В ресторанта: Децата ти играят – 50% по-висока сметка

Майка прати надценка "Родител" на Комисията по дискриминация
Обновена: 19 яну 2016 17:19 | 19 яну 2016 17:14,
182
В ресторанта: Децата ти играят – 50% по-висока сметка
Снимки: "Монитор"

"Заведение без площадка за игра! Не се допуска детска игра! При нарушение се таксува 50% надценка на сметката (минимум 20 лева)". Тази забележка в менюто посреща клиентите на лъскаво заведение близо до центъра на Стара Загора.

Изискването и надценката поразили майка на три деца, отседнала в заведението през юли миналата година. Възмутена тя отказала да ползва услугите на ресторанта, а малко по-късно сезирала Комисията по дискриминация.

"В първия момент не повярвах на очите си. Помислих, че става въпрос за нелепа шега и попитах сервитьорката как трябва да разбирам този текст. Отговориха ми, че такова било изискването на шефовете. Ако не ми отървало, да съм отидела на друго място", разказа Живка Александрова пред "Монитор".

В ресторанта: Децата ти играят – 50% по-висока сметка

Тя се опитала да намери отговор и на дефинираното понятието "детска игра", но не успяла.

"Питам се, ако моите и на съпруга ми общо пет деца човъркат с пръчица пръстта в саксиите с цветя, които са сложени в градината – това ще се таксува ли като игра и ще трябва ли да ми начислят 50 на сто отгоре върху сметката? Или ако децата ни се заиграят с късметчето, което се дава заедно с кафето? Вместо отговор получих вдигане на раменете и отправяне към шефовете", разказа майката.

Тя заснела менюто и впоследствие написала жалба до Комисията за защита от дискриминацията. "Оказа се ,че контактът с тази институция не е лесен, особено за живеещи в провинцията", обясни още жената.

След продължили почти 3 месеца разправии с администрацията на КЗД тя все пак се договорила с тях да контактуват чрез мейли, а не чрез традиционните писма. Не за друго, а защото пощенската й кутия в кооперацията, където живее, е разбита и рискува да не получи отговорите.

На заседание на комисията днес, която трябва да разгледа жалбата й срещу "Експерт 007", собственик на кафе-аперитив "Бизар", жалбоподателката ще бъде представлява от познат юрист. Не за друго, а защото няма излишни пари за автобусни билети и хотел в София, а и няма на кого да остави децата си.

От заведението, срещу което е подадена жалбата, отказаха да коментират случай. "Има комисия, там сме предоставили отговора си. Знаете ли какви са изискванията за разкриването на детска площадка в заведение? Ами ако някое от децата се нарани, защото майката или таткото са се увлекли в разговор?", лаконично каза представилата се като управител на "Бизар" Таня Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По време на социализма всеки възрастен имаше моралното задължение да възпитава младежтта и ако видеше невъзпитано дете му се скарваше, а родителите бяха благодарни за помощта.
53
10
 
40
 
! Отговори
циника преди 8 години
утре някоя майка ще се почувства дискриминирана, че не може да си подмие детето и да му смени памперса на масата в ресторанта. И при това ще го напарви с аргумента, че това е нещо съвсем естествено, от което не трябва да се гнусим или срамуваме. Иначе на мен ми е писнало от тичащи между масите деца, врякащи като в детска градина и всякакви такива притеснения, които не подобават на ресторанти. Адмирирам ръководството на въпросния ресторант и ако някой ден мина през Стара Загора ще отседна там.
52
17
 
14
 
! Отговори
Пумба преди 8 години
До до Пумбанито съм бедна нито съм проста. Просто съм израстнала в общество където за децата се грижат всички членове на обществото, независимо къде се намират - в паркове, ресторанти, кина и др. Без грубо отношение, само внимателни забележки. Не можеш да си представиш колко е хубаво да обичаш хората около теб и те да те обичат, да израстнеш в обяество където всички са ти приятели. Успех с котките!
51
9
 
33
 
! Отговори
честит преди 8 години
много маменца и татенца си мислят, че трябва да си мъкнат децата в кафенето, кръчмата, пицатията, като по този начин карат остНАЛИТЕ ДА БЪДАТ БАВАЧКИ НА ДЕЦАТА ИМ, защото в момента който ги извадят от малкия апартамент- тези деца ПОЩУРЯВАТ. Съответни мамемцата и татенцата им ги остават да бягат и крещат на воля из заведението - знаейки че АКО НЯМАШЕ посетители тези деца щяха да им пищат на техните глави, а не на чуждите. Затова казах - првръщат останалите в безплатни бавачки. Ми не!
50
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До непукистобществена е. иначе могат да ти дадат да пиеш вода от тоалетната щото е частна собственост
49
7
 
