България е пред грипна епидемия

Всеки ден болните от "свински грип" се увеличават
28 яну 2016 08:21, Петя Славова
11
България е пред грипна епидемия
Снимка: архив, Reuters

България е пред грипна епидемия. Болните се увеличават всекидневно. Повечето са с така наречения "свински грип".

Към момента няма обявена грипна епидемия в нито една област в страната. Броят на болните обаче расте. Пред епидемия са Стара Загора, Габрово и Видин.
 
Специалистите очакват пикът да настъпи до седмица и в много от областите да бъде обявена епидемия.
60% от болните са с щама "Свински грип". Той засяга основно младите хора.
 
"Много по-малко засяга възрастните хора, което значи че някъде в миналото те са се срещали с подобен и имат имунна памет и защита", коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
 
Миналата година пикът на заболелите беше по това време. Тази година ще настъпи седмица по-късно. Най-вероятно големият студ през миналата седмица е отложил епидемията.
 
Лекарите съветват, ако проявите симптомите на грип и те не изчезнат за един ден, задължително да потърсите лекарска помощ. Не разчитайте на късмета си да изкарате заболяването на крак.
 
Свинският грип не е за подценяване - след прегледа при лекар си стойте вкъщи.
 
До този момент случаите на усложнения от грип са единични. Регистриран смъртен случай няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам немска овчарка и го разхождам всяка сутрин по 30 мин и всяка вечер по 60-90 мин. Няма студ, няма пек, няма дъжд, няма вятър! Спортувам и танцувам по колкото пъти мога на седмица (4-5 поне) и ям всяка сутрин кисело мляко, овесени ядки, банани и мед. Грип не ме хвана, а дори направих глупостта на 31ви Декември да изпия литър ледена вода и да излезна навън после.З А Е Б Е Т Е тези ваксини и живейте активно, хранете се с качествена харана (качествена не е равносилно на скъпа) и сте 6.
10
1
 
1
 
! Отговори
aaaaaйсикти'р с преди 8 години
Ами да ни препоръчате малко проактивна дейност срещу грип: Това лук и чесън в домашни условия, това мед и лимон сутрин с чай или само в топла вода за профилактика на целия организъм. Това сода и сол (1:1) лъжички и гъргара при признаци на проблем с гърлото. Доказано е че чесън, лук, лимони, плодове, мед, кисело зеле и сок и т.н са достатъчни (+разбира се малко гимнастика, редовен сън и непреяждане с буклуци) срещу грипни и в сякакви други "епидемии"..ама нека лапкат фармацевтичните от будалите:)
9
2
 
9
 
! Отговори
работещ преди 8 години
Когато тръбяха да се ваксинират хората не споменаваха,че един от видовете ще е свинския.Сега се оказа,че той ще ни налегне.Ама няма как да не ходя на работа,защото шефът ми ще ми духне под опашката.Всички кихат,кашлят,пият хапчета,чайчета и така си живеем ние в работата-болни,но шефът ни е здрав.Скоро се върна от лятна почивка от далеча дестинация.
8
1
 
2
 
! Отговори
Шиши преди 8 години
Най ме е страх от свинският грип.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ко *** напраи уаа! Свински вирОс, свински вирОс. Който яде свински крак, той за мене е *** (три пъти) и т.н.
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Влади"а сме европейци и имаме имунитет срещу грипа"Ти, сигурен ли си, че си си пил лекарствата? Май ти трябва да се "вържеш" за някое хапче.1. Грип има.2. Имунитет има само около 8 месеца, от ваксина или прекарване. После мутира, и наново.3. Грипът от 1918 в ЕВРОПА е едно от най-страшните събития в човешката история. (5% от всички хора на света са умрели)
5
2
 
3
 
! Отговори
Девил преди 8 години
Грух!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Болните се увеличават всекидневно. Повечето са с така наречения "свински грип".Журнализми!Какъв е видът на щама се установява само след направено целево изследване. В Габрово такова, например, не се прави изобщо. Човек отива с оплаквания при джи-пи и му пишат "рецепта" с диагноза "ОВИ". Дори не е ясно дали е налице грип въобще, а какво остава да сме наясно за щама!Простотии на кутии. За пореден път.
3
2
 
17
 
! Отговори
Влади преди 8 години
Стара новина! Който се ВЪРЗА да си купи антигрипна ваксина, се върза. Сега няма смисъл да се всява паника. В крайна сметка не сме някакво индианско племе от девствената Амазония, а сме европейци и имаме имунитет срещу грипа. Все една и съща прокоба за край на света, всяка година. И то само заради оборотите на фармацевтичните гиганти.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мани бегай!
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ах нидйети уа!