Сливенският владика забрани венчавки с католици, арменци...

И кумовете трябва да са православни, отсече Дядо Йоаникий
Обновена: 28 яну 2016 14:31 | 28 яну 2016 12:52,
123
Сливенският владика забрани венчавки с католици, арменци...
Снимка: архив, Булфото

Сливенска митрополия забрани на енорийските си свещеници да извършват венчавки на православни с католици, протестанти, арменогригорианци и представители на други вероизповедания.

Решението било взето на епархийски съвет и разпратено до всички църкви в Бургас, Сливен и Ямбол да го сложат на видно място, за да са наясно миряните с ограниченията. Те важат и за кумовете, които не могат да бъдат други освен православни.

"Това решение не трябва да се възприема като забрана, а по-скоро като напомняне към хората да се съобразяват с каноните на църквата. То е за тях, а не за свещениците - те си знаят правилата", обяснява пред "24 часа" и секретарят на Сливенска митрополия Вълкан Янев.

Според него се налагало да бъде взето това решение заради зачестилите бракове между българи и чужденци, които искали да се венчаят в църква. Бургаска област била туристически район и много мъже и жени от други религии се изкушавали да нарушат каноните, но повечето не ги знаели и затова трябвало да се просветят.

Засега няма данни друга митрополия освен сливенската да е въвеждала такива забрани.

"Дядо Йоаникий е много стриктен последовател на православието и държи то да се проповядва в чист вид", заяви дясната ръка на владиката. И бе категоричен, че забраната не била в противоречие с решението на Светия синод от 1967 г., което е по-либерално и разрешава смесени бракове с изключение на децата, които задължително трябва да се кръщават в православната вяра.

"Не знам дали и до какво води смесването на различни вероизповедания в един брак - дали има биологични и генетични измерения. За забраните сме се ръководили единствено от това да спазваме каноните от Шестия вселенски събор през 678 г., които не са отменени", каза Вълкан Янев.

Въпреки че арменците също са православнни забраните важали и за тях, тъй като като църквата ни имала догматични различия при възприемането на Исус Христос.

"За разлика от нашата православна църква, арменогригорианската го възприема само в едната му същност - божествената, а отрича човешката", обясни Вълкан Янев. Затова тези различия били непреодолима пречка за сключването на църковен брак между православни и арменци каквато е честа практика в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
4
 
4
 
! Отговори
Гост преди 8 години
Това-поповете и *** покрай тях били големи ***...
71
11
 
7
 
! Отговори
Атеист преди 8 години
Господ няма. То затова има поречие, "да хванеш господ за шлифера"...
70
1
 
6
 
! Отговори
Hasan преди 8 години
Religiite seqt vrajda mejdu horata i zatova ne biva da se vqrva va takiva gluposti... V imeto na religiite v sveta ejednevno se izbivat stotici hora...
69
8
 
4
 
! Отговори
Майкъл преди 8 години
Който както му се открие така да разбира стига да не противоречи на Словото Божие. Подобни нелепи спорове които разделят Църквата за която се е жертвал Господа Иисуса Христа са работа на дявола. Съвсем друга работа са ересите които противоречат на Словото Божие и са демонски доктрини като гностицизма. Словото Божие трябва да е мерило и теглилка за всичко. Основното за християнина е да вярва в Христос и в Бог който Го е пратил.
68
5
 
7
 
! Отговори
Майкъл преди 8 години
Тези разцепления по маловажни въпроси между християни са дело на дявола. Т.н. владика знае какво е заръчал Господа Иисуса Христа на учениците си: "Обичайте се едни други, по това ще познаят че сте Мои ученици". Трябва да има търпимост между християните особено за маловажни различия които не противоречат на Словото Божие. За пример каква е природата на Христос - Божествена или човешка или и двете. Няма никакво значение! Словото Божие не разисква тази тема.
67
2
 
18
 
! Отговори
Рали преди 8 години
Ако не се возеше в скъп Мерцедес, щях да му повярвам, че е стриктен поддръжник на православието. Сега ми изглежда само евтин позьор.
66
6
 
