Сливенският владика забрани венчавки с католици, арменци...

И кумовете трябва да са православни, отсече Дядо Йоаникий
Обновена: 28 яну 2016 14:31 | 28 яну 2016 12:52,
123
Сливенският владика забрани венчавки с католици, арменци...
Снимка: архив, Булфото

Сливенска митрополия забрани на енорийските си свещеници да извършват венчавки на православни с католици, протестанти, арменогригорианци и представители на други вероизповедания.

Решението било взето на епархийски съвет и разпратено до всички църкви в Бургас, Сливен и Ямбол да го сложат на видно място, за да са наясно миряните с ограниченията. Те важат и за кумовете, които не могат да бъдат други освен православни.

"Това решение не трябва да се възприема като забрана, а по-скоро като напомняне към хората да се съобразяват с каноните на църквата. То е за тях, а не за свещениците - те си знаят правилата", обяснява пред "24 часа" и секретарят на Сливенска митрополия Вълкан Янев.

Според него се налагало да бъде взето това решение заради зачестилите бракове между българи и чужденци, които искали да се венчаят в църква. Бургаска област била туристически район и много мъже и жени от други религии се изкушавали да нарушат каноните, но повечето не ги знаели и затова трябвало да се просветят.

Засега няма данни друга митрополия освен сливенската да е въвеждала такива забрани.

"Дядо Йоаникий е много стриктен последовател на православието и държи то да се проповядва в чист вид", заяви дясната ръка на владиката. И бе категоричен, че забраната не била в противоречие с решението на Светия синод от 1967 г., което е по-либерално и разрешава смесени бракове с изключение на децата, които задължително трябва да се кръщават в православната вяра.

"Не знам дали и до какво води смесването на различни вероизповедания в един брак - дали има биологични и генетични измерения. За забраните сме се ръководили единствено от това да спазваме каноните от Шестия вселенски събор през 678 г., които не са отменени", каза Вълкан Янев.

Въпреки че арменците също са православнни забраните важали и за тях, тъй като като църквата ни имала догматични различия при възприемането на Исус Христос.

"За разлика от нашата православна църква, арменогригорианската го възприема само в едната му същност - божествената, а отрича човешката", обясни Вълкан Янев. Затова тези различия били непреодолима пречка за сключването на църковен брак между православни и арменци каквато е честа практика в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
== Armencite sa parvata darjava koyato oficialno e priela Christianstvoto v 301 godina. Armencite priemat bojestenata I choveshkata sashtnost na Jesus Christos. Nashite sveshtennici I vladiki tryabva malko poveche da chetat za Christianstvoto Yoanikiy nyama predstava ot Christiantvoto
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ivailo1403Значи според теб 85% от Християните са еретици, тъй като православните са само около 15% в световен мащаб. Много се изложи приятелю.
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V evangelska carkva moje da nauchish za bog i bibliata mnogo poveche ot v pravoslavna. Aman ot pishman patriotizam.
89
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До плюещите И вие сте чеда (по дух,а някой и по плът)на онези които рушаха църкви и манастири и избиваха и заточваха свещенството,и сега бихте сторили същото ако ви се даде възможност!Род лукав и коравосърдечен сте,покаятсе за да избегнете бъдещия Гняв!!!
88
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До плюещите И вие сте от онези които викат "разпни го",а защо като църквата не ви харесва и поповете са измамници с лъскави във вашите очи коли и вещи лицемерно ги каните да ви освещават къщи,коли,офиси,магазини,ресторанти да ви създават самочувствие пред вашите също лицемери гости,демонстрирайки колко сте набожни и щедри към църквата и нейните служители?Или кой от вас рожби ехидни не би извикал свещеник да погребе майките ви,бащите ви или децата ви,и след това отново да плюе колко лоши са поп
87
1
 
2
 
! Отговори
Исус Христос преди 8 години
ВЪН ТЪРГОВЦИТЕ И ДОНОСНИЦИТЕ НА ДС ...от Храма Господен!ХРИСТОС ----ГО Е СТОРИЛ!!!!!!ТОЧНО ---ЗАТОВА Е РАЗПНАТ!!!!!!НИЕ ТРЯБВА СЪЩО ---ЗА ДА СЕ ОЧИСТИМ ОТ ГРЕХОВЕТЕ СИ , КОМУНИСТИЧЕСКИ И ЕРЕТИЧЕСКИ!
86
2
 
3
 
! Отговори
е преди 8 години
БПЦ е в обръча на Ахмет Доган !
85
4
 
3
 
! Отговори
мда преди 8 години
БПЦ не става за нищо .Изпаднала е в материализъм и някакво ново езичество .За почитта към иконите ,с което е изпаднала в идолопоклоническа ерес ........ Попове простаци ,атеисти с коли за по 400 000 хиляди .Търговци с тялото Господне.Хрситос биха разпнали днес тия продажници фарисейски . И след като го знаят са решили да си го изкарат на братята католици ,арменците,протестантите.А що не на мюслитата? *** !
84
2
 
