В ресторанта: Децата ти играят – 50% по-висока сметка

Майка прати надценка "Родител" на Комисията по дискриминация
Обновена: 19 яну 2016 17:19 | 19 яну 2016 17:14,
182
В ресторанта: Децата ти играят – 50% по-висока сметка
Снимки: "Монитор"

"Заведение без площадка за игра! Не се допуска детска игра! При нарушение се таксува 50% надценка на сметката (минимум 20 лева)". Тази забележка в менюто посреща клиентите на лъскаво заведение близо до центъра на Стара Загора.

Изискването и надценката поразили майка на три деца, отседнала в заведението през юли миналата година. Възмутена тя отказала да ползва услугите на ресторанта, а малко по-късно сезирала Комисията по дискриминация.

"В първия момент не повярвах на очите си. Помислих, че става въпрос за нелепа шега и попитах сервитьорката как трябва да разбирам този текст. Отговориха ми, че такова било изискването на шефовете. Ако не ми отървало, да съм отидела на друго място", разказа Живка Александрова пред "Монитор".

В ресторанта: Децата ти играят – 50% по-висока сметка

Тя се опитала да намери отговор и на дефинираното понятието "детска игра", но не успяла.

"Питам се, ако моите и на съпруга ми общо пет деца човъркат с пръчица пръстта в саксиите с цветя, които са сложени в градината – това ще се таксува ли като игра и ще трябва ли да ми начислят 50 на сто отгоре върху сметката? Или ако децата ни се заиграят с късметчето, което се дава заедно с кафето? Вместо отговор получих вдигане на раменете и отправяне към шефовете", разказа майката.

Тя заснела менюто и впоследствие написала жалба до Комисията за защита от дискриминацията. "Оказа се ,че контактът с тази институция не е лесен, особено за живеещи в провинцията", обясни още жената.

След продължили почти 3 месеца разправии с администрацията на КЗД тя все пак се договорила с тях да контактуват чрез мейли, а не чрез традиционните писма. Не за друго, а защото пощенската й кутия в кооперацията, където живее, е разбита и рискува да не получи отговорите.

На заседание на комисията днес, която трябва да разгледа жалбата й срещу "Експерт 007", собственик на кафе-аперитив "Бизар", жалбоподателката ще бъде представлява от познат юрист. Не за друго, а защото няма излишни пари за автобусни билети и хотел в София, а и няма на кого да остави децата си.

От заведението, срещу което е подадена жалбата, отказаха да коментират случай. "Има комисия, там сме предоставили отговора си. Знаете ли какви са изискванията за разкриването на детска площадка в заведение? Ами ако някое от децата се нарани, защото майката или таткото са се увлекли в разговор?", лаконично каза представилата се като управител на "Бизар" Таня Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моите наблюдения са, че в повечето случаи хората с деца в заведение правят по-големи сметки и стоят по-малко в заведението, което е в плюс на заведението. Според тези идi0ти от Бизар е по-добре двамата с Пешо да кесим два часа на две кафета и да направим обща сметка 2,80 отколкото да отида с детето да стоим 30 минути (в редки случаи 40) да платим сметка 5,00 лева и да освободим мястото за следващите. Пишман бизнесмените 25 години не разбраха как се правят пари.
73
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПумбаСтава въпрос драга за игри,а не спокойно и културно хранене! А малките талибанчета не вярвам да седнат да играят шах или не се сърди човече! това са имали предвид собствениците-тичане,блъскане,врещене,мотане из краката на клиенти и персонал и др. подобни. написали са си изискванията дискретно и според мен интелигентно!Който не може да включи,за какво иде реч,да си плаща!
72
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е истински български бизнесмен. Ориентиран към клиентите...представям си какъв работодател е. Простотия българска. Нивото на бизнеса, прави държавата.
71
6
 
16
 
! Отговори
Цък преди 8 години
Собственика на заведението може да си слага надценки на каквото си поиска, Но:- клиентите трябва да са предварително Уведомени!!!!- Данъчните служби също!!!!Така клиента сам ще реши дали да влезе или не в заведението, в противен случай имаме Измама - когато, собственика поставя клиента пред свърешет факт, без да го е уведомил предварително за условията на обслужването!!!
70
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пфф.. За ресторант има значи пари. Да направи 5 броя кресльовци има. А за детегледачка няма? Някоя проверена агенция - някоя позната студентка, комшийка. Че ако е мъж като нищо после и него ще го изкарат извратеняк, че им сменял памперите и ги е зяпал.
69
21
 
10
 
! Отговори
зяпнал преди 8 години
Чета и не вярвам на ушите си ( както казва един професор )! Някой от защитниците на такса "дете" ходил ли е по на запад от Трън? Абсолютно нормално е да се посещава семейно ресторант, особено след забраната за пушене и особено ако е през деня! Естествено родителите са отговорни за поведението на децата си, но дали децата могат да ви развалят рахата така като пиянска компания , например? Тях ще ги глобят ли или сервитьорките ще подтичват да носят за по-голям бакшиш???
68
1
 
