Карлово, Калофер, Сопот... на бунт срещу "съжителство"-то

Кметът на Калофер: Ако не е имало робство, щеше ли да има въстание?
Обновена: 28 яну 2016 09:32 | 28 яну 2016 09:30,
348
Карлово, Калофер, Сопот... на бунт срещу "съжителство"-то
Снимка: Wikipedia

Жителите на Сопот, Карлово и Калофер се вдигат на протест срещу промените, залегнали в новите учебни планове на МОН.

Наследници на възрожденски фамилии събират подписка, адресирана до министерството на образованието, и канят историците да им отидат на гости, за да им разкажат робство или съжителство е имало пет века по тези земи.

"Ако не е имало робство, щеше ли да има въстание? Как ще възпитаваме децата си от тук нататък?", попита кметът на Калофер Румен Стоянов.

Още по темата
27 яну 2016 13:22
203

"Не мога да кажа каква е целта, но явно някой има някаква надежда нещо да се случи. Това обаче едва ли ще стане в нашите градове. Сигурно ще се обединим с Карлово, Сопот и всички българи", допълни той.

"Приемайки термина "съжителство", ние зачеркваме голяма част от историята си и делото на Ботев", коментира пред bTV Светла Йолова от местното читалище в Калофер.

Васка Стефанова е потомствена карловка. Разказва, че дедите й са се борили за Освобождението и пази икона, останала от времето, когато България пада под турско робство - напомняла й как са загинали предшествениците й.

Карловци помнят своята история, помнят тежките и страшни събития, които са се случвали в този град, как е бил опожарен градът през времето на страшното.

"Повечето къщи в града са били опожарени, а много хора - избити", разказва Васка. Тя и съгражданите й канят авторите на новите учебници да посетят домовете им, в които да намерят истинските факти за случилото се през тези пет века.

Десетки експерти, учители, а и не малка част от обществото настръхнаха от промените, предложени за обществено обсъждане от МОН.

Стигна се дотам, че образователният министър Тодор Танев да обяви, че за него лично робство е имало.

"Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание", аргументира се той.

"Съжителството е в друго поле. То е в литературата и се описват някакви отношения с някакви други хора, които са били смесени етнически групи по онова време. Това са частни случаи, които също трябва да бъдат гледани. Но това няма общо с политическата функция, която ние разглеждаме само в историята. Там съжителство няма", коментира министърът възможността това да е терминът.

"Лично аз ще накажа този, който санкционира, което и да е българско дете, което определи политическата система от този период като робство", зарече се Танев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
AKO E IMALO ROBSTVO,ZASHTO LI V BALGARIA DOBRI GELIAZKOV,,ROBA"E POSTROIL NAI-GOLIAMATA TEKSTILNA FABRIKA V BALGARIA--1834 G.DA NE GOVORIM ZA TROIANSKATA SHKOLA,ZA RILSKIAT MANASTIR SVOBODNO STROENI I RAZVIVALI SE PO VREMETO NA MIRNOTO SAGITELSTVO NA NARODITE V OSMANSKATA IMPERIA.
125
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Банго Василих е национален български Празник , чества се от всички българи
124
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изгонете депесарския башубозук от МОН! Пълно е с такива като оная овца професорката по синтаксис и бивша спортна министърка.
123
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Румъния,Сърбия,Гърция ,никога не са били роби само ние сме били така излиза бе мама му стара и те били под османско ам в историята им не пише че били в робство
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българеещи се роми се представят то векове за българи дори за християни в България , а корбаче минава ли ето Истината за Произхода им:Дасикане рома (роми християни, български ***):християни, спазват православните празници. Говорят ромски език, а някои групи само български. Също се разделят на множество групи по професионален признак: бургуджии, калайджии, звънчари и др.
121
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що за съжителство било кат е била машина за поголовно избиване на българи,дори и кат деца ги взимали-за момчетата да ги пращат на войни,а там чрез договорки межд султани царе крале и предателства са загивали,които случайно са оцелели и те не са били почетени кат свои- звания за заслуги пред родината,и да им останало зачетено поколение от съжит.за момичетата въобще се не знае нищо,в харем и от там натам за генофона без отличия,някоя да е почетена като родила от съжит.брак знаменит/а обща личност
120
10
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
За историците този въпрос не стои. Няма сериозен труд по история в който да се пише за ''турско'' или ''робство'' има ''османско'' има ''владичество''. ''Турското робство'' е метафора на възрожденците ни, които е трябвало да вдигнат народа на борба за НАЦИОНАЛНА БЪЛГАРСКА държава. Затова се набляга на ''турското''- като контра на ''българското'', и ''робство'' като контрапункт на свободата. Априлското въстание не е против ''турско робство'', то е национално- буржоазна революция с нова държава.
119
2
 
12
 
! Отговори
xp преди 8 години
Учебната програма е пълен брак от 20год на сам! Учат се ненужни неща особено в исторически план. Като отидеш после в ***-a няма въпроси по история....нито за вазов или друг поет. Мислете малко трезво, трябват нови предмети съвремени, свързани с необходимостта на работния пазар! Защото утре вашите деца ще се в нашата безизходица.
118
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един път си с ник на Турчин и едновременно пишеш до:Турчин как става това , еййййййй Българеещо се ромче не се прави на хитър бегай си калайдисваш тавите
117
7
 
4
 
! Отговори
Ешексикито преди 8 години
М да българите са османски роми.
116
2
 
11
 
! Отговори
ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС преди 8 години
отново НЯМА ДА ИМА. Но трябваше да има ИЗПРОВОДЯК към АНАДОЛА на всички ТУРЧЕЕЩИ се и непризнаващи РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ за своя РОДИНА.
115
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ха- ха- хаЕстествено, той и Ястреба е безродно полурусначе.
114
0
 
3
 
! Отговори
Оня преди 8 години
До гошкоМдаа моя грешка :) сори ... но съм сигурен че 99% от хората не ги забелязват също, заради пяната по устите им :D
113
5
 
3
 
! Отговори
Хм преди 8 години
А тези, които са ни освободили от "робство", повечето били крепостни селяни и подвластни на капризите на феодалите. И те ли са били роби?
112
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Османците турци потурчиха Помаците а Тодор Живков побългари Турците в България , другари квит сме няма нищо за коментиране тука
111
0
 
5
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 8 години
В писанията на Турчина призира руската наглост и безочие. Един етнически турчин, още повече и български никога не би писал такива мерзавщини.
110
0
 
3
 
! Отговори
гошко преди 8 години
До 167за това съм го сложил в кавички ;)
109
3
 
3
 
! Отговори
******************** преди 8 години
Димитър Общи е велик български национален Герой по велик от Левски , Тодор Живков , Борисов и Брендо
108
0
 
2
 
! Отговори
Оня преди 8 години
до Анонимен 161Само като копираш нечие мнение, пиши чие е, понеже определено не е твое ;)
107
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе стига с тия сороси бе , всичко е алчност , всичко е за пари ... има предатели много по-близо от всякакви богати американски дядки , дайте с тях да се оправим , пък после ще ги мислим *** ...побъркахте се с тия конспирации!!! Да се попита министъра директно кой му плати да бръщолеви , че в литературата не се описват исторически събития и да кой се гаври с паметта на зверски избитите , изнасилвани , унижавани , мъчени , разчеквани с коне , набивани на щикове и колове българи !!!