Проверяват състоянието на най-рисковите язовири

Засега един водоем е изваден от експлоатация
21 яну 2016 11:37,
0
Проверяват състоянието на най-рисковите язовири
Снимка: Bulphoto, архив

От понеделник започват първите технически проверки на състоянието на най-рисковите язовири в страната, съобщи председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков пред БТА. Правим всичко възможно най-опасните язовири да бъдат проверени в рамките на няколко дни, заяви Цанков.

Вчера правителството одобри допълнителни разходи в размер на 6 197 638 лв. по бюджета на Министерството на икономиката за 2016 г. Със средствата ще се осигури финансова възможност на Агенцията да изпълнява възложените й контролни функции по изпълнение на мерките за поддържане на язовирните стени и съоръженията към тях в изправно техническо състояние, осигуряване на безопасната им експлоатация и изпълнението на дейности по извеждането им от експлоатация до възстановяване на технологичната и конструктивна сигурност или по ликвидирането им.

В края на миналата година бяха направени промени в структурата и функциите на ДАМТН, съобразени с измененията в Закона за водите за създаване на единен орган по контрола на язовирните стени и съоръженията към тях. Щатната численост на агенцията беше увеличена със 120 бройки.

Цанков съобщи, че до края на седмицата се очаква областните управители и специализираните комисии да предоставят информация за най-рисковите язовири. Досега вече един е изваден от употреба заради неизправности. Съоръжението е собственост на община Кирково.

Специалистите ще проверяват състоянието на преливниците, изпускателите, инженерното оборудване по язовирните стени. Нормативната база предвижда след обследване, при установени нередности, Агенцията да издаде предписания на стопаните на язовирите за отстраняването на проблемите. При неизпълнението им в срок ще има санкции и глоби, а ако и това не помогне - съоръженията ще бъдат извеждани от експлоатация, или язовирните стени ще бъдат разрушени, коментира Цанков.

Сто и двадесет експерта на Агенцията се очаква да контролират близо 5000 язовира, като сега текат конкурси за позициите, допълни председателят на Агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: язовирипроверкиЦанков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари