Голям студ ли? Обичаят си е обичай!

В Перущица отново отбелязаха празника "къпанки"
20 яну 2016 15:52, Красимир Ангелов
4

Снимка: БТА

Виж други галерии »

Зимният народен обичай "къпанки" се проведе в Перущица днес.

По традиция, всяка година на Ивановден по стар стил, в реката се къпят младите мъже, сключили брак през изминалата година. Къпането се прави за здраве и плодовитост.

Тази година в ритуала участва и кметът на Перущица Ради Минчев, който също се включи в тържеството заедно със своите съграждани. Минчев също каза "Да" през 2015 година.

Той пристигна на брега на реката придружаван от съпругата си и народен оркестър. Пред стотици негови съграждани кметът скочи в Чолаковия вир три пъти, като на всяко излизане пръскаше хората с вода от реката за здраве и плодовитост. След като излезе, Ради Минчев си пожела втора мъжка рожба, а на перущинци - да бъдат много здрави.

Къпанките започват рано сутринта, като в дома на младото семейство се събират най-близките на богата трапеза, а домакинът посреща гостите с бакър с вино, разказват местните хора. След като се почерпят, гостите придружават младоженците до реката, а в знак на солидарност във водата заедно с тях скачат и кумовете им, като преди това в нея се излива бакър с червено вино.

След ритуала компаниите се връщат отново в дома на младото семейство, където ги чака трапезата. С вода от реката младият мъж полива лозницата, като я изсипва през ръкава на съпругата си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: обичайПерущицаКъпанки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
2
 
! Отговори
Насакото Яката преди 8 години
Аве,какво стана с оная игра с тричането-не е ли време веке?
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бре, българинът използва всеки повод за напиване!
1
13
 
5
 
! Отговори
Rango преди 8 години
Пияните Рангета се къпали... Вагя бачо Ранга, ряката влачи карандуци