Дишаме опасно мръсен въздух вече седмица

Прах, серен и азотен диоксид тровят белите ни дробове
27 яну 2016 10:27,
27
Дишаме опасно мръсен въздух вече седмица
Снимка: Bulphoto, архив

Въздухът в почти цялата страна е бил опасно мръсен през последната седмица, показва справка в сайта на Изпълнителната агенция по околната среда, цитирана от Нова телевизия.

Традиционно за сезона най-драстично е превишаването на пределните норми на концентрация на фините прахови частици.

Във всеки от бюлетините за последните шест дни присъстват градовете Благоевград, Бургас, Горна Оряховица, Враца, Видин, Перник, Плевен, Ловеч, Пловдив, Русе, София и Шумен. Рекордни нива на замърсяване с прах са отчетени на 25 януари в Плевен, когато нормата е била превишена почти шест пъти. Ден по-рано дори по-опасно замърсяване е регистрирано в две столични автоматични станции – тези в "Павлово" и "Хиподрума".
 
През последните шест дни се наблюдават превишени норми и на други замърсители – серния и азотния диоксид. Такова замърсяване е регистрирано в Перник, Пловдив, Плевен, Сливен и София.

По-продължителното излагане на мръсен въздух е опасно и може да бъде предпоставка за редица заболявания. Статистиката показва, че причината за всеки десети починал от рак на белия дроб е замърсеният въздух.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
18
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
и кви мерки щеше да вземеш? Да не би да отидеш на море в Гърция или ще си затвориш прозорците? ххаха
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЛУПОСТИ!!!!!!!!!УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТКЛОНЯВАТ ВНИМАНИЕТО ОТ СЕБЕ СИ И МРЪСОТИЯТА ИМ!!!!!!!!!!!!!!ВСЕКИ ГРАД СИ Е РАЗЛИЧЕН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ОСВЕН ТОВА ПРЕЗ ОСТАНАЛИТЕ СЕЗОНИ ДА НО СЕГА Е ЗИМА!!!!!!!!!!!!! ВАЛНЕ ЛИ ЕДИН СНЯГ ТОВА ФИЛТРИРА ЦЕЛИЯ ВЪЗДУХ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЦЕЛТА Е ХОРАТА ДА НЕ ПРОТЕИСТИРАТ СРЕЩУ СУПЕР ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА БЕНЗИНА И ВАЛЬО ЗЛАТЕВ БУДОВСКИ ДА СИ ДЕЛНАТ ПЕЧАЛБАТА!!!
3
1
 
29
 
! Отговори
asd преди 8 години
Не знам какво дишаме... какви вируси има, ама от октомври месец не мога да се излекувам от кашлица.. Не е нормално.
2
11
 
27
 
! Отговори
Симпатяга преди 8 години
Колите не са големия проблем. Проблема е кметицата, която си избрахте - да ви прави впечатление, че снегорините не ринат, а само хвърлят химикали. Сметнете, 100 снегорина по една седмица, всеки по 5 тона и т.н. Тези *** после никой не събира. *** се дължи на това, а не забравяйте, че струва към 120 млн лв на година. Честито на избирателите! Също и отоплението на въглища (не на дърва, дървата изгарят почти без остатък, ако са сухи, проблема са въглищата и други *** за горене).
1
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оше пушете и ходете с големите си коли до работа, която е на 10 минути с градския транспорт.... глупав народ!