5
 
! Отговори
А преди 8 години
БПЦ спешно трябва да се очисти от всички агенти на ДС. От БКП доносниците .Другото го помним от 45 г атеизъм .
83
2
 
3
 
! Отговори
Човек преди 8 години
ЗА МЕН ДЯДО ВЛАДИКА Е ПРЕДИ ВСИЧКО ДОБЪР ЧОВЕК, ГОТОВ ВИНАГИ ДА ПОМОГНЕ НА ХОРА В ЗАТРУДНЕНИЕ, МОЛИТВАТА МУ ЧЕСТО МИ Е ПОМАГАЛА!!!ОТГОВАРЯ НА ВЪПРОСИТЕ МИ ПРЕДИ ОЩЕ ДА ГИ ЗАДАМ!За мен ГОСПОД му помага в това тежко време, за да продължи своите молитвени трудове за тези които са пропити с омраза!ПРОЩАВАЙ ДЯДО, ЗАЩОТО НЕ ЗНАЕМ КАКВО ВЪРШИМ ОЩЕ НЕ СМЕ ПРОГЛЕДНАЛИ ДУХОВНО!!!
82
1
 
9
 
! Отговори
ZORO преди 8 години
До истински православен!Истински православен значи ли да сееш омраза?По плодовете ще ги познаете.СТАРОСТИЛЦИТЕ СЕ ХРАНЯТ ОТ СОБСТВЕНАТА СИ ОМРАЗА КЪМ ПРАВОСЛАВНИТЕ!ТОВА Е ПСЕВДО ДУХОВНОСТ!Гнила работа, спазващи стриктно календара ,а мразещи брата си, който Господ е дарил с безсмъртна душа.Не бива да съдим, защото не знаем утрешния ден и дали този човек би се покаял и превърнал в светия!
81
6
 
8
 
! Отговори
Константин преди 8 години
Йоаникий е отявлен хомосексуалист, като такъв, съгласно Апостолските правила не може да бъде епископ или дори обикновен свещеник ,а съгласно Номоканона и Еклогата, трябва да бъде предаден на смърт. За качествата му агент на ДС и на богоборческата атеистична власт да не говорим, там продадената на Сатана негова душа ще отговаря.
80
1
 
5
 
! Отговори
Майкъл преди 8 години
Словото Божие е пратено от Всевишния за да изкупи човеците които вярват в Него от смъртта. Защото човек дори да умре ако той е истински вярващ християнин той пак ще живее защото Господ Иисус Христос е възкресението от мъртвите. Хората трябва само да се обърнат към Бога чрез Господа Иисуса Христа и да се стремят да водят праведен живот, да дават плодовете на духа - добродетелите. Пазете се от дяволските схеми защото той иска да отклони човеците от спасението защото сам той е погинал.
79
2
 
6
 
! Отговори
Майкъл преди 8 години
За да разберете какво наистина е християнство вие трябва да познавате Словото Божие. Без да го познавате само правите глупави коментари. Словото Божие е истина. Бог е пратил единородния Свой Син - дошлото в плът Слово Божие за да спаси света. Ок какво ще попитате? От смъртта причинена от греха. Всеки роден от жена човек умира и ада е разтворил широко устата си. Първопричинителя за смъртта е дявола който е подвел нашите прародители да нарушат Божията заповед и чрез това да умрат.
78
6
 
3
 
! Отговори
Мислещ преди 8 години
Църквата на ИСус е в РИМ ..Отиди в Рим основи моята Църква -казва на Петър ,нашия спасител . Ако бяхме слушали Яков и подобни *** като тоя християнството нямаше да излезе от Палестина.
77
3
 
4
 
! Отговори
Майкъл преди 8 години
До 123 и АтеистРанното апостолическо християнство е учение което идва от Бога Вседържателя. Християнството е това което е в Евангелията и в Откровение на Иисуса Христа. От самото начало на съществуването си християнството е под атаките на дявола или чрез преследвания или чрез инфилтрация на негови агенти и демонски доктрини в църквата. Но църквата стои, църквата не е сградите а са всички вярващи в Бога и Христос навсякъде по света, те-ние съставляваме тялото Христово чиято глава е сам Христос!
76
6
 
2
 
! Отговори
факт преди 8 години
БПЦ отдавна работи за ново турско робство .
75
9
 
3
 
! Отговори
21 век преди 8 години
То отдавна жените не искат нормален брак .Бракуват се само *** в днешно време ......
74
7
 
6
 
! Отговори
да го духаш преди 8 години
А с араби ,и турци може ,нали така ...........Тоя е едно съветско поче и ченгедар какито има навсякъде в БПЦ.
73
0
 
1
 
! Отговори
Параграф 22 преди 8 години
До Веселин 22Не толкова от суета, колкото от суеверие и заради околните, уж за традицията - ама как да не го отстреляш такова!