Белоглав лешояд стана атракция на Е79

Птиците се адаптират много успешно в Кресненският пролом
28 яну 2016 11:44,
4
Белоглав лешояд стана атракция на Е79
Снимка: ФДФФ

Белоглав лешояд, пуснат в Кресненския пролом преди два месеца, е любопитна гледка за жителите на симитлийското село Черниче и пътуващите по Първокласния път Е 79, съобщиха от Фонда за дивата флора и фауна /ФДФФ/.

Лешоядът пребивава предимно по крайпътни дървета и покривите на къщите, а респектиращият размер на птицата буди удивление сред местните хора. Последния път е видяна върху покрива на бившето училище в Черниче, след което е предпочел терасата на дома на общински съветник от община Симитли.

Заедно с други лешояди и този е транспортиран преди година от Испания в изпълнение на проекта "Живот за Кресненския пролом", разказаха от екипа на ФДФФ, който осъществява проекта за възстановяване на популацията на този род пернати в района.

Птицата е престояла във волиерата - адаптационната клетка край село Ракитна, но избира да излезе от нея в неподходящия зимен сезон. Хранена е от местни фермери и от екипа на ФДФФ и бързо става атракция за хората.

Реинтродуцираните белоглави лешояди в Кресненския пролом изненадват с все по-успешната си адаптация, коментираха от Фонда за дивата флора и фауна.

Родени някога в Испания и Франция и пренесени в България, след период на адаптация днес пуснатите в природата птици се държат така, сякаш Кресненското дефиле е техният роден дом.

Тежките зимни условия възпрепятстват в момента подхранването на лешоядите. Единствено с конски впряг може да се доставя храна до площадките край село Ракитна.

Общините Симитли и Кресна са едно от трите места в България, където успешно се възстановява изчезналият белоглав лешояд от природата с помощта на европейската програма Лайф+, припомнят още от ФДФФ.

До 2022 г. екипът на сдружението си поставя амбициозната задача да върне още по-редкия черен лешояд в района.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Природата е най великото нещо на света!!!
1
14
 
2
 
! Отговори
Ешексикито преди 8 години
Та сиким де белоглавия лешояд......