В ресторанта: Децата ти играят – 50% по-висока сметка

Майка прати надценка "Родител" на Комисията по дискриминация
Обновена: 19 яну 2016 17:19 | 19 яну 2016 17:14,
182
В ресторанта: Децата ти играят – 50% по-висока сметка
Снимки: "Монитор"

"Заведение без площадка за игра! Не се допуска детска игра! При нарушение се таксува 50% надценка на сметката (минимум 20 лева)". Тази забележка в менюто посреща клиентите на лъскаво заведение близо до центъра на Стара Загора.

Изискването и надценката поразили майка на три деца, отседнала в заведението през юли миналата година. Възмутена тя отказала да ползва услугите на ресторанта, а малко по-късно сезирала Комисията по дискриминация.

"В първия момент не повярвах на очите си. Помислих, че става въпрос за нелепа шега и попитах сервитьорката как трябва да разбирам този текст. Отговориха ми, че такова било изискването на шефовете. Ако не ми отървало, да съм отидела на друго място", разказа Живка Александрова пред "Монитор".

В ресторанта: Децата ти играят – 50% по-висока сметка

Тя се опитала да намери отговор и на дефинираното понятието "детска игра", но не успяла.

"Питам се, ако моите и на съпруга ми общо пет деца човъркат с пръчица пръстта в саксиите с цветя, които са сложени в градината – това ще се таксува ли като игра и ще трябва ли да ми начислят 50 на сто отгоре върху сметката? Или ако децата ни се заиграят с късметчето, което се дава заедно с кафето? Вместо отговор получих вдигане на раменете и отправяне към шефовете", разказа майката.

Тя заснела менюто и впоследствие написала жалба до Комисията за защита от дискриминацията. "Оказа се ,че контактът с тази институция не е лесен, особено за живеещи в провинцията", обясни още жената.

След продължили почти 3 месеца разправии с администрацията на КЗД тя все пак се договорила с тях да контактуват чрез мейли, а не чрез традиционните писма. Не за друго, а защото пощенската й кутия в кооперацията, където живее, е разбита и рискува да не получи отговорите.

На заседание на комисията днес, която трябва да разгледа жалбата й срещу "Експерт 007", собственик на кафе-аперитив "Бизар", жалбоподателката ще бъде представлява от познат юрист. Не за друго, а защото няма излишни пари за автобусни билети и хотел в София, а и няма на кого да остави децата си.

От заведението, срещу което е подадена жалбата, отказаха да коментират случай. "Има комисия, там сме предоставили отговора си. Знаете ли какви са изискванията за разкриването на детска площадка в заведение? Ами ако някое от децата се нарани, защото майката или таткото са се увлекли в разговор?", лаконично каза представилата се като управител на "Бизар" Таня Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
30
 
10
 
! Отговори
me преди 8 години
Много ми е интересно какво биха написали коментиращите тук ако отидат в Испания и обяснят на родителите там как малките им *** им нарушават спокойствието и релакса. Нищо де, то затова България изчезва, защото сме забравили кое е важното в живота. И за неразбралите, не, това не е спокойствието им. Това е да оставиш нещо на света от себе си, да създадеш нещо красиво и добро. Това няма как да стане докато си гледаш релакса.
93
10
 
56
 
! Отговори
Д. Б. преди 8 години
Като не й отърва да спазва правилата на заведението, да ходи другаде. Останалите клиенти не са длъжни да търпят шума на разглезени и невъзпитани дечица. Освен това, майките трябва да си възпитават потомството, а това не става като го водят по ресторанти. Много съм се дразнил от нагли деца и техните родители по заведения, магазини и улици и затова подкрепям въпросното заведение в решението му да налага такса "родител".
92
24
 
11
 
! Отговори
Чибурашка преди 8 години
На всички бездетници - ще се видим в старческия дом! Досвиданя!
91
11
 
