В ресторанта: Децата ти играят – 50% по-висока сметка

Майка прати надценка "Родител" на Комисията по дискриминация
Обновена: 19 яну 2016 17:19 | 19 яну 2016 17:14,
182
В ресторанта: Децата ти играят – 50% по-висока сметка
Снимки: "Монитор"

"Заведение без площадка за игра! Не се допуска детска игра! При нарушение се таксува 50% надценка на сметката (минимум 20 лева)". Тази забележка в менюто посреща клиентите на лъскаво заведение близо до центъра на Стара Загора.

Изискването и надценката поразили майка на три деца, отседнала в заведението през юли миналата година. Възмутена тя отказала да ползва услугите на ресторанта, а малко по-късно сезирала Комисията по дискриминация.

"В първия момент не повярвах на очите си. Помислих, че става въпрос за нелепа шега и попитах сервитьорката как трябва да разбирам този текст. Отговориха ми, че такова било изискването на шефовете. Ако не ми отървало, да съм отидела на друго място", разказа Живка Александрова пред "Монитор".

В ресторанта: Децата ти играят – 50% по-висока сметка

Тя се опитала да намери отговор и на дефинираното понятието "детска игра", но не успяла.

"Питам се, ако моите и на съпруга ми общо пет деца човъркат с пръчица пръстта в саксиите с цветя, които са сложени в градината – това ще се таксува ли като игра и ще трябва ли да ми начислят 50 на сто отгоре върху сметката? Или ако децата ни се заиграят с късметчето, което се дава заедно с кафето? Вместо отговор получих вдигане на раменете и отправяне към шефовете", разказа майката.

Тя заснела менюто и впоследствие написала жалба до Комисията за защита от дискриминацията. "Оказа се ,че контактът с тази институция не е лесен, особено за живеещи в провинцията", обясни още жената.

След продължили почти 3 месеца разправии с администрацията на КЗД тя все пак се договорила с тях да контактуват чрез мейли, а не чрез традиционните писма. Не за друго, а защото пощенската й кутия в кооперацията, където живее, е разбита и рискува да не получи отговорите.

На заседание на комисията днес, която трябва да разгледа жалбата й срещу "Експерт 007", собственик на кафе-аперитив "Бизар", жалбоподателката ще бъде представлява от познат юрист. Не за друго, а защото няма излишни пари за автобусни билети и хотел в София, а и няма на кого да остави децата си.

От заведението, срещу което е подадена жалбата, отказаха да коментират случай. "Има комисия, там сме предоставили отговора си. Знаете ли какви са изискванията за разкриването на детска площадка в заведение? Ами ако някое от децата се нарани, защото майката или таткото са се увлекли в разговор?", лаконично каза представилата се като управител на "Бизар" Таня Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам две деца. Поотгледани вече. От мен и баща им.И сам "за" подобна забрана, т.к. искам да има заведения, в които да е тихо и спокойно, а който ще разваля спокойствието на околните- да си плати за кефа. Като ще ходи една майка с децата си по заведенията, да си търси такива с детска площадка.
133
0
 
9
 
! Отговори
РОСИ преди 8 години
Аз не виждам никаква дискриминация. Искам да има заведения, в които ще мога да се насладя на приятна атмосфера и храна, а не да слушам писъци на деца, да бутат стола ми и да играят на криеница. Както е написано няма детска площадка и не трябва заведението да се преобръща в такава, заради 2-3 палави хлапета с майки, които вместо да им обърнат внимание си правят селфита и се ровят във фейсбук. Или.. гледайте си децата като ги водите по такива места, тук се предлагат храни и напитки, не е занималня
132
8
 
1
 
! Отговори
Todor преди 8 години
90% от коментаторите тука са *** който дори нямат деца... очаквайте добри фрази.. ***!
131
2
 
13
 
! Отговори
Посетител преди 8 години
Това е едно малкото заведения, където е приятно и тихо, с ненатрапваща се музика, НЕ СЕ РАЗДАВАТ ЧАШКИ С ВОДА СЛЕД ОПРЕДЕЛЕН ЧАС за пушачите (да уточня пуша и илизам на студа да го направя според закона) и НЯМА ОБОСОБЕНО МЯСТО ЗА ДЕТСКИ КЪТ, където да играят деца. Прави са собствениците и напълно ги подкрепям. Не виждам дискриминация. Ако отидеш с детето - варди си го да стои на масата да си пие сока, да си яде хранат,а не да тича като безпризорно и да пречи на останалите посетители и персонала.
130
0
 
