Карлово, Калофер, Сопот... на бунт срещу "съжителство"-то

Кметът на Калофер: Ако не е имало робство, щеше ли да има въстание?
Обновена: 28 яну 2016 09:32 | 28 яну 2016 09:30,
348
Карлово, Калофер, Сопот... на бунт срещу "съжителство"-то
Снимка: Wikipedia

Жителите на Сопот, Карлово и Калофер се вдигат на протест срещу промените, залегнали в новите учебни планове на МОН.

Наследници на възрожденски фамилии събират подписка, адресирана до министерството на образованието, и канят историците да им отидат на гости, за да им разкажат робство или съжителство е имало пет века по тези земи.

"Ако не е имало робство, щеше ли да има въстание? Как ще възпитаваме децата си от тук нататък?", попита кметът на Калофер Румен Стоянов.

Още по темата
27 яну 2016 13:22
203

"Не мога да кажа каква е целта, но явно някой има някаква надежда нещо да се случи. Това обаче едва ли ще стане в нашите градове. Сигурно ще се обединим с Карлово, Сопот и всички българи", допълни той.

"Приемайки термина "съжителство", ние зачеркваме голяма част от историята си и делото на Ботев", коментира пред bTV Светла Йолова от местното читалище в Калофер.

Васка Стефанова е потомствена карловка. Разказва, че дедите й са се борили за Освобождението и пази икона, останала от времето, когато България пада под турско робство - напомняла й как са загинали предшествениците й.

Карловци помнят своята история, помнят тежките и страшни събития, които са се случвали в този град, как е бил опожарен градът през времето на страшното.

"Повечето къщи в града са били опожарени, а много хора - избити", разказва Васка. Тя и съгражданите й канят авторите на новите учебници да посетят домовете им, в които да намерят истинските факти за случилото се през тези пет века.

Десетки експерти, учители, а и не малка част от обществото настръхнаха от промените, предложени за обществено обсъждане от МОН.

Стигна се дотам, че образователният министър Тодор Танев да обяви, че за него лично робство е имало.

"Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание", аргументира се той.

"Съжителството е в друго поле. То е в литературата и се описват някакви отношения с някакви други хора, които са били смесени етнически групи по онова време. Това са частни случаи, които също трябва да бъдат гледани. Но това няма общо с политическата функция, която ние разглеждаме само в историята. Там съжителство няма", коментира министърът възможността това да е терминът.

"Лично аз ще накажа този, който санкционира, което и да е българско дете, което определи политическата система от този период като робство", зарече се Танев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"робство"--- В БЪЛГАРИЯ , НИКОГА НЕ Е ИМАЛО!Българите са ходили свободно да Божи Гроб и Париж.....ЗА РАЗЛИКА ОТ РУСКИЯ КОМУНИЗЪМ--КОГАТО СТРАНАТА БЕШЕ ОПАСАНА С БОДЛИВА ТЕЛ И ТОК----И УБИВАХА НА МЯСТО , АКО ПРЕСЕЧЕШ ГРАНИЦАТА ИЛИ ИЗНАСИЛВАХА ЖЕНИТЕ!СЕГА Е СЪЩОТО----ОБИРАТ и МАРОДЕРСТВАТ , МИГРАНТИТЕ НА ГРАНИЦАТА!
185
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе вие Тодор Живков не можахте да вкарате в Затвора за Възродителен Процес тръгнали сте виновни за Бaтак да търсите преди 120 години , търсят Теле под Вол
184
10
 
4
 
! Отговори
Глупости! преди 8 години
КАРЛОВО Е ПЪЛНО С ЕТНИЧЕСКИ ТУРЦИ.....ХА,ХА,ХАААААААААААА....МИНАВАЛ СЪМ ОТ ТАМ ...И ЗНАМ!!АБСОЛЮТНО ---МИРНО СЪЖИТЕСТВО!!!СТИГА ----КОМУНИСТИЧЕСКИ И РУСОФИЛСКИ НАДУВКИ....!
183
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Избирай: Батак или Възродителен Процес?
182
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дасикане Рома са българи поне те така казват
181
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"В Сопот, Карлово, Калофер и Панагюрище НЕ СЪЖИТЕЛСТВАМЕ МИРНО С ТУРЦИ ! ТОВА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ !"Е-ат ли ви много туците там? Ще свикнете.
180
4
 
6
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
АМИ , "крепостниците " ----В РУСИЯ , КВИ СА ,БЕ........ХА,ХА,ХААААААААААА.....ТЕ СА СЪЩО "РОБИ"...... В РУСИЯ!Първата вечер след брака на "крепостника"-----БУЛАТА СПИ ПРИ ПОМЕЩИКА!ПРОЧЕТЕТЕ.... "МЪРТВИ ДУШИ " на Гогол..........НЕГРАМОТНИ РУСОФИЛЧЕТА!КОЙ В БЪЛГАРИЯ ----Е ПРОДАВАЛ "българи".....ха,ха,хаааааааааааааааа
179
8
 
