Карлово, Калофер, Сопот... на бунт срещу "съжителство"-то

Кметът на Калофер: Ако не е имало робство, щеше ли да има въстание?
Обновена: 28 яну 2016 09:32 | 28 яну 2016 09:30,
348
Карлово, Калофер, Сопот... на бунт срещу "съжителство"-то
Снимка: Wikipedia

Жителите на Сопот, Карлово и Калофер се вдигат на протест срещу промените, залегнали в новите учебни планове на МОН.

Наследници на възрожденски фамилии събират подписка, адресирана до министерството на образованието, и канят историците да им отидат на гости, за да им разкажат робство или съжителство е имало пет века по тези земи.

"Ако не е имало робство, щеше ли да има въстание? Как ще възпитаваме децата си от тук нататък?", попита кметът на Калофер Румен Стоянов.

Още по темата
27 яну 2016 13:22
203

"Не мога да кажа каква е целта, но явно някой има някаква надежда нещо да се случи. Това обаче едва ли ще стане в нашите градове. Сигурно ще се обединим с Карлово, Сопот и всички българи", допълни той.

"Приемайки термина "съжителство", ние зачеркваме голяма част от историята си и делото на Ботев", коментира пред bTV Светла Йолова от местното читалище в Калофер.

Васка Стефанова е потомствена карловка. Разказва, че дедите й са се борили за Освобождението и пази икона, останала от времето, когато България пада под турско робство - напомняла й как са загинали предшествениците й.

Карловци помнят своята история, помнят тежките и страшни събития, които са се случвали в този град, как е бил опожарен градът през времето на страшното.

"Повечето къщи в града са били опожарени, а много хора - избити", разказва Васка. Тя и съгражданите й канят авторите на новите учебници да посетят домовете им, в които да намерят истинските факти за случилото се през тези пет века.

Десетки експерти, учители, а и не малка част от обществото настръхнаха от промените, предложени за обществено обсъждане от МОН.

Стигна се дотам, че образователният министър Тодор Танев да обяви, че за него лично робство е имало.

"Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание", аргументира се той.

"Съжителството е в друго поле. То е в литературата и се описват някакви отношения с някакви други хора, които са били смесени етнически групи по онова време. Това са частни случаи, които също трябва да бъдат гледани. Но това няма общо с политическата функция, която ние разглеждаме само в историята. Там съжителство няма", коментира министърът възможността това да е терминът.

"Лично аз ще накажа този, който санкционира, което и да е българско дете, което определи политическата система от този период като робство", зарече се Танев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може би на 3 март вече ще честваме ДЕНЯ НА СЪЖИТЕЛСТВОТО НА СЕМЕЙНИ НАЧАЛА.....................................................
145
3
 
19
 
! Отговори
от Уикипедия преди 8 години
Денят на Освобождението на България от османска власт е националният празник на България. Той се чества всяка година на 3 март в чест на подписването на Санстефанския мирен договор на тази дата[1] (19 февруари стар стил) през 1878 г.От 1396 до 1878 година България е била част от Османската империя. В резултат на победата на Русия в Руско-турската война през 1877-1878 г. страната придобива независимост.Какво ще отбележим на 3 март 2016 година?
144
1
 
3
 
! Отговори
Бойкист преди 8 години
До 203Който копае гроб на друг,сам пада в него,разбра ли ,бе,другарю комсомолски председател,нашата партия ще оправи Бг-то УРАААААА
143
22
 
8
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
В прословутата Османска империя са живели още гърци, сърби, албанци, румънци и т.н. Да сте чули сърбин да нарича себе си "роб"??Да сте чули грък да нарича себе си "роб"???Моите прародители са били горди българи, живели в чужда империя, но никога НЕ са били роби!Съветската пропаганда ви изпи мозъците. Сега прародителите ви се обръщат в гроба от срам от вас, жалки простаци.
142
1
 
