Българинът остава бедняк, дори и да си намери работа

Бедността в България като цяло обаче намалява
23 яну 2016 09:08,
146
Българинът остава бедняк, дори и да си намери работа
Снимка: архив, Булфото

Работата и получаването на заплата не гарантират отърваване от бедността. Близо 70% от безработните българи, които са намерили работа, продължават да живеят в крайна бедност.

 
Това става ясно от доклада на Европейската комисия "Заетост и социално развитие", пише 24 часа
 
По този показател България е на второ място в ЕС. По-лошо е положението само в Румъния, където работата дава възможност за измъкване от бедността само за 20% от хората. На трето място е Испания с показатели почти идентични с българските.
 
Като цяло 40% от населението на България живее в бедност. Заедно с Румъния това е най-високото ниво на бедно население в държавите от ЕС. Общо за съюза в бедност живеят 23,5% от населението.
 
Въпреки тези данни България и Румъния са посочени от ЕК като положителен пример в намаляването на бедните. Причината е, че година по-рано бедното население в България е наближавало половината население.
 
Една от причините за бедността е несигурността на работещите хора и намалената социална защита, пише в документа. Като лоша практика ЕК посочва работата на временни договори. Над 60% от работещите на непостоянен трудов договор в Българи са избрали тази практика принудително, става ясно от доклада. Най-високо е това ниво в Кипър, където на принудителни временни договори са 95%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
28
 
9
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Българинът може и да е беден, но руснаците толкова са я закъсали, че ни завиждат за заплатите!1 лв.=46 рб.
1
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С тези назначени капиталисти от БКП-БСП никога няма да има нормални заплати . Те имат пари само за коли и фолкаджийки , а работниците кучета ги яли . Работя в чуждестранна фирма , най- ниската заплата за работник е 1500 - 2000 лв. Говоря с мои приятели от Български фирми , които получават 500 - 600 лв. За осигуровки да не говорим . Те това е с нашите т.н. работодатели , а после реват нямало квалифицирани работници . Няма и да има за тези пари .