6
 
! Отговори
болна нация преди 8 години
Батак , Батак , Батак като че ли било преди една година , а Възродителен Процес беше само преди 25 години , кво праим сега , кое е по важно онава преди 120 години или това което се случи преди 25 години
178
8
 
5
 
! Отговори
БАТАК Е - ЛЪЖА.... преди 8 години
След "освобождението"---Пашата от с.Тамръж , идва в Батак ...и е посрещнат с почести и радост от населението...!Даже --не е и съден за клането в Батак ---ЗАЩОТО СЪЩО Е БЪЛГАРИН!!! /по З.Стоянов/
177
1
 
3
 
! Отговори
Американец- BG преди 8 години
При преброяване на Населението така наречените Дасикане Рома се пишат като Българи-Християни само защото носят Български имена , никъде в Историята не пише че по време на Византия са дошли Роми-Християни по Българските земи
176
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука не става въпрос само за терминология, а и за отношението на днешна Турция към онези мрачни времена. Случайно да са признали за някое клане, за репресиите в Османската империя, арменски геноцид, кюрдите? Не! В същото време се тупат в гърдите, гордеят се че са наследници на Сюлейман Великолепни. И преди, и сега Турция си е мракобесна държава, независимо от наименованието и не съм съгласен ние като държава зорлем да им се набутваме (слугински) и да им помагаме да си прокарват тезите.
175
5
 
4
 
! Отговори
Глупости! преди 8 години
КАРЛОВО , КАЛОФЕР И СОПОТ-------КОВЯХА РУСКО ОРЪЖИЕ .....ЗА ЛОКАЛНИТЕ ВОЙНИ , В АФРИКА И Ю.АМЕРИКА -----ПРОДАВАНИ ОТ КОМУНИСТИТЕ НА "КИНТЕКС"!!!...КВИ ПАТРИОТИ СА ТИЯ ПРОДАЖНИЦИ....ХА,ХА,ХАААААААААААА....??!!!!АКО ТУРЦИЯ ГИ КУПИ ЗАВОДИТЕ ...И ИМ ПЛАЩА РЕДОВНО ---ПАК ЩЕ ПРАВЯТ СЪЩОТО!!!
174
2
 
7
 
! Отговори
да преди 8 години
Българския народ 500 години е живял под управлението на една несъмнено варварска империя - Османската. Българите категорично доказано системно са били подлагани на геноцид. Но въпреки това не са били роби !!! В следствие на геноцида толкова сме оскотели, че вместо да искаме признаване на геноцида и съответни компенсации, мнозина от нас тъпо вярват, че са внуци на роби.
173
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Robi sa bili indiancite i negrite,negrite bili prodavani,nasilvani i karani da rabotqt v plantaciite camo za glqb,a vie balgarite ste jiveli kat lordove no balgarina nali e komleksar i sam se pravi na rob prosto psihikata mu e robsko,a na men ako me pitate prez onaya rabota mi e vie kak se vazpriemata
172
0
 
6
 
! Отговори
Пеьо преди 8 години
А бе Танев, вземи се гръмни най-накрая. Голема зелка си.
171
9
 
7
 
! Отговори
БАТАК --Е ЛЪЖА! преди 8 години
Картината е нарисувана от руски военен художник ----с ПРОПАГАНДНА ЦЕЛ!И Божидар димитров ---признава , че българите -помаци от с.Тамръж и с.Барутен ----СЕ БИЯТ И ИЗКОЛВАТ В БАТАК , ПРЕЗ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ!ТОВА Е --НАГЛА РУСКА ПРОПАГАНДА !!!ВМЕШАТЕЛСТВО ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА БЪЛГАРИЯ!
170
6
 
8
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
Щом ви харесва да сте потомци на мачкани роби-добре. Политическата класа в момента има нужда от покорни роби да не питат кой приватизира богатствата на България и кой ограби КТБ.През Османско "иго" толкова черкви са се построили че сега вие не можете да ремонтирате и се рушат...А и имената и вярата не ви са сменяли като на нас.Аз не съм бил роб,бил ви съм господар..ха.ха
169
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В История на България много неща не са написани , просто липсват , как може да се разбере това , ами много лесно като се сравни Чужда с Българска Литература
168
1
 
3
 
! Отговори
Държавна Сигурност преди 8 години
Българеещите се роми дошли по време на Византия по нашите Земи , но кога съ били Побългарени и Християнизирани не пише в История на България вероятно пак Схеми на Държавна Сигурност по Тодор Живково време , нека се Разследва защо се прикрива Информация за Живи хора които всъщност съществуват и живеят от векове в България
167
4
 
4
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Да, и сърбите са били под турско робство. Но *** кажи на който и да е хърватин, черногорец, сърбин, че побиването на кол, описано в Мостът на Дрина на Иво Андрич е било просто "съжителство"! Ако смееш, разбира се!--------Покажи един техен учебник в който пише, че са били роби!