След седмица с новите винетки

На 31 януари изтича валидността на старите
Обновена: 24 яну 2016 21:24 | 24 яну 2016 21:08, Петя Славова
12
След седмица с новите винетки
Снимка: архив, Булфото

 На 31 януари изтича валидността на винетките за 2015 г., напомниха от Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите, които не са закупили стикери за 2016-а, могат да го направят от бензиностанции, пощи, големи търговски вериги и гранични пунктове.

 От АПИ припомнят, че цената на годишната винетка за леките автомобили е 97 лева, месечната - 30 лева, а седмичната - 15 лева. За ТИР-овете и автобусите - годишният стикер струва съответно 1750 и 1050 лева.
 
До 22 януари са продадени 485 000 винетки за 45 млн. лева, изчисляват от Пътната агенция. На дирекциите "Социално подпомагане" са раздадени безплатни винетки за 15 милиона лева. Безплатни стикери могат да ползват хората с 50% намалена трудоспособност.
 
Рекорден брой пловдивчани са подали заявления за получаване на безплатни годишни винетки в социалната дирекция в града, съобщава БНТ. Молбите са близо 11 000. От службата напомнят, че право на помощта имат хората с инвалидна степен 50 или над 50%.
 
Въпреки че подаването на заявленията и получаването на стикерите не е обвързано с конкретни срокове, а може да става през цялата година, напливът в социалните служби през януари е огромен. Това води и до образуването на опашки.
 
От социалната дирекция уверяват, че няма лимит за стикерите и всеки правоимащ ще получи. Освен лицето с увреждане, винетка може да се издаде на съпруг или на семейство, в което има дете - инвалид.Винектака обаче е само една, за един автомобил.
 
Заради големия брой кандидати се правят и повече проверки. Щателно се следят хората с новорегистрарани адреси - да не би вече да са получили винетка от дирекция в друг район.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сигурен съм, че ще са масово на проверки за винетките. И въпреки това няма да си купя. Кака каза, че не е задължително да се купи винетка. Ще са възползвам препоръкта и.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Познайте на 1ви февруари къде ще са всички катаджии!!!!на 20 метра след всяка табелка "винетка" и ще събират пари за техния празник на 2ри февруари с въпроса " и кво прайм ся"???
7
0
 
2
 
! Отговори
жалбичката преди 8 години
Всеки ден да се подават жалби до АПИ за лоши пътища, за липса на маркировка, за липса на знаци, за дупки. Винетката е такса, а не данък, затова срещу платеното - следва услуга поддръжка на пътищата.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винетки има пари за тях няма.
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не купувайте свинетки! Бойкот!
4
1
 
24
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Абсолютно правилно, за качеството на тия нашите мизерни пътища и 20 лв. е много за свинетка!
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За тези нещастни пътища в България не трябва да се купува никаква винетка, нали всяка кола си плаща данък, а за магистралите да си сложат такса.
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само за ден няколко статии за новите винетки,що така ве май нещо и пари отзад на главната сВинетка.Май овчиците не си купуват от новите винетки и тва не се харесва сВинетката та е пуснала медиите да облъчват овчиците.Между другото--в малкото градче което живея няколко автомобила с нови винетки/с тия инвалидните/осъмнали с тухла на стъклото --интересна работа??Аз ли --решил съм да не си купувам тая година.
1
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във тоз студения месец , ще бачка българина за ток и винетка и някое друго парче менте салам