14
 
! Отговори
Атеист преди 8 години
Не разбраха ли тия измислени гадове, че отдавна не са фактор. Хората се събуждат, тия религиозните гнусотии са минавали по време на бабите и дядовците ни. Как изобщо си помислиха,че могат да определят кой какво да прави с личния си живот?! Брадясали баби в грозни лъскави, кичозни рокли!!!
65
6
 
10
 
! Отговори
123 преди 8 години
Момент, една корекция, църквата не е спусната от небето за да ни спасява, то няма от какво да ни спасява. А е създадена от хората с цел контрол, манипулации и печелбарство.А защо ни е църква да ни спасява, след като можеш да живееш както си искаш, и в най-голям грях, стига преди смъртта си да се покаеш и хоп - готов си - чист като сълза !
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до хм Може другите да ти плащат,за да идеш при тях,но после ти излиза през носа.Чувал ли си за десятъка на католиците и на протестантите? Когато ти поискат да се отчиташ редовно като пред НАП,друга песен ще запееш.
63
2
 
11
 
! Отговори
да.... преди 8 години
говорят си католик и православен :- честито Възкресение Господне!- а...моят Христос още не е възкръснал - другата седмица ще възкръсне):
62
1
 
13
 
! Отговори
хм... преди 8 години
вместо църквата да се стреми да привлича все повече хора в лоното си, тя прави обратното -ако не си кръстен и искаш да се кръстиш-ДАЙ ПАРИ ЗА КРЪЩЕНЕ, другите вероизповедания само като чуят, че искаш да се присъединиш към тях ще дойдат при теб и дори ще ти платят. време е църква и ВЯРА да станат едно цяло, а не както е сега - църквата се превърна в БПЦ ЕООД
61
2
 
7
 
! Отговори
Русев преди 8 години
То и сега, за да се сключи църковен брак трябва и двамата да са кръстени в източноправославната вяра. Това, че свещениците се съгласяват за пари да нарушават тази догма е проблем на българската църква. И двамата сливенски братя свещеници да престанат с популизма, защото е недостойно. Много недостойно.
60
6
 
7
 
! Отговори
Ботев преди 8 години
Не комуто свещи палятПРАВОСЛАВНИТЕ СКОТОВЕ
59
5
 
9
 
! Отговори
демократ преди 8 години
11 мъченици на ДС в Синода не са нищо друго освен атеисти свързани с руската диктатура и оръжие за кремльовска пропаганда.
58
6
 
10
 
! Отговори
ИстинскиПравославен преди 8 години
Пожелавам от сърце на другарите от БПЦ и всички числящи се към тази лъжеправославна структура да станат истински православни християни, да се отрекат от ересите и лъжеученията, в които са изпаднали, и да се присъединят към Христовата Църква, съгласно нейните канони.Подай, Господи!
57
7
 
12
 
! Отговори
ИстинскиПравославен преди 8 години
Много точен въпрос, уважаеми Атанас - защо празнуват заедно с католиците, протестантите и останалите еретици, щом твърдят, че са православни?!?!?!
56
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Владика и вие сте една перачница на пари, бойко няма ли да ви иска и вие да си плащате данъците?
55
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
цъковни мишки - хрантутници
54
9
 
10
 
! Отговори
ИстинскиПравославен преди 8 години
Да не говорим, че т. нар. йерарси на БПЦ нямат апостолско приемство, а болшевишко такова. Слава Богу, у нас има истински православни духовници, които са съумели да се опазят по времето на безбожния режим и да съхранят вярата в чистота. Именно те днес представляват Истинската Православна Църква, над която портите адови няма да надделеят, както е казано в светото Евангелие. Истинските православни нямат никакво общение с БПЦ и останалите официални поместни лъжецъркви.
53
5
 
6
 
! Отговори
Атанас преди 8 години
До ivailo1403А защо празнуват с католици? След като католиците са еретици.