Място за гробове няма – в София, Пловдив, Бургас...

Общините търсят алтернативни терени, за да решат проблема
26 яну 2016 08:37,
27
Място за гробове няма – в София, Пловдив, Бургас...
Снимка: Булфото, ахрив

Свободните места за гробове свършват в големите градове на страната. За проблема алармираха представители на траурните агенции. По тази причина общинските управи спешно търсят алтернативни терени за решаване на проблема.

В противен случай в следващите месеци и година те ще бъдат изправени пред криза. Най-тежко е положението в пет областни града, пише "Монитор".

В София в момента свободни места има само в "Бакърена фабрика", докато в "Малашевци" те ще свършат след около два месеца. Като изход общината обособи ново гробище, което се намира в местността Полето край Банкя. То е с площ около 50 дка. Статистиката сочи, че на 1 декар площ се събират 200 гроба.  Така 50-те дка ще осигурят над 10 000 нови места.

Идеята е гробището в Банкя да е временно решение, докато общината успее да разшири с още 87,8 дка.

Софийските централни гробища със съседен имот. Той е обезпечение по заем и сега е собственост на банка. Теренът ще осигури площ за поне още 10 г. и ще стигне за 17 000 стандартни гроба и 15 000 урни.

В Пловдив също свършват местата в траурните паркове. На ден в областния център умират между 9 и 12 души, което прави въпросът с погребенията наболял. Централните гробища в Пловдив на бул. "Княгиня Мария Луиза" няма накъде да се разширяват. Ситуацията за Драгановите гробища в район "Южен" е същата.

Единственото изключение са Рогошките гробища на бул. "Рогошко шосе", но там пък имотите са частни и за нови гробни места общината трябва да отчуждава земя. Идеята на пловдивските общинари е да отпадне ползването на гробове за вечни времена.

Това означава, че ако никой от наследниците не потърси гроба за определен брой години – например между 20 и 40, мястото да бъде предоставено за полагане на друг покойник.

Препълнено е и мястото за последен дом на бургазлии. Капацитета на Гробищен парк в комплекс "Изгрев", е изчерпан. Още от миналата година се обсъжда възможността в града да бъде построен още един.

В Бургас годишно се извършват между 2000 и 2200 погребения. При запазване на тези темпове предвиденото разширение на парка ще обезпечи тази дейност за около година, тъй като в Бургас се погребват и покойниците от жк "Меден рудник", кварталите Крайморие и Горно Езерово.

Общината е провела процедура по разширението и отчуждаване на терени – частна собственост, в най-големия жилищен комплекс на града "Меден рудник".

Общинската фирма "Обреди" работи по изграждането на електронен регистър за оптимизиране на все по-недостигащите през последните години гробни места и във Варна, коментира зам.-управителят на фирмата Стефан Вътов.

Капацитетът на Централните гробища във Варна отдавна е запълнен, като фирмата е усвоила и разчистила терен със стари складове, които общината ще ползва за по-специални погребения. Данните сочат, че свободните места са около 2%, което не дава перспектива.

Община Варна ще търси нови 80 дка парцели за разширението на Гробищен парк "Запад" край село Тополи, чийто капацитет се изчерпва до декември. Това ще наложи пренасочване на погребенията към новосъздадените гробищни паркове "Виница 2" и "Аспарухово 2" в района на Кантара.

В действащия от 1974 г. гробищен парк в Стара Загора свободните места са едва 6. Пресмятанията на служителите показват, че ако се запази тенденцията от последните години, общината ще трябва да вземе спешни мерки за отчуждаване или откупуване на терени.

Последното разширение е отпреди 4 години, тогава то глътнало 200 000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Препариране!?
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кремиране?
18
1
 
3
 
! Отговори
тъпчо преди 8 години
В многоетажни панелки-може,а в многоетажни гробища-не.Що?!
17
1
 
0
 
! Отговори
Joe преди 8 години
Просто давам една идея - потърсете в нета Капсула Монди. Страхотна идея според мен - лично аз вече съм анонсирал на семейството ми, че така искам да бъда погребан.
16
0
 
0
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Кой откъдето е дошъл. Така ще е заедно с предците си.
15
0
 
5
 
! Отговори
Ганьо преди 8 години
И сега кво!!!!Да не умираме ли !!!!!
14
3
 
14
 
! Отговори
Иво преди 8 години
Баси и в оня свят гъцкано. Да направят повече крематориуми.
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В тая държава, нито да се родиш, нито да живееш, нито да умреш!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най перспективните бизнеси в бг са политиката и гробарството
11
3
 
16
 
! Отговори
Чикън преди 8 години
Кремацията е най-доброто решение.Първо ще се спести гледката от обрасли гробове, после ще се спести място. Всеки покойник след 20 години трябва да бъде кремиран.Това за покоя са глупости - няма след време цялата държава да е едно голямо гробище.Да не говорим какъв кич са родните гробища...
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продавам парцел в Малашевските гробища. С прекрасно озеленяване, гледката също не е лоша има маса и столове до него. Има варианти за аранжиране по собствен вкус. Когато оставите храна или цветя до починал ваш близък човек, те мигновенно изчезват. Не, това не е дух на някой наскоро починал! Ако има интерес, изпращам скица на емайл!
9
1
 
11
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Всъщност и сега не се използуват за вечни времена. Ако не си го купиш след 8 години го разкопават и погребват друг. Става дума за Пловдив.
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съжаление стигнахме това ниво, че старите искат да отидат възможно по- бързо в гроба, а младите нямат търпение и ги изпреварват... Все едно се бият за място там. До какво води немотията... и беззаконието.
7
0
 
13
 
! Отговори
Ати преди 8 години
"Идеята на пловдивските общинари е да отпадне ползването на гробове за вечни времена." Идеята!!!! И там ли искате да бъдат заличени хората? Няма покой!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои сменят адресите в населено място близо до София, където и цените са в пъти по - малки, а и местата не са проблем.
5
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След една година грабеж на Орешарски е така!
4
4
 
8
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Кремация
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народа мре.
2
1
 
9
 
! Отговори
сдф преди 8 години
Стиига плашили бе.... терена ДО софийските централни знаете ли на кого е? и е негов от над 10 години...да, правилно ТОЙ има визия!
1
3
 
25
 
! Отговори
zeus преди 8 години
В България човек вече не може и да умре като хората...