Прогноза: Природният газ поевтинява с 20%

Това ще намали цената на тока, парното и топлата вода
27 яну 2016 21:52,
8
Прогноза: Природният газ поевтинява с 20%
Снимка: Булфото

Природният газ може да поевтинее с до 20 на сто от второто тримесечие, прогнозира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти след края на днешното открито заседание на регулатора. Прогнозата му се основава на ситуацията на световните петролни пазари в последните месеци.

"Във формулата, по която се изчислява цената на петролния газ от “Газпром” за България, участват дериватите на петрола в рамките на деветмесечен предхождащ период", припомни той.

Намаляването на цената на природния газ ще се отрази положително на потребителите на топлинна енергия, посочи Иванов, но отказа да се ангажира с точен процент, с който ще поевтинеят парното и топлата вода.

Отражението обаче ще бъде в сметките за следващия отоплителен сезон.

Намаляването на цената на природния газ ще се отрази и върху цената на електроенергията, произведена от високоефективните централи, което пък ще има отражение и върху добавката за задължение към обществото, посочи още Иванов.

Председателят на енергийния регулатор коментира и готвените механизми за защита на уязвимите потребители на електроенергия при либерализацията на пазара. Той припомни, че работна група от експерти на социалното и енергийното министерство, с подкрепата на Европейската комисия (ЕК), разработва критериите. Основният ще бъде доходът на домакинствата, а доброволен отказ от отопление (свалени радиатори) няма да бъде основание за автоматичен отказ за подпомагане на домакинството, ако то отговаря на другите критерии, посочи Иванов.

Очакванията са до края на април да бъде готова методологията за оценка на уязвимите потребители, самите мерки за подпомагане, както и на определението за енергийна бедност.

"България е с най-висок ръст на енергийно бедните по старите определения, дадени в статистики на ЕК", посочи Иван Иванов. Досега за енергийно бедни в Европейския съюз (ЕС) се определят домакинствата, които отделят повече от 10% от доходите си за енергия. Официално определение на този термин обаче така и не е даван от Брюксел.

До края на седмицата ще приключи проверката на "Овергаз Мрежи", свързана с кризата от края на декември, обясни още Иван Иванов. Данните в момента показват, че компанията изпълнява лиценза си и нито един потребител не е останал без доставка на природен газ.

През февруари "Овергаз" ще продължи да доставя газ на клиентите си чрез "Булгаргаз", а не с доставка от Газпром Експорт. По отношение на финансовото състояние на компанията Иванов посочи, че тя има пет заема, които се изпълняват регулярно.

Проверката на електроразпределителните дружества пък показва, че няма основание за санкции във връзка с прекъснатото електроснабдяване в началото на месеца, свързано с обилния снеговалеж и обледяването на електропроводите.

Още икономически новини четете в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
е преди 8 години
Те ще ни сложат такса КЕВР, която зависи от размера на премиите, а те никога не са достатъчни.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не вярвайте на прогнози у Бг! Петролът също отдавна поевтиня...
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Haha, smetka pod 100 lv bez da polzvate tok nqma da vidite skoro :D
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде стига с тези лъжи бе! Ще поевтинее, ама за КОЙ?
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ахааа, на таз страна лежте, че ще поефтинее ... блажени са вярващите:))
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е ще поевтинее малко лятото след ,като свърши отоплителният сезон.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха дано, ама надали .