленския проход. Опасности от падащи камъни има в прохода Боаза. От общинската администрация в Търговище съобщиха, че въпреки опесъчаването, улиците и пешеходните зони в града са заледени и хлъзгави. С проблема са ангажирани служители на общинската фирма "БКС".

Без електричество е село Ралица в община Търговище.

В Търговищка област учебни занятия се провеждат само в шест училища в град Попово, а във всички останали денят е обявен за неучебен, съобщи за БТА началникът на РИО на МОН в Търговище Дарина Димитрова. От инспектората са дали предписания на директорите на училища да започнат отопляне на сградите, тъй като се очаква от утре всички деца в областта да се върнат в класните стаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зил - Зил ама чисти... Можеше за толкова години да се помисли за по-нови машини, за по-икономични, екологични и така нататък... Можеше ама на кой му се мисли пък да не говорим да го направи. А какво ли ще се случи когато и тези машини си отидат....
2
0
 
2
 
! Отговори
ало преди 8 години
Най зле е община Исперих.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо със ЗиЛ? Нали сме в Европа...