Санират безплатно и малки блокове с до 36 жилища

С предимство ще са най-старите панелни блокове
Обновена: 28 яну 2016 06:57 | 27 яну 2016 22:15,
20
Санират безплатно и малки блокове с до 36 жилища
Снимка: Булфото

По-малки блокове с 6 до 36 апартамента ще могат да бъдат санирани безплатно през тази година. Това става възможно, след като в сряда правителството прие промени в постановлението, с което миналата година одобри националната програма за енергийна ефективност, пише "24 часа".

Така от 1 януари се включват в програмата още два вида сгради. Първият са строените по индустриален способ като едропанелно жилищно строителтво, пакетно-повдигани плочи, едроплощен и пълзящ кофраж и разновидностите им, които са на 3 и повече етажа и са с минимум 6 до 36 апартамента.

Вторият тип са масивни жилищни сгради, проектирани преди 26 април 1999 г. на три или повече етажа с шест и повече апартамента.

Прави се уточнението, че санирането на тези сгради е възможно само ако не влизат в проектите на оперативната програма "Региони в растеж".

С предимство за инвестиции обаче са най-старите и големи панелни сгради, блокове с доказани конструктивни проблеми, които застрашават живота на населяващите ги.

Иска се още да се търси цялостен ефект от дейностите по саниране - например цяла група сгради в един квартал.

При оценката на заявленията от сдруженията на собствениците общините ще трябва да дават приоритет на многофамилните сгради, строени по индустриален способ, с над 36 апартамента, а след това на тези под това число.

Общините ще разглеждат и одобряват заявление за саниране на всички допустими сгради, но при спазване на приоритетите. Подписването на договори за финансиране ще е според финансовия ресурс, с който се разполага.

Прави се уговорката, че за блоковете, чиито собственици са подали заявление през тази година, санирането може да започне през 2017 г., и то след като бъдат санирани сградите с договори от 2015 г. и при наличен финансов ресурс по програмата.

За финансиране от програмата са включени и онези сгради, чието саниране е започнало по старата оперативна програма “Регионално развитие”, но не е приключило до края на 2015 г. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че един блок, ако има конструктивни проблеми, със стиропор ли ще го укрепват.
9
5
 
1
 
! Отговори
Маркса преди 8 години
При капиталзмът имало безплатно, че тъй кажете, аз де да знам. Ами който са не санирва мое ли да получи парици за едно-друго, така, да си харчи? Чи кво.
8
0
 
4
 
! Отговори
До 6 преди 8 години
Санирани са ! п.с. Бойко
7
0
 
17
 
! Отговори
Герб преди 8 години
Ммммммм мисля че ще трябват още 50 милиарда заем за да санираме още около 200 блока ........то разходи то матрял то майсторлък ...те парите отиват ....вие кво мислите че ей така хопаа и за 1 милион може да санираме 1 блок ? Това са детински фантасмагории !
6
4
 
17
 
! Отговори
Anonimen преди 8 години
Za 2 godini 2 bloka sanirani xorata mnogo vqrvat na GERB vidq se
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На ЦЦ 6 апартамента докъде стигнаха?
4
7
 
24
 
! Отговори
АнаЛиз преди 8 години
Не разбрахте ли , че нищо няма да платите ... дори само дограмата , покрива на сградата и изолация да ви сложат си заслужава , защото тук принципа е друг ..Всички плащат , а малко се възползват .При отпуснати 1 млрд половината отиват за санирането , а другите отиват в близките строителни фирми на управляващите , затова е този зор да се санира за уж доброто на хората , но истината е че и хората доволни защото напркактика не дават пари а управляващите си поделят от надути цени милиони.
3
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За без пари е екстра, изолацията си казва своето. Ако си с южно изложение и си корав, може да не пускаш топлото през слънчевите дни на зимата.
2
7
 
13
 
! Отговори
<><<> преди 8 години
Тук искаха на едни познати по 2-3 бона на апартамент за да санират "безплатно"целия блок ...нали тия 2 бона или 3 не съм сигурен но едно то двете не са нали за да си платиш санирането защото то си е безплатно ...това било просто такса за да кандидатстваш нали за санирането ......това става дума за вътрешен апартамент който има само южно изложение ........20-30 квадрата площ за саниране дали има ............
1
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо продължават да лъжат че санират? Правят само калпава топлоизолация, която няма да издържи повече от 10 - 15 г.