Дишаме опасно мръсен въздух вече седмица

Прах, серен и азотен диоксид тровят белите ни дробове
27 яну 2016 10:27,
27
Дишаме опасно мръсен въздух вече седмица
Снимка: Bulphoto, архив

Въздухът в почти цялата страна е бил опасно мръсен през последната седмица, показва справка в сайта на Изпълнителната агенция по околната среда, цитирана от Нова телевизия.

Традиционно за сезона най-драстично е превишаването на пределните норми на концентрация на фините прахови частици.

Във всеки от бюлетините за последните шест дни присъстват градовете Благоевград, Бургас, Горна Оряховица, Враца, Видин, Перник, Плевен, Ловеч, Пловдив, Русе, София и Шумен. Рекордни нива на замърсяване с прах са отчетени на 25 януари в Плевен, когато нормата е била превишена почти шест пъти. Ден по-рано дори по-опасно замърсяване е регистрирано в две столични автоматични станции – тези в "Павлово" и "Хиподрума".
 
През последните шест дни се наблюдават превишени норми и на други замърсители – серния и азотния диоксид. Такова замърсяване е регистрирано в Перник, Пловдив, Плевен, Сливен и София.

По-продължителното излагане на мръсен въздух е опасно и може да бъде предпоставка за редица заболявания. Статистиката показва, че причината за всеки десети починал от рак на белия дроб е замърсеният въздух.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
абв преди 7 години
Никой не се сеща,че е от Химтрелса-химическите следи от странните самолети,които почти ежедневно летят над България.Кой им дава право и въздушни коридори да минават над България ?!?
24
0
 
14
 
! Отговори
27 преди 8 години
БЕЖАНЦИ - СЕЛЯН-ДУРИ в градовете, затова е толкова мръсно
23
0
 
14
 
! Отговори
у преди 8 години
Бежанци-*** в градовете, затова е мръсно.
22
0
 
14
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 8 години
Пълно със селяни, беее, пълно, беее, не се диша от селяни в градовете!
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До <><>Не само през зимата.
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това обаче, не пречи нито на общината, нито на органите по сигурността и екологията да оставят "жизнерадостното" население на България да гърми с пиратки, бомбички и бомби, с каквато им скимне пиротехника по всяко време и на всяко място. Гърмят дори на оскъдно забранените от Закона местенца в населените места. Нали фирмите ни трябва да печелят! А и ние не живеем в пренаселено. Ние сме на чисто. И ходим до там с държавните коли, купени ни с вашите пари.
19
0
 
14
 
! Отговори
Невен преди 8 години
Тази снимка така ме завладя, викам си и моя комин ли така пуши. Оказва се, че снимката е от пожар в София ... или поне и там е използвана.
18
0
 
21
 
! Отговори
До Сел преди 8 години
Клоака, но все тук се мъкнете - ту на шопингче, ту на разходчица. После си продавате нивите, за да можете да изпратите децата си тук да учат някоя специалност с нисък БАЛ, та да се задомят "на Софията", а пък след години да могат внуците ви гордо да наричат себе си "Столичани" :D
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отдавна трябваше да е забранено отоплението на твърдо гориво ..............ама когато те управляват селяни няма как да е друго.А защо селяни управляват??Просот е.Защото селяни-избиратели избират селяни-управници.Мачкай Бойко........ ХА-ХА-ХА
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разходете се вечер в някой квартал на европейската столица София и няма да можете въздух да си поемете от пушека който се носи от печки на твърдо гориво в почти всяка къща.Идете в зимната столица на България-Банско и вместо чист въздух от планината дишате пушек по улиците,защото там всички се отопляват на дърва изсечени от същата тазиу планина,която ги храни през зимата и не само.Това са само два примера,но проблема е за цялата страна.Вместо да газифицираме,санираме на собствениците жилищата.
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДишаТЕ отровен въздух защото сте прости. Да ви е сладко "дишането".
14
0
 
19
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
Освен политиците и съдиите и въздухът е много голям проблем. Странно е в европейска столица да не може да се диша.Автомобилите са проблем.Градският транспорт обаче също. Аз до работа (6км) стигам пеш малко по-бавно отколкото ползвайки градски транспорт. Да няма метро и ако имаше не ми пречи да вървя по 15 мин преди и след, но нямам този шанс за "преди". Лятото е за велосипедите, но зимата няма как особено с този пушек! Сложете автоматична станция в Орландовци да видите колко пъти над нормите сме
13
1
 
20
 
! Отговори
Sel преди 8 години
София-клоаката на България...
12
2
 
16
 
! Отговори
ККК преди 8 години
Това ми навява на мисълта "Българино , не се трови с въглища и дърва , а се отоплявай на ток и на газ че да лапаме повече ! Гърците са по балами , нека нашите дърва да ги изнасяме за тях :) ! Вместо с 1 кубик дърва (65 лв ) да се отопляваш един месец ....дай 150-200 лв за климатик да те топли 1 месец "
11
5
 
21
 
! Отговори
<><> преди 8 години
Направете тока достъпен за всяко домакинство да се отоплява с климатици ! Кво ревете въглищата били виновни дървата били виновни ! Дядовците и бабите ни не са имали климатици или газови системи ! Отоплявали са се само на държа и *** и не са се разболявали на по 30-40 год от редица болести ! Проблема е другаде ! Дали не е в това че зимата , изгореното от самолетите пада на земята по бързо и на един път ?
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е, барела петрол е 20 долара, а ние горим въглища и брикетиПо-важно е някои да правят милиони, а не въздуха да е чист
9
0
 
26
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Това е за седмица-две,ще премине.Ами мръсните политици,кръговете около тях,долните магистрати?!Това ни мори нас българите.
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ама баба Меркел прикрива скандала с дизелите на VW, Ауди, шкода, порше, Сеат и т.н. Корумпирани немски политици лобират за интересите на немските производители на автомобили да е по-евтин дизела и да няма високи изисквания за азотните оксиди, както в Япония и САЩ.Париж и Лондон готвят закони за забрана на дизеловите автомобили в градовете им, а ние тука се чешем по тиквите с 20 годишните нафтови печки.Скапаната Германия ще изтрови Европа - 200% повече заболявания на белите дробове от САЩ
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
I VAV VAKSINITE IMA JIVAKNE SI PRAVETE VAKSINI SHTE SE ZARAZITE OT AOTIZAM
6
1
 
18
 
! Отговори
Кало преди 8 години
Да подкрепям за чемтреилс и допълвам че серния диоксид е гадна работа - превръща се в сярна киселина.