6
 
! Отговори
боби преди 8 години
тя жената болницата съди ,пък някакъв си ресторант ще и се опъва dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/21/2633315_jena_ot_stara_zagora_sudi_bolnica_za_nezachitane_na/
129
0
 
11
 
! Отговори
Оуз преди 8 години
И какво възпитание може да се даде от една безработна кифла или такава ходеща с бяло по устата избрала в първата дискютека някой местен бабаит с нож и присъда,който почти насила и прави дете Пиян на 3 кутии цигари и бутилка ракия с цел само и само да има увреден наследник-гове-до което ще се дрогира до мърт .бие и убива хората не само себеподобни ,а всички.
128
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора, не спорете,а си Възпитавайте децата ! - Да се държат прилично и любезно,Да се хранят културно,Да се радват на красивото, Да играят честно,Да обичат себе си и другите, Учете ги на Доброта и Любов- всички обичаме Децата !
127
0
 
4
 
! Отговори
дажи преди 8 години
До Анонимен 151поне ще знаеш кат забиеш нещо в тва барче ще може да си го ръчкаш спокойно
126
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
направо да лепнат една табела на входната врата"вход само за 18+"
125
1
 
17
 
! Отговори
dp преди 8 години
Тръшкащи се деца в Германия не може да види човек - освен из турските квартали.В БГ са ежедневие, както си знаем. Барабар с кудкудякащи около тях баби/родители и т.н.
124
1
 
30
 
! Отговори
vivian преди 8 години
И аз имам деца, но приветствам идеята да има заведения, където не се допускат малчугани. Много е неприятно да седнеш някъде, да искаш хапнеш и пийнеш на спокойствие и около теб да тичат и вилнеят крещейки малки деца. задължително трябва да има такива заведения.
123
2
 
18
 
! Отговори
yordanova преди 8 години
нормално е ако нямаш *** сополанковци , дето търчат навсякъде,има детски кътове , ходете там , с неукрепналите си питомци
122
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 138Далекогледството от напразно взиране към Отца ти пак е попречило да вникнеш в смисъла на изписаното от повечето възмутени коментиращи, което няма нищо общо с омраза. Нито към децата, нито към когото/каквото и да е! Ейй, аман от обобщаващи толерастни откачалки.
121
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До гениално 135Мега гениално пращане на топло, но си ходи сама там и не се връщай, щом не си разбрала изписаното тук от "лудите без бъдеще". Абсолютно нито един дискриминиращ коментар срещу децата по принцип не прочетох. Става дума за невъзпитаните *** деца, които - повтарям, не са виновни, че са такива.
120
1
 
7
 
! Отговори
До me 113 преди 8 години
Разсъждаваш като някоя толерастка, която още не е опипана посред бял ден насред градския площад от деца на ей такива, които си въобразяват, че няма по-важно от това да се наплодят излишно, защото такива са представите им да оставиш нещо "красиво и добро" след себе си! А не може ли то да е вид творчество, научно откритие или др., което да остане за поколенията, или такова нещо не ти минава през ум? Не, тя трябвало да си остави важното лице на Земята!
119
0
 
6
 
! Отговори
До Чибурашка, 111: преди 8 години
Чебурашка, не Чибурашка, но явно много ти се отразява местния диалект, майна!Нямаш гаранция, че ако си многодетен като тия от снимката все ще се излъже някое да те гледа на старини, хахаха
118
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 91Ако става дума за бели, интелигентни и възпитани в уважение към българските традиции деца точно от сорта на тези от снимката, забрави за Бг още отсега!
117
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До me 75Ако беше детски смях - супер, но такова нещо се чува вече само в цирка. Останалото е надвикване на загрижените майки да не се ходи и пипа тук и там с повтаряне името на отрочето дотолкова, че да не се чудите после защо ненавиждате точно това име. В същото време на детето не се чува гласа. Или обратния случай: пълна незаинтересованост, че наследничето лази по нервите на клиентите с тръшкане, пискане, влачене по земята и др. напразни опити да получат внимание от родителите.
116
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Рошко 70Правиш се на Дядо Мраз ли?
115
1
 
15
 
! Отговори
Азармо преди 8 години
До Анонимен 67В такъв случай се плащат още 100%, ако проблемът не е приключил - още 200% и така все по 2, докато родителите не проумеят, че отрочето им не може да си пищи като вкъщи навсякъде, само защото те така са го "възпитали" и не се впечатляват. Децата не са виновни, че родителите им са мутро-чалгари.