11
 
! Отговори
Щиглиц преди 8 години
на 3ти март - раздовда след съжитлеството ще празнуваме
141
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цялото правителство и парламента вкупом са виновни и вкупом трябва да ги направим непотребни с шут в ***, те и без това си умират от страх да не ги застигне възмездието.
140
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
istoriata vinagi e bila pisana taka, che da otgovaria na vlastvashtite. Fakta, che vse oshte ima bylgarska nazia govori za sebesi kak e bilo pod "turskoto robstvo". Ne sym tehen privyrjanik.
139
2
 
24
 
! Отговори
Крум преди 8 години
Съжителство между обикновените хора е имало на места но какво по дяволите става тук? Срещу съжителство въстание не се вдига. След някоя година де не започнем да четем по учебниците за "априлския терористичен акг". Каже ми какво според вас биха казали хората дали живото си за България ако видят какво става днес?"Който не познава миналото си е осъден да го повтори!"
138
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да изпратим пишещите учебниците и тези дето са им възложили написването на постоянно "съжителство" при ИДИЛ. През Турция и са там.Предполагам ще им харесат условията и обстановката.Тъкмо ще размислят върху значението на думата "съжителство".
137
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изразът турско робство си е много точен и коректен. Османска била империята, хайде чупката, основния етнос са били турците. Те са ни мачкали, потискали, клали, децата взимали насила. Някакво го..едо вчера развиваше теории, че видите ли, тъй като българите тогава имали имущество и могли да се придвижват свободно не били роби. А това, че може да дойде всеки турчин, да ти вземе каквото иска без да плаща, да изнасилва, да те пречука безнаказано?
136
3
 
25
 
! Отговори
Горан преди 8 години
Интересно ми е,какво ще празнуваме на 3-ти март?
135
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
balgarite sa bili vinagi svoboden narod v otomanskata imperia.
134
0
 
8
 
! Отговори
'48 преди 8 години
А вие къде протестирате?не народ а ***!!!
133
0
 
4
 
! Отговори
сиханин преди 8 години
До до 185Глупости говориш!!!И съм сигурен, че е нарочно!Банго Васил или Василий Кесарийски е християнски светец, архиепископ на Кесария !!!Ау у лево с хейта и тролването... *** то тук нема как да стане!няма да се учуда да си част от екипа на този "новинарски" сйат :)я че си одим!
132
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко хилядна воиска имало в българия то е ясно кръв се е леело то и сега се лее кръвен данак имало в началотоа до еничерите че то целия корпус трябва да са били българи а и принц има с бг корен забравих кой беше та у сръбско явно са спали и за тва са нямали движения за спасение или приназ всичко е творчество
131
13
 
5
 
! Отговори
Shopp™ преди 8 години
Не може да бъде държавна политика да се насаждат на децата исторически комплекси.Който иска вкъщи да ги прави талибани, новоросийци, роби, и т.н. Моите деца няма да се учат на дивотии и да стават азиатски фанатици.
130
1
 
19
 
! Отговори
? преди 8 години
Защо пак се хвърля прах в очите на хората?Защо всеки път, когато има наистина важни новини, се побликуват такива неща, които е ясно, че НЯМА КАК ДА СТАНАТ и са само за (много подходящо ми дойде) кьор-фишек?Къде са новините и коментарите и анализите за доклада на ЕС за корупцията и реформата в съд. система? За отпадането на част от мониторинга за Румъния проади огромния напредък точно в тези 2 сфери (корупция и съд. система)?КЪДЕ?"идат като овци - бягат като овци. Що е то?Овци!"
129
11
 
7
 
! Отговори
кирил преди 8 години
не съм проницателен. просто вие руските *** нищо ново не сте научили,пробутвате си старите кагебейски простотии.
128
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя Танев не е ли от реформаторите. Вижда се доста е хофил при чичо Сам и май от там му казват какво да прави. За предателство срещу родината ни да бъде кестрадиран, тудей!
127
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой Побългари ромите в България , кой им отне правата езика и имената