Свинският грип тип "Калифорния" вече е у нас

В някои райони може да има епидемични стойности
24 яну 2016 20:31, Петя Славова
12
 Свинският грип тип "Калифорния" вече е у нас
Снимка: архив, Булфото
Въпреки студеното време, грипът вече официално е в България, съобщава БНТ. През седмицата са изолирани проби на т.нар. свински грип тип "Калифорния".
 
Според главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, напълно е възможно през следващата седмица в някои райони на страната случаите на грип да достигнат и епидемични стойности.
 
Така нереченият "свински грип" атакува най-вече хората в трудоспособна възраст.
 
Според Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, едното обяснение, е че е имало щамове, доста близки по генетичен състав с него, минавали в миналото, към които по-възрастните хора имат някакъв по-запазен имунитет.
 
Имат такава имунна памет и при тях малко по-трудно се предизвикват заболявания и по-леко минават. Докато при по-млади хора, които не са се срещали, явно има склонност да протича сравнително тежко и с по-голям процент усложнения."
 
Според д-р Кунчев, повод за паника няма, тъй като вирусът едва ли ще предизвика нещо по различно от досегашните грипни епидемии.
 
Специалистът съветва да се пазят бременните жени, хората с наднормено тегло, хора, които имат по-чести заболявания, оплаквания от дихателната система.
 
Лекарите съветват при ниските температури хората, които са предразположени или имат белодробни заболявания да избягват излизането на вън, тъй като огромната температурна разлика е силен стресов фактор, който поставя на изпитание имунната система. Тъй като грипът е силно заразен, най-добре е да се избягват контакти с болни хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
1290 преди 8 години
Забравих да спомена, че температурата е много висока и не може да спадне една седмица! Каквото и да правите, тя се вдига до близо 39 градуса поне 7 дни!
7
1
 
4
 
! Отговори
1290 преди 8 години
Тази година грипа е страшен! Жена ми и детето втора седмица са в болница с усложнения! Буквално часове след като ги повали ги удари в гърдите. Жена ми е с тежък бронхит, а детето направи пневмония. На 3-4 ден идват проблемите с крайниците. Страшни болки в мускулите на краката, детето едва ходеше и от болки го беше страх да се изправи. Пазете се, защото не знам каква е тази гадост, но е много тежко и страшно!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изкарах го. Ужасен е! Много силен и гаден вирус! Дано не ви се случва
5
1
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
eiii stisnat narod piqt rakia i ne si kupuva lekarstva
4
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
otkoga go pusbaxa toq grip i o6te ne se e razvadil
3
3
 
18
 
! Отговори
кръстоносец преди 8 години
Скрита реклама на васкини и лекарства е тая статия.Чесън, лук, люти чушки, зимни ябълки, моркови, мед и чай. Това е ваксина против грип:)
2
6
 
27
 
! Отговори
user преди 8 години
Как при -20 има грип?! Дали не ги пускат нарочно, за да печели фармацевтичната промишленост, която спонсорира определени кръгове?! :)Кой ходи да открива офиси на фармацевтични компании в Бизнес парка?! :)
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Герберските тутурутки да ги поваля тоя свински грип с главната сВинетка.