2
 
! Отговори
Пешо Чекиста преди 8 години
ае нема кво да спорите след Новата пролетарска революция ще затворим всички ресторанти и магазини и ще има само походни кухни с купони. децата ще бъдат отнемани от родителите и ще бъдат отглеждани и възпитавани в интернати
90
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сигурно предлагат "дюнер на спокойствието " и децата им пречат
89
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много квалитетна таз дюнерджийница ве
88
0
 
56
 
! Отговори
Баба преди 8 години
Ако децата са възпитани, не ровят в саксиите, не тичат между масите, не се търкалят в краката и не пречат на другите посетители такса няма да бъде таксувана.В заключение: "Не възпитавайте децата си, те така и така ще приличат на Вас. Възпитавайте себе си."
87
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да много правилно да се разкарат от заведенията мързеливите майки , който искачт други да им гледат децата а и какво е това в заведение деца , жените станаха много нагли за мен лично е най добре стария закон , жени и деца в заведение не и да си живеем райски мъжете :)
86
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Блокиран в Дневник Шамари бия само на такива като теб, защото ми гониш клиентите. Не на деца.
85
9
 
1
 
! Отговори
Пацо преди 8 години
До до Пацоаз съм съгласен с теб, просто отбелязвам, че нямаш деца. Няколко души тук излъгаха, че имат деца, вероятно за да придадат тежест на коментарите си. Според мен не работи. Просто ми е чудно защо го правите!
84
0
 
40
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 8 години
От една страна е абсурдно, от друга на всички е писнало родителите да си пускат децата, да врякат и крещят в заведенията. Няма как дете от което строи енергия да го заставиш да стои на едно място за няколко часа. Не случайно има заведения с площадки за именно такива родители.
83
21
 
3
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
до 77Хахах искам да ми забиеш два шамара в твоя ресторант да - на мен и на отрочетата ми.Интернет лъв, на живо нали се сещаш че е сложно :)И нали знаеш защо бизнеса в България е зле - защото сте бездарни повечето бизнесменчета.
82
8
 
3
 
! Отговори
Пацо преди 8 години
До Анонимен 96абе май нямаш деца ти.
81
0
 
32
 
! Отговори
Лавро преди 8 години
Препоръчвам на собствениците на ресторанта да окачат няколко еротични фотографии по стените. После спокойно могат да забранят посещение на лица до 16 г например, както е с филмите - и тази *** гък не може да им каже.
80
2
 
32
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Много правилно, едно кафе не можеш да изпиеш като хората и да не ти врещят разни лигльовци, и аз съм имал малко дете и като е бил в такава възраст съм си пил кафетата по пейките далече от хората който искат да релаксират и да си поговорят нормално без да се надвикват с банда гонещи се *** и родители който си товят в "тефтер сурата' без да ги контролират.
79
9
 
4
 
! Отговори
Инженер преди 8 години
Тогава държавата трябва да се самоосъди, защото преди години заведенията бяха разрешени за пушачи и забранени за деца и то масово. Почти нямаше заведение, където да можеше да се отиде с деца. Дори и сладкарници и пицарии. Освен няколко големи ресторанта в големите градове, които имаха два салона. А, сега тук се дига гюрултия за едно заведение.
78
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дами и Господа, без деца - няма и Бг!!!
77
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не смесвайте нещата, това заведение е от масов тип, всеки може да влезе да се храни, пие кафе...и т.н. Когато детето пречи и прекалява не е нужно да има такава надценка, нормално е родителите дискретно да бъдат помолени. Защото наистина има нетърпими ситуации. Има заведения по света където не се допускат ако си неподходящо облечен, не се допускат деца...но и родителите не си помислят да ги заведат там.
76
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се учудвам - София се напълни с диви селянки и селяни. Лошото е, че и децата им ще станат като тях.
75
0
 
16
 
! Отговори
сашенце на 12 преди 8 години
аз вчера исках да гледам порно филм, но ме дискриминираха и не ме пускаха в салона. Исках и една какичка без *** да погледам в бара, но пак не ме пуснахаТе ме дискриминират