32
 
! Отговори
Батман преди 8 години
Ами аз съм съгласен с управителя на заведението, последната ми случка в едно заведение - ами с извинение ами че на едно семейство децата им не спряха да крещят и да обикалят под масите. Ама и родителите не им пука. А тези като ги гледам на снимката Араби ли са какви са??? Да се свърже с тази която също имаше претенции за Негерчето!!!!!!!!
48
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами то човек вече не може да отиде спокойно и на ресторант. Пълно е с някакви селски тетки и врещящите им деца, които бъркат ресторант с детска градина.От ония, новософиянките, кърмещи в мола.
47
34
 
11
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Ресторанта може да е частна собственост, но това далеч не означава, че собственика може да прави каквото си поиска.Не може да иска по-високи цени за младежи или за майки с деца, не може да се пуши и т.н. и т.н. Понятието "детска игра" е абсолютно абстрактно и фриволно, ще отида в това заведение с децата си и ако получа 50% мисля да ги пусна на съд.Имам достатъчно пари да си поиграя с тях.
46
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До непукистНапротив, обратното се нарича дискриминация...другарю!
45
0
 
10
 
! Отговори
Шиши Миши преди 8 години
Тия на снимката ли ???
44
7
 
24
 
! Отговори
непукист преди 8 години
ресторантът в никакъв случай не е обществена услуга. Помещението е частна собственост и никой не е длъжен да пуска всеки и всекиго в частната си собственост.
43
5
 
6
 
! Отговори
до 42 преди 8 години
Модерното е, че в днешно време и двамата родителя работят поради елементарни финансови и самообясними причини и че хората просто нямат време да готвят. Тогава е нормално човек да си вземе семейството и да седне в ресторант! Това, че децата викат е въпрос на възпитание. Може би, ако имаше повече акъл в главата си, както вече споменах, щеше да се научиш да дизерфицираш проблема. Чао, драги ми ***. Като се научиш да расъждаваш ще те изслуша някой. До тогава си лай.
42
7
 
41
 
! Отговори
непукист преди 8 години
и аз имам дете на 1 годинка, но не смятам, че е редно да ангажирам останалите хора в ресторанта с неговото присъствие. Децата са палави и такива трябва да бъдат, а ресторантът не е място за игра. Има достатъчно места, които са насочени към родители, трябва да има и такива, в които хората, да могат да общуват спокойно, без намесата на деца.Малко почна да става прекалено - всичко което не ни уйдисва, да бъде дискриминация.
41
17
 
5
 
! Отговори
Чеци преди 8 години
До vargНе и ако предлагаш общестевни услуги. Твоите правила важат ако си поканиш гости у вас, за клиенти на ресторант - правилата са други.
40
0
 
0
 
! Отговори
Пеьо преди 8 години
Има и програми за осиновяване - за "по-нетърпеливите"
39
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По принцип трябва да има или ресторанди, в които не се допускат деца или такива в които се допускат. В луксозни и бизнес ресторанти е недопустимо, някой да ти крещи на главата. Един ресторант си е в правото да сложи това ограничение. Но трябва да е написано НА ВРАТАТА, а не на менюто. Увеличаването на цената на услугата не води до нищо. Някой ще си седнат, децата им ще викат и ще си платят. Но ефектът ще е нулев в крайна сметка!
38
29
 
7
 
! Отговори
Пумба преди 8 години
До еднаимаме дете на 4 години, което гледаме сами. Детето ще можем да оставим само в къщи едва след като навърши 12 години (такъв е закона). Въпрос, означава ли това, че 12 години ние няма да можем да се храним семейно в ресторант? Ти още може и да нямаш деца, но ако имаш късмет един ден ще се сдобиеш с такива. Защо не се подготвиш отсега? Рзбира се може и да и вземеш котка и да минеш без деца, така или иначе за някои хора е по-добре да не се размножават.
37
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До do 36Кое ви е модерното? Липсата на елементарно възпитание или размножаването и създаването на също толкова елементарни същества като вас?!
36
4
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 8 години
На родителите! Или нямаш уста, която да отвориш и любезно да кажеш на родителите да си контролират детето. И ако не си има и други начини.
35
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е като реклама на заведението - ако знам че има такива глоби бих бил по-склонен да ходя там...