12 области в страната без онколози и кардиолози

Джипита изпращат пациенти при специалисти в други градове
25 яну 2016 07:27,
9
12 области в страната без онколози и кардиолози
Снимка: Архив Reuters

В дванадесет области на България няма медицински онколози и кардиолози, независимо че нашата страна е в първата петица на болните от рак и на второ място в Европа по сърдечносъдови заболявания. Това показва справка на Българския лекарски съюз.

При всяко съмнение за рак джипитата в Разградско и Търговищко изпращат пациентите си във Варна.

За да си направи онкологични изследвания или за туморни маркери, пак заради дефицита на специалисти по рака пациентите от Смолянско, Кърджалийско, Хасковско и Ямболско бият път до Многопрофилната болница в Бургас или до университетската в Пловдив.

Тези пък във Видинско, Ловешко, Врачанско и Монтанско идват направо в София или отиват на преглед при онколог в Университетската болница в Плевен.

"При нас във Враца онколог няма. На съпруга ми, който след заболяването се придвижва трудно, се налага да ходи на контролен преглед на всеки 45 дни. За целта се налага да пътуваме до Плевен. За химиотерапията, която до юни е разпределена в три курса през два и половина месеца, пак ще се налага да ходим до там", разказва за проблема си 56-годишната Ирина Н. пред "Монитор", чийто мъж е опериран неотдавна от рак на дебелото черво, но е и с разсейки.

Тя е начална учителка с 520 лв. заплата. Заедно с пенсията по болест на съпруга й общият им доход е 740 лева. От тези пари те трябва да отделят за път и хотел, докато са на терапия в Плевен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
14
 
! Отговори
мимоза преди 8 години
Скоро и други лекари няма да има! Кой ще работи в такива мизерни болници, с още по-мизерни заплати! Медицинските специалисти въобще, ще се изнесат там, където са уважавани, ценени и достойно заплатени! В Бг ще останат само мутри, чалгарки и неграмотни роми, за радост на управляващите и гласуващи срещу 20 лева...
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, важното е че имат чалга клубове, врачки, баячки и плейтмейтки.
5
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е резултатът от комунистическият геноцид срещу умните хора в България. Умните хора са опасни, понеже могат да мислят, затова трябва да бъдат държани на ръба на мизерията.Не помните ли, в съветските филми винаги предателят беше инженерът или лекарят?Затова целите випуски с лекари се изнасят за Германия.Скоро и целите випуски инженери ще потеглят на запад (въпреки майките с бради с висше образование от Близкия изток и Африка, които не знаят таблицата за умножение).
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
posledni izdihaniya na zdravnata sistema. mnogo administraciya i biurokraciya sas zaplati po-golemi ot lekarskite no te ne lekuvat a moryat. tarteite stanaha poveche ot pchelite. BALGARIA SKORO SHTE IZCHEZNE OT KARTATA NA SVETA BLAGODARENIE NA VTORIYAT ESHELON NA BKP. ZA SAJALENIE TE SE OKAZAHA TRETA KATEGORIYA HORA.
3
1
 
16
 
! Отговори
Бат Норис преди 8 години
"ша ва ликува" дистанционно от Банкя! Той винаги е с вас в "мислите" доколкото ги има.
2
1
 
24
 
! Отговори
Мен преди 8 години
Ами бате Бойко разправяше че били много болниците и политиката тръгна в тази посока...закри в Девин... после лекарите как да работят на държавната служба при около 490 лв стартова заплата, той ако е от друго населено място не може да си плати бензина и наема с тези пари .... и така политиката гони всички с максимална сила от държавата ни... след време ще сме благодарни ако все пак намерим ветеринар да ни окаже някаква помощ
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички ще избягат.