30
 
! Отговори
нахалство преди 8 години
"Питам се, ако моите и на съпруга ми общо пет деца човъркат с пръчица пръстта в саксиите с цветя"- Отговарям - Не може да унищожават с "пръчица" саксиите,Не може да омажат с мазни ръце,Не може да крещят - Не може да унищожат красивата градина- с "пръчицата" у вас
67
3
 
29
 
! Отговори
Една майка преди 8 години
Сама отглеждам детето си и нямам почти никакво време да готвя. Когато имам възможност водя детето на ресторант. Малката много обича да се храни на заведение. И когато сме само двете е изключително послушно и кротко дете. Яде си кротко на масата и по никакъв начин не пречи на останалите. Обаче, ако в заведението тичат и други деца, тогава не мога да я удържа. За това, би трябвало за шум и пречене на останалите клиенти, не да им слагат прицент на сметката, а да им наложат глоба.
66
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Блокиран в Дневник ***, ресторантЪт ми е частна собственост. На теб / вместо на невъзпитаните ти отрочета/ ще забия два шамара и ще те те помоля да напуснеш имота ми.
65
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заведението не е лошо! Непосредствено до него само се пресича улицата има парк с оборудвана и най-важното обезопасена с различни икрачки детска площадка с кафене и поне 20 маси с чадъри за през лятото.Алеите са наскоро асфалтирани,абе с две думи рай за деца и родители,искащи да отдъхнат и да пият по нещо.Не разбирам какво ще правят пет талибанчета с двама талибани в заведението,което от всякъде не е за малчуганите!
64
16
 
9
 
! Отговори
me преди 8 години
Брей, че човеконенавистна нация се извъдихме. И толкова сме напрегнати и измъчени от това да решаваме вселенски въпроси, че нямаме нерви да слушаме детски смях и игра. Както някой е написал, неслучайно изчезваме като нация. И като човешки същества. Защото в крайна сметка,смисълът на човешкото съществуване е да се възпроизвежда биологично и да създава цивилизация. Българите не създаваме цивилизация отдавна (като в култура, изкуство, наука), не се и възпроизвеждаме вече. За какво съществуваме?
63
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои родители, като отидат на заведение, си зарязват децата и се отдават на пълен релакс. А фактът, че тези деца пречат на другите клиенти, не ги интересува. Аз съм си патила от такива няколко пъти.
62
1
 
19
 
! Отговори
Mecho Puh преди 8 години
Няма нужда да правим новина от това. Заведението не било за хора с деца, ами добре. Живи и здрави да са собствениците и клиентите им. Има различни заведения - за гейове, за чалгари, за бедни, за богати... защо да няма и такива за хора с деца и за хора без деца. Има достатърчно заведения където децата са добре дошли и има осигурени детски кътове за игра, аниматори, забавления за най-малките, така че и децата и родители им да си прекрарт добре...
61
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе ромеят ми нещо тия на снимката... Но явно са от интегрираните, де...
60
22
 
5
 
! Отговори
Рошко преди 8 години
Аз пък бих завел всички деца от квартала и бих им поръчал по една минерална вода. ПРедварително ще ги нахраня с шоколад, за да имат пауър да щуреят в ресторанта. За това удоволствие бих платил 10 лева отгоре :)
59
13
 
5
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Хора - не се радвайте толкуз на този толкова напредничав ресторант.Навсякъде по заведенията има хора с деца и това няма как да го промените.Не се побърквайте, просто го приемете като факт.Това напредничаво решение няма как да стане масова практика, а най-вероятно този ресторант сега ще го налазат разни комисии, адвокати и хора с деца :) :)Не се ядосвайте - няма да стане на вашата желание.
58
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До непукист, дете на 1 година не иска нормална храна. Ще видим какво ще говош след 4-5 години, когато детето ти порасне и огледнее в града какво ще паравиш, когато влезеш с него в първото заведение и ти кажат, че не може да ядете или ти сложат надценка, защото сис дете!
57
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Можеше всичко да мине тихичко ако на вратата имаше стикер "Не се допускат лица под 16 години." Нарича се вътрешен правилник или фирмена политика. Както има дрес код - собственик има право да си въвежда всякакви изисквания. Ако ще и да кара клиентите му да са по пижами. Политика на фирмата - толкоз. Идете с домочадието си в някой скъпарски ресторант да сменяте памперси. Искам да видя как ще стане. Тая с 5 деца къде е тръгнала?? Аз ако съм клиент ще съдя и нея, и заведението за тормоз.
56
8
 
10
 
! Отговори
Пиченцо преди 8 години
Днес попаднах на една статистика, съгласно която ще се стопим като нация до края на века. Сега чета коментарите под статията и не мога да не се замисля за любимите думи на покойната ми баба - "Бог, винаги си знае работата!".
55
3
 
27
 
! Отговори
циника преди 8 години
няма нищо лошо разбира се родители да влизат с децата си, но само ако могат да си ги контролират и не пречат на останалите. ако не могат да се справят да бъдат така добри и да си търсят други места за посещение.